"Μάστορας" των σταυρών των Βαΐων μας μαθαίνει τα μυστικά τους - Μια τέχνη που ήρθε από το χωριό στην πόλη

Για την οικογένεια του Σταύρου Αναγνωστάκη η τέχνη της κατασκευής του σταυρού με βάγια, είναι κάτι σαν παράδοση. Οικογενειακή, σταθερή που πηγαίνει γενιές πίσω.

Ο κ. Αναγνωστάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πενταμόδι πλέκοντας σταυρούς από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Μικρό παιδί, δεν περνούσε τα πέντε, βοηθούσε τον παππού του που αναλάμβανε να φτιάξει τους σταυρούς για το χωριό τους. Και μετά τον παππού ο πατέρας. Ο ίδιος θα πει: “ δε θυμάμαι ακριβώς από πότε φτιάχνω σταυρούς. Είναι πολλές δεκαετίες πάντως. Από τότε που ήμουν παιδί”.

Όταν ήρθε στο Ηράκλειο συνέχισε να φτιάχνει σταυρούς. Θα ήταν άλλωστε μια τέτοια τέχνη να πάει χαμένη, καθώς ο κ.Αναγνωστάτκης με τα χρόνια την εξέλιξε. Έτσι πέρα από τον απλό σταυρό σήμερα μπορεί να φτιάχνει με ευκολία κι άλλους περισσότερο πολύπλοκους και φυσικά όμορφους. Και έχει και πολλές μαθήτριες στο σύλλογος του Αγίου Ιωάννη που έμαθαν την τέχνη.

Το μυσικό πάντως του καλού σταυρού είναι ένα΄Όπως λέει ο ίδιος: “όλα ξεκινούν από την πρώτη γωνία είτε πρόκειται για απλό σταυρό είτε για πολύπλοκο. Αν πετύχεις αυτό έχεις πετύχει και το αποτέλεσμα”.

Φυσικά παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες όπως η ποιότητα που έχουν τα βάγια αλλά κι εδώ, όπως και παντού τελικά., φαίνετια πως " η αρχή είναι το ήμισυ του παντός".