Θάλασσα: Μια ανοιχτή αγκαλιά, ένας πίνακας ζωγραφικής. Γράφει η Κατερίνα Αλεξαντωνάκη*

  • Δευτέρα, 26 Μάρτιος 2018 23:02
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σκέψεις

Το απέραντο μπλε της θάλασσας και οι άπειρες αποχρώσεις της, καθώς αλλάζει θέση και απόσταση από τον ήλιο και το φως, χαρίζει ηρεμία και γαλήνη. Η θάλασσα είναι καταφύγιο απόδρασης. Εάν θέλεις να νιώσεις την ζωντάνια της φύσης περπάτησε ένα πρωινό δίπλα στη θάλασσα. Ζεις και νιώθεις την ομορφιά της ακριβώς την στιγμή που όλη η φύση ξυπνάει και αντλεί ενέργεια και ζωή από το φως του ήλιου. Μετέχεις και εσύ σε αυτή την ενέργεια γιατί και εσύ με την σειρά σου αντλείς ζωή και ενέργεια από το φως του ήλιου. Ο περίπατος στη θάλασσα είναι ξεχωριστός ακόμα και εάν αυτή είναι φουρτουνιασμένη και θυμωμένη μέσα στην συννεφιά μιας μέρας. Το λευκό των κυμάτων παίρνει συνεχώς άλλες μορφές και στο τέλος έχεις την αίσθηση ότι περπατάς δίπλα σε έναν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής που αλλάζει συνεχώς έκφραση και μορφές. Ο περίπατος αυτός μπορεί να δώσει τροφή για χιλιάδες σκέψεις. Βυθισμένοι  στη σκέψη χανόμαστε στο δικό μας ταξίδι μέσα σε όνειρα και εμπνεύσεις.

Εάν είσαι ερωτευμένος η ερωτευμένη, η θάλασσα σου δίνει την ευκαιρία να νιώσεις ακόμα πιο έντονα αυτά τα συναισθήματα λες και το γαλάζιο της θάλασσας μετέχει και πολλαπλασιάζει το ερωτικό συναίσθημά και το κάνει ακόμα πιο ρομαντικό και ερωτικό. Συμπάσχει μαζί σου. Η ενατένιση της ματιάς μας στο γαλάζιο της θάλασσας βάζει σε τάξη σκέψεις και συναισθήματα. Η θάλασσα είναι έτοιμη να μοιραστεί μαζί μας προβληματισμούς λύπες, πίκρες και θυμούς.

Η θέα της θάλασσας συνειρμικά σου ξυπνάει μνήμες, συναισθήματα και εικόνες από το υποσυνείδητο βαθιά χαραγμένες μέσα σου. Αποκτάς μία αίσθηση ευφορίας. Η αίσθηση ότι γεύεσαι και απολαμβάνεις τη θάλασσα γίνεται εντονότερη όταν βουτάς κυριολεκτικά μέσα της. Η ευφορία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Γίνεσαι ένα με τη θάλασσα και ομορφαίνει τόσο απλά η ζωή μας. Το κολύμπι στη θάλασσα ( καλοκαίρι - χειμώνα ) και η επαφή του σώματος με το κρύο ή δροσερό νερό δίνει την αίσθηση της ευεξίας και της ευφορίας απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταπεξέλθουμε σε ένα δύσκολο καθημερινό απαιτητικό πρόγραμμα και να κερδίσουμε ποιότητα στη ζωή μας.

Πολλές φορές κυνηγάμε την ευτυχία σε ονειρικές χίμαιρες ενώ εκείνη είναι δίπλα μας και αρκεί μόνο να απλώσουμε τολμηρά το χέρι να την αγγίξουμε ή να την ατενίσουμε και την ματιά και τη σκέψη μας. Η θάλασσα χαρίζει γαλήνη, έμπνευση και ευδαιμονία. Αρκεί να μην αγνοήσουμε την ύπαρξή της και να ξοδέψουμε χρόνο μαζί της.

 

*Η Κατερίνα Αλεξαντωνάκη έχει σπουδάσει φιλοσοφία και παιδαγωγικά