Διατροφή: Την 25η Μαρτίου την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος! (βίντεο)

Η 25η Μαρτίου είναι η μία από τις δύο ημέρες της αυστηρής νηστείας του Πάσχα, της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού. Η δεύτερη ημέρα που επιτρέπεται η απόκλιση από τη νηστεία είναι η Κυριακή των Βαΐων. Την ημέρα αυτή την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, είτε ο εορτασμός λαμβάνει χώρα σε σπίτι, είτε σε κάποιο εστιατόριο ή ταβέρνα, ειδικά εάν το επιτρέπει και ο καιρός!

Πώς κατέληξε ο μπακαλιάρος το παραδοσιακό γεύμα της ημέρας;

Οι ρίζες αυτού του εθίμου φτάνουν στον 15ο αιώνα, όπου ενώ οι κάτοικοι των νησιών είχαν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο ψάρι, δεν ίσχυε το ίδιο και για τους κατοίκους της Ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου το ψάρι ήταν πιο σπάνιο και αρκετά ακριβό. Έτσι, ο μπακαλιάρος αποτέλεσε μία καλή εναλλακτική, καθώς εκτός από χαμηλότερο κόστος (παρότι προέρχεται από τον Ατλαντικό), μπορούσε να διατηρηθεί και για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη μορφή του παστού, χωρίς να χρειάζεται άλλες ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης.

Η διατροφική αξία του γεύματος της 25ης Μαρτίου

Μπακαλιάρος: Εφοδιάζει με «καλά» λιπαρά και όχι μόνο

Ο μπακαλιάρος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη με περιεκτικότητα 41 γραμμαρίων πρωτεΐνης στα 180 γραμμάρια φιλέτου. Επιπλέον, αποτελεί πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δε συνθέτει το σώμα και είναι σημαντικό να τα προσλαμβάνουμε από διατροφικές πηγές. Να θυμίσω ότι τα ω-3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική και πνευματική λειτουργία, στην υγεία της καρδιάς και την προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τέλος, περιέχει πολύ καλό ποσοστό σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (απαραίτητες για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και τη καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος), μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σελήνιο.

Σκορδαλιά: Τι περιέχει το σκόρδο;

Όσον αφορά τη σκορδαλιά, η διατροφική της αξία στηρίζεται στο σκόρδο, το θαυμάσιο αυτό τρόφιμο με την ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση, λόγω ενός συστατικού που περιέχει, την αλισίνη (η ουσία που δίνει αυτή την έντονη οσμή στο σκόρδο). Επιπλέον, κάποιες μελέτες υποστηρίζουν την αντιυπερτασική του δράση, ωστόσο το όφελος αυτό αφορά κατά κύριο λόγο μεγαλύτερες ποσότητες σκόρδου από αυτές που καταναλώνουμε συνήθως και πιθανότατα διαφορετική μορφή. Προσθέτοντας τη σκορδαλιά στο γεύμα σας, τα οφέλη του σκόρδου σε συνδυασμό με το σχετικά αυξημένο νάτριο του μπακαλιάρου, βοηθούν στην ισορροπία της αλμυρότητας γεύματος της 25ης Μαρτίου!

Πόσο εύκολο είναι να ξεφύγετε θερμιδικά;

Λόγω του τρόπου μαγειρέματος του μπακαλιάρου που είναι τηγανιτός και με κρούστα, αλλά και των συνοδευτικών του, το γεύμα της 25ης Μαρτίου μπορεί να αποτελέσει θερμιδική βόμβα, προκαλώντας μία μικρή ανησυχία σε όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα διατροφής. Ας δούμε 4 στοιχεία που μπορούν να κάνουν το γεύμα σας πιο ελαφρύ θερμιδικά, χωρίς ασφαλώς να το υποβαθμίζουν γευστικά!

Πώς θα μειώσω τις θερμίδες του μπακαλιάρου;

Ένα φιλέτο μπακαλιάρου ψητό ή πλακί θα σας δώσει περίπου 200 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα σε τηγανιτό μπακαλιάρο σας παρέχει 300 θερμίδες, δηλαδή 100 εξτρά θερμίδες που προέρχονται κυρίως από το λάδι που απορροφάει το φιλέτο στο τηγάνι. Για να αντιληφθείτε τη διαφορά, ο τηγανιτός μπακαλιάρος καταλήγει να έχει 13 γραμμάρια λίπους, έναντι του ψητού ή πλακί που έχει 1,5 γραμμάρια λίπους (με κύριους πρωταγωνιστές τα ω-3 λιπαρά). Στον παρακάτω πίνακα, φαίνονται αναλυτικά οι θερμίδες και τα γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα φιλέτο μπακαλιάρου ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός του:

 
πηγή:https://www.mednutrition.gr