Υπερτροφές που πρέπει να βάλεις στο διαιτολόγιό σου φέτος την άνοιξη

Μπορεί ο καιρός να μας τα έχει χαλάσει τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, πλέον έχουμε μπει στην άνοιξη.

Oλοι περιμένουμε τη ζέστη και τον ήλιο και κάνουμε ήδη σχέδια για το καλοκαίρι. Αυτό αποτελεί κίνητρο για να βγεις έξω και να είσαι δραστήρια. Για να το κάνεις αυτό όμως πρέπει να θωρακίσεις τον οργανισμό σου.

Πώς το πετυχαίνεις αυτό; Μα φυσικά με σωστή διατροφή και άσκηση.

Όσον αφορά στη διατροφή, υπάρχουν τα superfoods, που ακούμε συνέχεια τελευταία. Αυτές οι υπερτροφές είναι στην ουσία καθημερινές τροφές που έχουμε στο ντουλάπι ή το ψυγείο μας, αλλά συνδυάζουν πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Τρέφουν τον οργανισμό μας, κάνουν αποτοξίνωση από τις μη θρεπτικές ουσίες, ενώ παράλληλα σου δίνουν ενέργεια.

Ας δούμε τα έξι superfood που πρέπει να προσθέσεις στο διαιτολόγιό σου αυτή την άνοιξη:

 

Αγκινάρες
Κάνουν καλό στο συκώτι και τη χολή. Τις μαγειρεύεις στον ατμό και βουτάς τα φύλλα στο ελαιόλαδο. Η κηρώδης επένδυση που αφαιρείς, είναι αυτό που ψάχνεις. Μπορείς ακόμη να φας την καρδιά και τον μίσχο. Οι αγκινάρες φαίνεται ότι μπορούν να παίξουν ρόλο στην αύξηση των επιπέδων γλουταθειόνης. Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και παίζει ρόλο στην αποτοξίνωση, στην αντιγήρανση και τη μακροζωία.

Παντζάρια
Άλλο ένα superfood για το συκώτι. Περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται βεταϊνη, που έχει ισχυρή θετική επίδραση στην αποτοξίνωση του συκωτιού ενώ μπορεί να μειώσει τη συστηματική φλεγμονή στο σώμα. Μπορείς να τα προσθέσεις σε σαλάτες ή στο πιάτο σας. Μπορούν να μαγειρευτούν στον φούρνο ενώ αποθηκεύονται στο ψυγείο. 

Ζωμός από κρέας
Αν δεν σου αρέσει ένα ζεστό πιάτο με ζωμό από βραστό, η σκόνη κολλαγόνου κάνει την ίδια δουλειά. Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη παρόμοια με αυτή που υπάρχει στον πηκτό ζωμό. Η σκόνη κολλαγόνου μπορεί να διαλυθεί στον καφέ, στο τσάι ή σε άλλα υγρά και είναι ένας καλό τρόπος να βάλεις την πρωτεΐνη στη ζωή σου. Το αμινοξύ γλυκίνη παίζει μεγάλο ρόλο στην αποτοξίνωση.

Μανιτάρια
Περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες που δεν μπορούμε να τις βρούμε σε μεγάλες ποσότητες σε άλλες τροφές. Το σελήνιο είναι ευεργετικό για τον θυροειδή και τον μεταβολισμό. Τα μαγειρεμένα μανιτάρια είναι εξαιρετικός τρόπος αποτοξίνωσης του πεπτικού συστήματος. Δεν προκαλούν φούσκωμα και είναι πολύ γευστικά. 

Αλάτι
Το αλάτι δίνει στον οργανισμό απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία. Όταν το σώμα υποφέρει από στρες, τα μεταλλικά στοιχεία εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Το αλάτι το ισορροπεί αυτό, όταν συνοδεύεται από δίαιτα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία. Το θαλασσινό αλάτι είναι η καλύτερη επιλογή. Μπορείς να το βάλεις στο νερό προσθέτοντας φυσικούς ηλεκτρολύτες.

Τυρί γκούντα
Ίσως αποτελεί έκπληξη ότι το τυρί είναι superfood. Ωστόσο, περιέχει βιταμίνη Κ2, μία από τις πιο σημαντικές θρεπτικές ουσίες, που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έλλειψη. Η βιταμίνη αυτή παίζει ρόλο στην υγεία των οστών και των δοντιών ενώ προλαβαίνει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης. Μερικές μπουκιές την ημέρα είναι αρκετές.

 

Πηγή: bovary