Σώζουν ζωές σε κάθε γωνιά της Κρήτης - 2000 μαστογραφίες σε εννιά μήνες από την κινητή μονάδα

  • Δευτέρα, 26 Μάρτιος 2018 09:15
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Ο κ. Γιώργος Πιτσούλης με τον πρόεδρο του ΔΟΚΑΠΠΑ κ. Δημήτρη Λυδάκη και την τεχνολόγο της μονάδας κ. Άννα Μαντζουρίδη.

Ως το πιο απομακρυσμένο σημείο της Κρήτης φθάνει καθημερινά η κινητή μονάδα μαστογραφίας, φτάνοντας σε γυναίκες που ποτέ μπορεί να μην πήγαιναν στο Νοσοκομείο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο και λειτουργώντας ουσιαστικά για διάστημα εννέα μηνών, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω 2.000 μαστογραφίες, ενώ στην παρούσα φάση καταγράφονται και στοιχεία που θα “δείξουν” το δρόμο για το μέλλον.

Ο υπεύθυνος της μονάδας και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης επισκέφθηκε τη μονάδα στα Καλέσα, όπου ο “μαστογράφος της Περιφέρειας” όπως έχει επικρατήσει να λέγεται επισκέφθηκε πρόσφατα. Εκεί συναντήθηκε με τις γυναίκες που συμπλήρωναν ερωτηματολόγια και περίμεναν να υποβληθούν σε μαστογραφίες, άκουσε τις απόψεις τους και τους έλυσε τις απορίες τους.

Ο κ. Πιτσούλης τόνισε: «Πρόκειται για μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2008, όταν ακόμα υπήρχε η Νομαρχία. Αυτή την προσπάθεια την εξελίξαμε, όταν προμηθευτήκαμε έναν υπερσύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο κι ένα μικρότερο ευέλικτο όχημα που να μπορεί να φθάνει παντού».

Η κινητή μονάδα, στελεχωμένη με τεχνολόγο και υποστηριζόμενη από τέσσερις εθελοντές γιατρούς, κάνει συνεχώς μαστογραφίες και σώζει ζωές, αφού, όπως λέει ο κ. Πιτσούλης, «ήταν αρκετές οι γυναίκες που στείλαμε για περαιτέρω διερεύνηση και κατάφεραν να σωθούν, αφού ο καρκίνος εντοπίστηκε σε αρχικά στάδια».

Σε κάθε μαστογραφία γίνεται γνωμάτευση από δύο διαφορετικούς γιατρούς και αν εκφράσουν διαφορετική άποψη, γίνεται συζήτηση και αποφασίζεται τι θα γίνει.

Οι άνθρωποι

Πάντα τη διαφορά στις πολιτικές και στις ενέργειες την κάνουν οι άνθρωποι. Και στην περίπτωση του μαστογράφου αυτό λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αφού αυτοί οι άνθρωποι είναι τέσσερις γιατροί εθελοντές, που προφανώς τιμούν τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Οι γιατροί, λοιπόν, που στηρίζουν τη λειτουργία της μονάδας, είναι η Ευαγγελία Σφακιανάκη, η Τζεραλντίνα Καβάλο, η Σοφία Σταγκουράκη και ο Γιώργος Πιτσούλης. Επιπλέον ο κ. Πιτσούλης είναι υπεύθυνος, σύμφωνα με το νόμο, για τη λειτουργία της μονάδας.

Ερωτηματολόγιο

Τις ευχαριστίες τους αλλά και… τα παράπονά τους εξέφρασαν στον κ. Πιτσούλη οι γυναίκες που περίμεναν στα Καλέσα. Ο κ. Πιτσούλης έλυσε όλες τους τις απορίες και απάντησε στα παράπονα για το μεγάλο ερωτηματολόγιο των 45 ερωτήσεων: «Είναι κουραστικό, αλλά αναγκαίο, προκειμένου να μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία που είναι απαραίτητα ιατρικά αλλά και κοινωνικά και να χαράξουμε τις κατάλληλες πολιτικές».