Έξι tips από τους ψυχολόγους του Harvard: Πώς να μεγαλώσετε ένα καλό παιδί!

  • Σάββατο, 31 Μάρτιος 2018 08:23
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Το ζητούμενο της ανατροφής για κάθε γονιό πέρα από το να είναι...
το παιδί του ευτυχισμένο και υγιές, είναι να αναθρέψει ένα καλό παιδί.

 Παρακάτω σας παρουσιάζουμε έξι συμβουλές για το πώς θα μπορέσετε να αναθρέψετε ένα καλό παιδί απευθείας από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

 Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας

Αυτή είναι η βάση για όλα. Πρέπει να περνάτε χρόνο, ουσιαστικό χρόνο και αρκετό χρόνο, με τα παιδιά σας, να ενδιαφέρεστε για τα χόμπι τους, καθώς και τα προβλήματά τους και, το σημαντικότερο, να ακούτε τι έχουν να σας πουν. Δεν θα μάθετε μόνο πολλά για τη μοναδική προσωπικότητα του γιου ή της κόρης σας, αλλά οι ενέργειές σας θα τους δώσουν ένα παράδειγμα για το πώς να δείχνουν το ενδιαφέρον τους και την προσοχή τους στους άλλους.

Πάντα να λέτε στο παιδί σας τι σημαίνει για εσάς

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι ψυχολόγοι, πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν ότι είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στον κόσμο για τους γονείς τους. Πραγματικά πρέπει να ακούσουν αυτά τα λόγια από εσάς. Μην ξεχάσετε να τους το λέτε όσο πιο συχνά γίνεται, έτσι ώστε το παιδί σας να αισθάνεται ασφαλές, αγαπητό και πολύτιμο.

Δείξτε του πώς να επιλύσει τα προβλήματα και όχι πώς να ξεφύγει από αυτά

Για παράδειγμα, αν το παιδί σας αποφασίσει ξαφνικά ότι θέλει να εγκαταλείψει τις προπονήσεις στο ποδόσφαιρο, να του ζητήσετε να εξηγήσει γιατί θέλει να το κάνει αυτό, καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους συμπαίκτες του. Αν επιμένει να το εγκαταλείψει, να το βοηθήσετε να βρει κάτι νέο που να του προκαλεί ενδιαφέρον.

Εκπαιδεύστε το να σας βοηθήσει με κάτι καθημερινά και δείξτε ότι είστε ευγνώμονες για τη βοήθειά του

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους είναι πιο διατεθειμένοι να αισθάνονται συμπόνια για τους άλλους, είναι πιο γενναιόδωροι και αγαπούν να βοηθούν. Επομένως, αξίζει να αναπτύξετε μια σειρά καθημερινών δραστηριοτήτων που το παιδί σας μπορεί να σας βοηθήσει στο σπίτι, για το οποίο μπορείτε να το ευχαριστήσετε κάθε στιγμή  της ημέρας. Οι ψυχολόγοι συνιστούν, επίσης, να επιβραβεύονται τα παιδιά για γνήσιες επιδείξεις καλοσύνης και την προσπάθεια που καταβάλλουν για να σας βοηθήσουν.

Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματά του

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι η ικανότητα φροντίδας για τους άλλους καταστέλλεται από αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός, το μίσος, η ντροπή και ο φθόνος. Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, θα τα ωθήσετε προς την επίλυση των εσωτερικών τους συγκρούσεων. Η αυτό-ανάλυση αυτού του είδους θα τα κάνει να γίνουν συμπονετικά και να νοιάζονται για τους άλλους. Είναι, επίσης, σημαντικό για την εδραίωση της ψυχολογικής τους σταθερότητας.

Δείξτε του ότι ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος, πιο περίπλοκος και πιο ενδιαφέρον από ό, τι θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι ψυχολόγοι, σχεδόν όλα τα παιδιά ενδιαφέρονται μόνο για τον μικρό κόσμο της οικογένειας και των φίλων τους. Είναι σημαντικό να μάθουν, επίσης, να ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους και τα γεγονότα εκτός αυτού του περιορισμένου κύκλου, τα οποία μπορεί να διαφέρουν από αυτά που γνωρίζουν από κοινωνική, πολιτιστική και γεωγραφική πλευρά. Μπορείτε να τα βοηθήσετε με αυτό, μαθαίνοντας να είστε ένας καλός ακροατής που μπορεί να μπει στη θέση κάποιου άλλου και να αισθανθεί ενσυναίσθηση, είτε πρόκειται για ταινίες και φωτογραφίες, είτε για ειδήσεις.

Ορισμένες τελευταίες σημαντικές λέξεις από τους ειδικούς του Χάρβαρντ: «Το να αναθρέψετε το παιδί σας να είναι ευγενικό, να φροντίζει και να νοιάζεται για τα συναισθήματα των άλλων είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Αλλά είναι ακριβώς αυτό που όλοι μας μπορούμε να κάνουμε. Και τίποτε άλλο στον κόσμο δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σημασία αυτού του έργου ή με την ανεκτίμητη χαρά που αισθάνεσαι από αυτό όταν επιτευχθεί».

babyradio.gr

 

 

Αφηστε καποιο σχολιο