5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις όταν αισθάνεσαι πολύ κουρασμένη

  • Τετάρτη, 28 Μάρτιος 2018 13:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Eίναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να οδηγούμε για μεγάλες αποστάσεις ή οτιδήποτε άλλο θα...
μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μας, αλλά οι παρακάτω δραστηριότητες αποτελούν επίσης απαγορευμένη ζώνη όταν είμαστε εξαντλημένες από την κούραση.

1. Μην το παρακάνετε με τη γυμναστική

Η σκληρή προπόνηση όταν είστε κουρασμένες είναι χάσιμο χρόνου, αν δεν έχετε την ενέργεια να συμβαδίσετε με τη συνηθισμένη ρουτίνα σας. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στο περπάτημα, την ποδηλασία, ή το ελλειπτικό. Όταν είστε κουρασμένες έχετε περισσότερες πιθανότητες να τραυματίσετε τους μύες σας ή να πάθετε κράμπες ειδικά στην πλάτη σας. Είστε πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς όταν είστε κουρασμένες, επειδή είναι πιο δύσκολο να εστιάσετε στην προπόνησή σας.

2. Αποφύγετε τα ροφήματα με καφεΐνη

Η κατανάλωση καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια τη ημέρας μπορεί να φαίνεται ως ο καλύτερος τρόπος για να ανταπεξέλθετε μία απαιτητική Δευτέρα. Όμως, όχι μόνο θα νιώσετε εξαντλημένες όταν μειωθεί η επίδραση της καφεΐνης, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι σχεδόν η μισή ποσότητα καφεΐνης παραμένει στον οργανισμό έως πέντε ώρες αργότερα. Δεν θα αισθανθείτε αυτή την έξαρση ενέργειας, αλλά ο εγκέφαλος θα ξέρει ότι η καφεΐνη υπάρχει εκεί και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να κοιμηθείτε τη νύχτα.

3. Μην τσακώνεστε με τον σύντροφό σας

Όταν είστε κουρασμένες, μία ασήμαντη διαφωνία μπορεί γρήγορα να κλιμακωθεί. Η στέρηση ύπνου καθιστά πιο δύσκολο τον έλεγχο των συναισθημάτων. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να βιώσει συναισθηματικές εμπειρίες και να παράγει ελεγχόμενες, κατάλληλες απαντήσεις. Επίσης, είναι πιο δύσκολο να προσδιορίσετε με ακρίβεια τις εκφράσεις του προσώπου όταν είστε κουρασμένες, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρερμηνεύσετε τις προθέσεις του συντρόφου σας.

4. Μην κοιμάστε πολύ το μεσημέρι

Ένας υπνάκος το μεσημέρι είναι μια καλή ιδέα, αλλά μόνο αν κοιμάστε με τον σωστό τρόπο. Ο ύπνος για πολλές ώρες ή πολύ αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, πράγμα που σημαίνει ότι θα είστε κουρασμένες την επόμενη μέρα. Για να παραμείνετε σε εγρήγορση, ο ιδανικός υπνάκος πρέπει να διαρκεί 20-30 λεπτά, όσο το δυνατόν πιο νωρίς μέσα στην ημέρα.

5. Μην υποκύψετε σε πρόχειρο φαγητό

Μελέτες δείχνουν ότι ένας εγκέφαλος που στερείται του ύπνου έχει ανάγκη από λιπαρά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, επειδή οι περιοχές που ελέγχουν τις αποφάσεις είναι αμβλυμένες, ενώ εκείνες που συνδέονται με την επιθυμία ενισχύονται. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο να αντισταθείτε στο πρόχειρο φαγητό. Όταν αισθάνεστε κουρασμένες, το σώμα σας ψάχνει για απελευθέρωση ντοπαμίνης, οπότε τρώγοντας το αγαπημένο σας ανθυγιεινό φαγητό θα τροφοδοτήσετε τον εγκέφαλο και θα είστε πιο ευτυχισμένες.

infowoman.gr