Βρέθηκε τρόπος τα καπνιστά τρόφιμα να γίνουν πιο υγιεινά

Βρετανοί ερευνητές βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να κάνουν υγιεινότερα πολλά από τα καπνιστά τρόφιμα και έτσι να συνδυάσουν «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry και παρουσιάστηκαν στο 255ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών.

Αν και η τεχνική του καπνίσματος των τροφίμων εφαρμόζεται εκατοντάδες χρόνια, πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι παρά την ωραία γεύση τους κρύβουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Και αυτό διότι όπως εξηγεί η χημικός Τζέιν Παρκερ από το Πανεπιστήμιο του Reading στη Μ. Βρετανία, «από την βιομηχανία των καπνικών προϊόντων γνωρίζουμε ότι ο καπνός περιέχει καρκινογόνες ουσίες και επίσης ξέρουμε ότι αυτές, κυρίως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, είναι παρούσες και στα τρόφιμα που έχουν υποστεί κάπνισμα. Βεβαίως, οι συγκεντρώσεις των συστατικών αυτών στα τρόφιμα ποικίλουν πολύ και δεν θα πρέπει να εξάγουμε προς το παρόν οριστικά συμπεράσματα. Εξάλλου προς το παρόν δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυξημένης κατανάλωσης καπνιστών τροφών και αυξημένης συχνότητας του καρκίνου».

Και συμπληρώνει ότι, «πιστεύουμε, όμως, ότι θα πρέπει να μειωθούν τα επίπεδα των καρκινογόνων συστατικών στα τρόφιμα, σε επίπεδα όσο πιο χαμηλά γίνεται».

Η Δρ Παρκερ και οι συνεργάτες της επικουρούμενοι από ειδικούς της βιομηχανίας των τροφίμων για να βρουν έναν τρόπο να αφαιρέσουν τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογοανάθρακες (PAHs) από τον καπνό, χωρίς όμως να επηρεαστεί η γεύση των καπνιστών τροφίμων.
Έμπνευση από την αυτοκινητοβιομηχανία
Αντλώντας γνώση και έμπνευση από τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην αυτοκινητοβιομηχανία, επικεντρώθηκαν στον ζεόλιθο, ένα είδος πορώδους ορυκτού που συνδυάζει το αλουμίνιο, το πυρίτιο και το οξυγόνο.

Ο ζεόλιθος είναι εξαιρετικά δημοφιλές υλικό στο φιλτράρισμα γι’ αυτό και χρησιμοποιείται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων έως και τα συστήματα φιλταρίσματος του νερού.

Σκέφτηκαν λοιπόν ότι στο πλαίσιο εξαγνισμού του καπνού, ο ζεόλιθος είναι μια εξαιρετική λύση επειδή ήδη χρησιμοποιείται για να μειώσει τους περιβαλλοντικούς PAHs. Και όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα, μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή «καθαρότερου» καπνού που θα κάνει τα τρόφιμα πιο εύγευστα.

«Αποδείξαμε ότι ο καπνός που φιλτράρεται μέσω ζεόλιθου μπορεί να διατηρήσει τις γευστικές ιδιότητες του αφιλτράριστου καπνού», ανέφεραν οι ερευνητές κατά την παρουσίαση της μελέτης.

Να σημειωθεί ότι, χρησιμοποίησαν ειδικά κατασκευασμένα φίλτρα ζεόλιθου για το κάπνισμα των τροφίμων και παρατήρησαν, μεταξύ άλλων, ότι μπόρεσαν να αφαιρέσουν έως και το 93% των βενζο(α)πυρενίου, ενός πολύ καρκινογόνου PAH που παράγεται κατά την καύση οργανικής ύλης σε υψηλές θερμοκρασίες.

Με φασματομετρία μάζας ανέλυσαν τις διαφορές μεταξύ φιλτραρισμένου και αφιλτράριστου καπνού και διαπίστωσαν ότι τα συστατικά με μεγαλύτερο μοριακό βάρος παγιδεύονταν πρώτα.

Χρησιμοποίησαν τον φιλτραρισμένο καπνό για να καπνίσουν αρκετά τρόφιμα και εν συνεχεία γευσιγνώστες κλήθηκαν να τα αξιολογήσουν. Τα χαρακτήρισαν πιο ισορροπημένα στη γεύση, με λιγότερη αψάδα που συνήθως συνοδεύει τα καπνιστά τρόφιμα.

Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα για να κατανοήσουν ακριβώς προς το φίλτρο ζεόλιθου παγιδεύει τα διάφορα συστατικά.

Πηγή:health.in.gr