Έχεις αναρωτηθεί γιατί ιδρώνεις ενώ δεν κάνει ζέστη;

  • Σάββατο, 31 Μάρτιος 2018 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Αν σου τυχαίνει να ιδρώνεις χωρίς να κάνεις κάποια δραστηριότητα που...
να το δικαιολογεί ή ενώ η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή, ίσως, πρέπει να το κοιτάξεις.

Αν ιδρώνεις ενώ δεν κάνει ζέστη να σκάει ο τζίτζικας ή αν δεν κινείσαι έντονα, τότε δεν πρέπει να νιώθεις ενοχές για αυτό, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καταρχήν, το ότι ιδρώνεις ενώ δεν κάνει ζέστη ή δεν κάνεις κάποια έντονη δραστηριότητα, παραπάνω απ’ το κανονικό, δεν σημαίνει ότι έχεις θέματα υγιεινής. Εκτός, αν, όντως, έχεις και πρέπει να κοιτάξεις και την πιθανότητα να κάνεις πιο συχνά μπάνιο…

Ο ιδρώτας είναι μία φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας, η οποία μας βοηθάει να διατηρούμε τη θερμοκρασία του σώματος μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Με άλλα λόγια, ο ιδρώτας είναι το “κλιματιστικό” που μας έχει δώσει η φύση.

Αυτό που πρέπει να σε ανησυχήσει είναι μία κατάσταση στην οποία ιδρώνεις ακατάσχετα και χωρίς λόγο.

Η υπεριδρωσία είναι μία πάθηση κατα την οποία το άτομο ιδρώνει περισσότερο απ’ ότι το σώμα του πραγματικά χρειάζεται.

Η υπεριδρωσία

Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι αυθύπαρκτη ή να οφείλεται σε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που ίσως έχουμε και δεν το έχουμε εντοπίσει ακόμα.

Αν δεν έχουμε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, τότε πάσχουμε απο την πρωτοπαθή υπεριδρωσία. Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία οφείλεται στην υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και ενδεχομένως να συνδέεται με γενετική προδιάθεση και ύπαρξη κληρονομικότητας. Ξεκινά συνήθως στην παιδική ή εφηβική ηλικία και μπορεί να παρατηρηθεί σε αγχώδεις καταστάσεις, στο σύνδρομο γευστικής υπεριδρωσίας και σε εκκρινείς σπίλους.

Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία μπορεί να καταπολεμηθεί με ειδικά αποσμητικά, με ενέσεις τύπου Botox στις επίμαχες περιοχές, ακόμα και με χειρουργική επέμβαση.

Η άλλη περίπτωση, είναι η περίπτωση της δευτεροπαθούς υπεριδρωσίας. Η νόσος αυτή δεν έχει κληρονομικό χαρακτήρα, εμφανίζεται συνήθως μετά το 25ο έτος της ηλικίας του ατόμου, ενώ είναι ενδεικτική μιας υποκείμενης συστηματικής νόσου που οφείλεται σε ενδοκρινικές, μεταβολικές ή άλλες διαταραχές (θυρεοτοξίκωση, σακχαρώδης διαβήτης, υπογλυκαιμία, εμμηνόπαυση, νεοπλάσματα και παρανεοπλαστικές εκδηλώσεις κ.α).

Η δευτεροπαθής υπεριδρωσίας είναι πολυπλοκότερη στην ίαση της, καθώς η συμβουλή του γιατρού μας είναι απαραίτητη για να εντοπιστούν οι ρίζες του προβλήματος που προκαλεί και την ακατάσχετη εφίδρωση στο σώμα μας.

Άλλοι παράγοντες

Ακόμα, το οτι ιδρώνουμε παραπάνω απ’ το κανονικό μπορεί να οφείλεται σε θέματα που ίσως έχουμε με τον θυρεοειδή, σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, ακόμα και στη διατροφή μας.

Το σημαντικότερο είναι να μην κρίνουμε αυστηρά τον εαυτό μας για τέτοιου είδους προβλήματα και να μην έχουμε ενοχές για κάτι για το οποίο δεν ευθυνόμαστε.

ipop.gr