9 αντικείμενα στο σπίτι που πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά

  • Κυριακή, 1 Απρίλιος 2018 08:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Πόσο συχνά καθαρίζετε τα αντικείμενα στο σπίτι σας; Τώρα που γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να τα καθαρίζετε κάθε μέρα, προσπαθήστε να αφιερώνετε λίγα λεπτά για να τα διατηρείτε άψογα.

Το να καθαρίζετε καθημερινά το σπίτι σας είναι μία συνήθεια η οποία, πέραν του ότι προστατεύει την υγεία σας, βοηθά να διατηρήσετε το περιβάλλον σας σε αρμονία.

Παρόλο που δε τα βλέπουμε πάντα με γυμνό μάτι, σκόνη, βακτήρια και πτητικά μόρια συσσωρεύονται καθημερινά. Όλα τους μπορούν να προκαλέσουν διάφορες αλλεργίες και ασθένειες.

Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο να κάνουμε γενική καθαριότητα. Επιπλέον, θα πρέπει να θυμάστε πως υπάρχουν κάποια αντικείμενα στο σπίτι που πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά χωρίς εξαίρεση.

Δεδομένου του ότι πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ποια είναι, θέλουμε να σας αποκαλύψουμε 9 απ’ αυτά και να μιλήσουμε γι’ αυτά λεπτομερώς.

1. Πετσέτες κουζίνας

Οι πετσέτες κουζίνας είναι ένα από τα αντικείμενα τα οποία θα πρέπει να πλένονται πιο συχνά καθώς εκτίθενται συνεχώς σε υπολείμματα φαγητού και βακτήρια.

Παρότι πιθανόν να μη φαίνονται πάντα βρώμικες, συσσωρεύουν ένα μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών που πολλαπλασιάζεται εύκολα στις ίνες τους.

Κατά συνέπεια, μπορούν να μολύνουν άλλες επιφάνειες και αντικείμενα που μπορούν να μας προκαλέσουν ασθένειες όταν έρθουν σε επαφή με το σώμα μας.

2. Κλειδιά

Τα κλειδιά είναι από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι. Και όμως, σπανίως ανησυχούμε και δεν τα απολυμαίνουμε.

Τα κλειδιά έρχονται σε επαφή με τα χέρια μας, τις τσέπες και διάφορες επιφάνειες οι οποίες περιέχουν ιούς και βακτήρια.

Έτσι, για ν’ αποφύγουμε προβλήματα υγείας, είναι καλύτερο να τα πλένουμε καθημερινά με απολυμαντικό σαπούνι ή να τα καθαρίζουμε με αντισηπτικά μαντηλάκια.

3. Το σφουγγάρι που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των πιάτων

Τα σφουγγάρια είναι ένα από τα πιο βρώμικα και περισσότερο μολυσμένα αντικείμενα στην κουζίνα. Η ειρωνεία είναι πως έχουν σχεδιαστεί για να καθαρίζουν.

Συσσωρεύουν υπολείμματα φαγητών, βρωμιά και νερό, κάτι το οποίο βοηθά στη δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

Η χρήση σφουγγαριών, χωρίς να τα έχουμε προηγουμένως καθαρίσει, σχετίζεται με τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικών ασθενειών και ιώσεων.

4. Νεροχύτες

Κάποιοι πιστεύουν πως οι νεροχύτες δε μολύνονται εύκολα. Επειδή έρχονται σε επαφή με ίχνη αντιβακτηριακού σαπουνιού κάθε φορά που κάποιος τα χρησιμοποιεί.

Ωστόσο, η αντίληψη αυτή είναι εντελώς λανθασμένη, καθώς τα βακτήρια και οι μύκητες πολλαπλασιάζονται εύκολα στην υγρή τους επιφάνεια. Νεκρά κύτταρα του δέρματος, βρωμιά και άλλα υπολείμματα αποτελούν την τέλεια τροφή γι’ αυτούς τους μικροοργανισμούς.

5. Καφετιέρες

Το περίβλημα των καφετιέρων δημιουργεί επίσης ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροοργανισμών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Είναι απαραίτητο να τις καθαρίζετε καθημερινά και να τις αποσυναρμολογείτε ώστε να αφαιρείτε κάθε ίχνος καφέ.

6. Σανίδες κοπής

Οι σανίδες κοπής που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για να κόψουμε τροφές είναι σημείο εστίασης για εκατοντάδες μικρόβια και μύκητες που επηρεάζουν την υγεία.

Επειδή εκτίθενται σε φαγητό και υγρασία, είναι συχνό για τους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα στην επιφάνειά τους.

Ευτυχώς, μπορούμε να τις αποστειρώσουμε με φυσικό τρόπο, εκμεταλλευόμενοι, για παράδειγμα, τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του λεμονιού ή του λευκού ξυδιού.

7. Βούρτσες μακιγιάζ

Η συνεχής χρήση των βουρτσών μακιγιάζ και των αφρών, μαζί με το γεγονός πως έρχονται σε επαφή με το δέρμα, είναι οι λόγοι για να τις καθαρίζετε καθημερινά.

Παρόλο που δε το παρατηρούμε συνήθως, σε αυτές τις βούρτσες συσσωρεύονται νεκρά κύτταρα και βακτήρια. Αργότερα, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του δέρματος.

8. Τουαλέτες

Για προφανείς λόγους, οι τουαλέτες είναι από τα αντικείμενα του σπιτιού τα οποία μολύνονται περισσότερο από βακτήρια και μούχλα.

Η υγρή τους επιφάνεια δίνει τη δυνατότητα στους μικροοργανισμούς να επιβιώσουν, ειδικά όταν δεν τις καθαρίζουμε τακτικά.

Έτσι δεν αυξάνεται μονάχα ο κίνδυνος ασθενειών όταν ερχόμαστε σε επαφή με την τουαλέτα, αλλά σχεδόν πάντα αναδύουν δυνατές και δυσάρεστες οσμές.

9. Τα πλακάκια του μπάνιου

Τα πλακάκια του μπάνιου είναι επιφάνειες οι οποίες δέχονται νερό, βακτήρια και ίχνη από προϊόντα που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία.

Καθώς λίγοι άνθρωποι τα καθαρίζουν καθημερινά, είναι συχνό να παρατηρήσετε την εμφάνιση μούχλας και βρωμιάς που είναι δύσκολο να φύγουν.

Ιδανικά θα πρέπει να τα καθαρίζουμε με απολυμαντικά προϊόντα όπως λευκό ξύδι ή μαγειρική σόδα αφότου κάνουμε μπάνιο.

Πόσο συχνά καθαρίζετε αυτά τα αντικείμενα στο σπίτι; Τώρα που γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να τα καθαρίζετε καθημερινά, προσπαθήστε ν’ αφιερώσετε λίγα λεπτά για να τα διατηρείτε πάντα άψογα.

meygeia.gr