Πώς να καταλάβεις εάν όντως έχεις αργό μεταβολισμό

  • Πέμπτη, 29 Μάρτιος 2018 07:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Ίσως έχω πρόβλημα με το θυρεοειδή μου. Είμαι αρκετά στρεσαρισμένη αυτήν την περίοδο, Είμαι βαρυκόκκαλη. Έχω αργό μεταβολισμό… Όλα δικαιολογίες που λέμε στους γύρω μας αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό όταν κάνουμε δίαιτα και δεν χάνουμε βάρος. Πολλές φορές λέμε τα παραπάνω για να κρύψουμε το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του διαιτολόγου μας. Υπάρχουν όμως και δικαιολογίες που έχουν βάση. Εμείς θα ασχοληθούμε με την πιο συχνή: τον αργό μεταβολισμό. Να μερικά σημάδια που θα σού δείξουν αν όντως αυτός ευθύνεται για τις ανεπιτυχείς προσπάθειές σου να αδυνατίσεις.

1. Είσαι διαρκώς κουρασμένη
Με το σώμα σου να καίει ενέργεια με βραδύτερο ρυθμό, θα νιώθεις σίγουρα κουρασμένη συχνά. Εκτός από τα προβλήματα βάρους, η κόπωση είναι το πιο κοινό σημάδι ενός αργού μεταβολισμού, λέει η Heather L. Hofflich, DO, ενδοκρινολόγος και καθηγήτρια της ιατρικής στο UC San Diego.

2. Έχεις ξηρή επιδερμίδα
Όταν ο μεταβολισμός είναι αργός, τα κύτταρα δεν είναι τόσο ενεργά όσο θα έπρεπε, πράγμα που σημαίνει ότι δεν λαμβάνουν την κατάλληλη παροχή αίματος. “Καθώς το δέρμα δεν αποκτά ζωτικά θρεπτικά συστατικά …χάνει τη λάμψη του”, λέει η Δρ Alam, γενικός ιατρός στο Icliniq.. Επίσης, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμότητα, δεν ιδρώνει τόσο πολύ. Αυτό μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, αφήνοντας το να ξηρό και ταλαιπωρημένο.

3. Έχεις εύθραυστα νύχια
Για τους ίδιους λόγους, μπορεί και τα νύχια σου να είναι εύθραυστα και να σπάνε διαρκώς, όπως επισημαίνει η Susan Besser, MD.

4. Έχεις τριχόπτωση
Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της τρίχας να αναπτυχθεί και να αναγεννηθεί, σύμφωνα με την Δρ. Alam.

5. Έχεις συχνούς πονοκεφάλους
Όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες τρελαίνονται, κάτι που συμβαίνει με ένα υπολειτουργικό θυρεοειδή, μπορεί να έχεις πονοκεφάλους ή ακόμα και ημικρανίες.

6. Κρυώνεις συνέχεια
Αποτελεί σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού, ο οποίος επίσης επιβραδύνει τον μεταβολισμό. Αν κρυώνεις όλη την ώρα, πολύ πιθανό ο θυρεοειδής και ο μεταβολισμός να μην είναι τόσο ενεργοί όσο θα έπρεπε. “Η θερμότητα δημιουργείται με τη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος,” λέει η Δρ. Alam. Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη θερμοκρασία σώματος, λέει, η οποία είναι ένα άλλο σημάδι υποθυρεοειδισμού.

7. Αισθάνεσαι διαρκώς στεναχωρημένη
Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με αργό θυρεοειδή και κατά συνέπεια με αργό μεταβολισμό.

8. Δεν έχεις όρεξη να κάνεις σεξ
Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης θα μπορούσαν να σημαίνουν και χαμηλά επίπεδα άλλων ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σου για σεξ.

9. Δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος
Ένας αργός μεταβολισμός μπορεί να σε κάνει να πάρεις βάρος, αλλά μπορεί και να σε δυσκολέψει όταν θελήσεις να το χάσεις, ακόμα και αν προσέχεις τη διατροφή σου. Σύμφωνα με την Δρ. Alam, μπορεί να δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος παρά την ισορροπημένη διατροφή σου.

10. Έχεις κακή μνήμη
Χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης, η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό, μπορεί να προκαλέσει κακή μνήμη, αλλά και να σε κάνει να ξεχνάς διαρκώς.

olivemagazine.gr