Γεύση, παράδοση και νοικοκυροσύνη - Το ξεχωριστό φαγητό του συλλόγου Νιπιδητού στο 6ο φεστιβάλ

Μοσχαρίσια κοιλιά με κολοκυθάκια, φαγητό της γεύσης, της παράδοσης και της νοικοκυροσύνης. Με αυτό συμμετείχε στο 6ο φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας Πολιτιστικό σύλλογος του Νιπηδητού. Το φαγητό αυτό “πατά γερά” στις αρχές της παλιάς Κρητικής υπαίθρου που όλα όσα μπορούσαν να φαγωθούν, ζωικής ή φυτικής προέλευσης, έπρεπε να καταναλώνονται.

Το φαγητό του Νιπηδητού ήταν πραγματικά ξεχωριστό ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος ευχαριστεί το  μάγειρα Μανώλη Παπαδάκη και τους βοηθούς Φωτεινή Αποστολάκη και Παναγιώτη Παπαδάκη.

Για τη συνταγή η Ιωάννα Σπυριδάκη γράφει: “Η συνταγή αυτή έρχεται από την Κρήτη των αιώνων πολιτισμού και της εξαίρετης κρητικής διατροφής. Η κλειστή οικονομία της Κρήτης επέβαλε στους προγόνους μας να καταναλώνουν ότι παρήγαγαν και να μην πετάνε τίποτα ζωικό η φυτικό. Τα εντόσθια των ζώων έπρεπε να καταναλωθούν άμεσα γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα συντήρησης. Ο πλούσιος αγροτικός κήπος τροφοδοτούσε την οικογένεια με τα κολοκυθάκια του. Υπακούοντας λοιπόν οι πρόγονοί μας και ιδιαίτερα η γυναίκα νοικοκυρά της Κρήτης στο “ανάγκα και θεοί πείθονται” ( στην ανάγκη ακόμη και οι θεοί υποχωρούν) και με οδηγό την φαντασία τους έφτιαξαν αυτό το καταπληκτικό και δύσκολο φαγητό. Πεντανόστιμος μεζές αλλά και η έκφραση της απόλυτης νοικοκυροσύνης. Επειδή λοιπόν επιθυμούμε και εμείς να διασώσουμε ότι καλό μας έχει παραδοθεί σας παρουσιάζουμε αυτό το φαγητό”.