Τελικά, πόσο καταστροφικός είναι ένας χωρισμός;

Πάντα, μετά από ένα χωρισμό, είτε είναι απρόσμενος είτε όχι, καλούμαστε να κάνουμε τον απολογισμό μας. Η διαδικασία μπορεί να είναι επίπονη και να διαρκεί καιρό, αλλά συνειδητοποιούμε κάποια πράγματα, που δεν μπορούσαμε να δούμε όσο βρισκόμασταν μέσα στη σχέση. Ανακαλύπτουμε πτυχές του εαυτού μας που δεν γνωρίζαμε, καταλαβαίνουμε καλύτερα τα «θέλω» μας και επαναπροσδιορίζουμε τις ανάγκες μας. Ποια είναι τα συναισθήματα μετά από έναν χωρισμό και τι μαθαίνουμε μετά από μία τέτοια εμπειρία;

Μπορεί κάθε άνθρωπος και κάθε σχέση να είναι διαφορετική, αλλά όλες μας νιώθουμε…

 

Απότομες αλλαγές στη διάθεση
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα είναι οι αλλαγές στη διάθεση που συμβαίνουν διαρκώς εκεί που δεν το περιμένεις. Τη μία στιγμή νιώθεις χαρούμενη και αισιόδοξη και σκέφτεσαι ότι αυτό που συμβαίνει είναι για το καλό σου. Μετά από λίγο, πιο σκοτεινές σκέψεις σε καταβάλουν και εσύ βυθίζεσαι στη θλίψη, τον θυμό και τον φόβο. Αναρωτιέσαι αν πήρες τη σωστή απόφαση και δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Μην αγχώνεσαι, όλα όσα νιώθεις είναι φυσιολογικά. Παρόλα αυτά, αν θέλεις να αισθάνεσαι ότι ελέγχεις λίγο περισσότερο την κατάσταση και τις σκέψεις σου δοκίμασε να ηρεμίσεις και να διαλογιστείς…
Σύμφωνα με την Grace Larson, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Northwestern, που μελετάει τους χωρισμούς, αυτό συμβαίνει γιατί οι σύντροφοί μας, μας βοηθούν να ρυθμίζουμε τα συναισθήματά μας, τους κιρκαδικούς μας ρυθμούς αλλά και άλλα θέματα που αφορούν στη φυσιολογία μας. Επίσης, θεωρούμε πως είναι οι πιο κοντινοί μας άνθρωποι που μας κάνουν να νιώθουμε ασφάλεια, ενώ μαζί τους μοιραζόμαστε πολλά συναισθήματα και δραστηριότητες. Συνεπώς, όταν τα δεδομένα ανατρέπονται, «απορρυθμιζόμαστε».
«Όπως και πολλές άλλες εμπειρίες, ένας χωρισμός έχει αρκετές θετικές και αρνητικές συνέπειες» σημειώνει ο Gary Lewandowski, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Monmouth. «Ακόμα και αν αισθανόμαστε στεναχωρημένοι όταν μία σχέση τελειώνει, υπάρχουν καλές ευκαιρίες, όπως να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας και τους φίλους μας. Παρόλα αυτά, ακόμα και αν εμείς επιλέξαμε να χωρίσουμε και είμαστε προετοιμασμένοι, μπορεί να νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα, να αμφιβάλουμε σχετικά με το αν πήραμε τη σωστή απόφαση και να νιώθουμε ενοχές που πληγώσαμε τον σύντροφό μας».

 

Η φράση «η αγάπη πονάει…» αποκτάει άλλο νόημα
Τα στοιχεία δείχνουν ότι μία συναισθηματική απώλεια κάνει το μυαλό μας να αντιδράει όπως όταν υποφέρουμε από σωματικό πόνο. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι μελετητές έδειξαν στους συμμετέχοντες μία φωτογραφία ενός πρώην τους, με τον οποίο είχαν χωρίσει πρόσφατα. Αργότερα, τους εξέθεσαν σε μία επώδυνη αίσθηση ζέστης. Και οι δύο εμπειρίες τους προκάλεσαν τις ίδιες αντιδράσεις. «Τα αποτελέσματα δίνουν ένα νέο νόημα στην αντίληψη ότι η αγάπη πονάει» ανέφεραν οι ερευνητές...
Παράλληλα, εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι ο έρωτας μπορεί να προκαλεί στο μυαλό τις ίδιες αντιδράσεις με μία εθιστική ουσία, όπως η κοκαΐνη, και ότι η απώλεια ενός αγαπημένου συντρόφου μπορεί να προκαλέσει τις ίδιες βιοχημικές αντιδράσεις με την παραίτηση. Αυτό συνεπάγεται ότι το να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό μπορεί να είναι μία πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία…

 

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου χωρίς τον άλλον;
Όταν είμαστε σε σχέση ερχόμαστε πολύ κοντά με τον σύντροφό μας και βιώνουμε πολλές κοινές εμπειρίες που μας φέρνουν πιο κοντά. Μοιραζόμαστε σκέψεις, ανακαλύπτουμε μαζί τον κόσμο και χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο τη λέξη «εμείς». Σκεφτόμαστε τι είναι καλύτερο για εμάς, τι θέλουμε, και τι επιφυλάσσει το μέλλον για εμάς και τον σύντροφό μας!
Η σχέση μας, μας κινητοποιεί, μας κάνει να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον, να συγχωρούμε, να θυσιαζόμαστε, να νιώθουμε ασφαλείς. Η δέσμευση μας φέρνει κοντά με τον σύντροφό μας και αυτομάτως τον συμπεριλαμβάνουμε στα μελλοντικά μας σχέδια.
Παρόλα αυτά, η δέσμευση εμπεριέχει κάποια ρίσκα. Τα ζευγάρια που είναι πολύ κοντά είναι πιο δύσκολο να χωρίσουν, αλλά όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τα συναισθήματα που βιώνουν είναι ακόμα πιο έντονα. Η διάρκεια και η ποιότητα μιας σχέσης δεν επηρεάζουν υποχρεωτικά πόσο καταστροφικός μπορεί να είναι ένας χωρισμός, αλλά εκείνοι που έμεναν μαζί ή σχεδίαζαν να παντρευτούν, δείχνουν να βιώνουν πιο δύσκολα έναν χωρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος μιας σχέσης, καλούμαστε να αναθεωρήσουμε τα σχέδιά μας για το μέλλον και να κάνουμε μία νέα αρχή. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να δούμε τον εαυτό μας χωρίς τον άλλον και να κάνουμε τη δική μας εσωτερική ανασκόπηση, ανακαλύπτοντας τα «θέλω» μας.

 

Πώς μας επηρεάζει η απόρριψη;
Ένας χωρισμός δεν επηρεάζει μόνο το μυαλό και την ψυχή μας αλλά και το σώμα μας. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, ερευνητές έδειξαν τα πρόσωπα αγνώστων στους συμμετέχοντες. Αφού τους ενημέρωσαν ότι τους απέρριψαν, ο καρδιακός τους ρυθμός επιβραδύνθηκε. Αυτό υποδηλώνει μία διαταραχή του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, που ρυθμίζει τις αυτόματες διαδικασίες του σώματος σε κατάσταση ηρεμίας.
Ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος που διήρκησε μία σχέση, ένας χωρισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος. Αλλά θα βγεις πιο δυνατή και με μία καλύτερη αίσθηση του ποια είσαι και τι θέλεις. Το καλύτερο είναι να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματά μας και όχι να τα καταπιέζουμε και να τα αποφεύγουμε. Μπορούμε να γράψουμε τα θετικά που προκύπτουν από έναν χωρισμό, να δοκιμάσουμε νέες δραστηριότητες, να εξελιχθούμε επαγγελματικά και να περάσουμε χρόνο με φίλους και συγγενείς.
Και φυσικά, μπορεί να ακούγεται σαν κλισέ, αλλά ο χρόνος βοηθάει στο να ξεπεράσουμε κάποιον. Κάθε άνθρωπος και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική αλλά αρκετές φορές το να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό παίρνει λιγότερο χρόνο από όσο νομίζουμε. Και με λίγη τύχη, η επόμενη σχέση μας θα είναι καλύτερη.

 

Όπως λέει και η Adele, που είναι «ειδική» επί του θέματος: «Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead…».

 

Πηγή: queen