Σπιτικό σαπούνι με ελαιόλαδο - Δείτε πως θα το φτιάξετε βήμα - βήμα

  • Παρασκευή, 23 Μάρτιος 2018 08:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Το ελαιόλαδο είναι το μυστικό της μακροζωίας των Ελλήνων. Γι’αυτό κατείχε την πρώτη θέση ως γιατρικό κατά την αρχαιότητα για τις ασθένειες του δέρματος. Γι’αυτό σας έχουμε ένα εύκολο diy με κατασκευές για το σπίτι. Παρακάτω θα μάθετε πως θα φτιάξετε μόνοι σας ένα σπιτικό σαπούνι με ελαιόλαδο.

Το ξέρατε ότι οι αρχαίοι Έλληνες θεραπευτές χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο για να επουλώσουν πληγές, να θεραπεύσουν την αϋπνία, τη ναυτία και τη χολέρα; Επίσης το χρησιμοποιούσαν για να ενυδατώσουν και να μαλακώσουν το δέρμα τους ή το έβαζαν στα μαλλιά τους για να είναι υγιή και λαμπερά. Για όλους, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους σας προτείνουμε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό σαπούνι χωρίς χημικά πρόσθετα.

Για το σαπούνι με ελαιόλαδο θα χρειαστείτε:

1 κιλό καυστική σόδα(θα την βρείτε σε μαγαζί με χημικά είδη)
3 κιλά νερό βρύσης
6 κιλά ελαιόλαδο
Δύο πλαστικές λεκάνες ή δοχεία από χρώματα χωρητικότητας 5 και 15 λίτρων. Μια ξύλινη ή ανοξείδωτη κουτάλα
Πλαστικά γάντια
Ένα ξύλινο πλαίσιο διαστάσεων 50x40x20 εκατοστά (θα χρησιμοποιηθεί για καλούπι)
Ένα μεγάλο μαχαίρι για να κόψετε το σαπούνι
Mία παλιά εφημερίδα

Εκτέλεση

Καλό είναι η όλη διαδικασία να γίνει σε ανοιχτό χώρο (πχ. σε μία ταράτσα). Αρχικά, στρώστε μερικά φύλλα εφημερίδας και πάνω σε αυτά τοποθετήστε το ξύλινο πλαίσιο. Πάρτε το μικρό δοχείο των 5 λίτρων και ρίξτε τα τρία κιλά νερό.

Στη συνέχεια διαλύστε στο νερό ένα κιλό καυστική σόδα με την κουτάλα. Έτσι,  με αυτό τον τρόπο ετοιμάζετε το διάλυμά σας. Αφήστε το δοχείο να θερμαίνεται. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη καυστική σόδα να μην μπει στο μάτι σας. Επιπλέον, μην ξεχνάτε να φοράτε τα γάντια, διαφορετικά θα κάψετε τα χέρια σας, αν η καυστική σόδα έρθει σε επαφή με το δέρμα σας.

Advertisement

Στο άλλο δοχείο των 15 λίτρων ζυγίστε 6 κιλά ελαιόλαδο. Ρίξτε το διάλυμα νερού σόδας στο δοχείο με το ελαιόλαδο και ανακατέψτε πολύ καλά με την κουτάλα. Θα παρατηρήσετε και εσείς ότι σιγά σιγά θα αρχίσει ο σχηματισμός του σαπουνιού και ότι το λάδι θα ξεκινήσει να πήζει. Στη συνέχεια, ρίξτε το σαπούνι στο καλούπι. Μετά από περίπου 5 ώρες κόψτε με το μαχαίρι το σαπούνι για πρώτη φορά και την επόμενη μέρα αφαιρέστε το καλούπι και κόψτε με το μαχαίρι τις πλάκες του σαπουνιού.

Το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, αλλά καλό θα ήταν να το αφήνατε σε ανοιχτό χώρο 1-2 δύο μήνες.

Extra tips!

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα το σαπούνι. Ωστόσο, καλό θα ήταν να το αφήνατε σε ανοιχτό χώρο για περίπου 1-2 μήνες, προκειμένου να ωριμάσει.
Από το ξύλινο πλαίσιο θα δείτε να φεύγουν μερικά απόνερα. Μην ανησυχείτε, είναι απολύτως φυσιολογικό.
Με την συγκεκριμένη συνταγή παράγονται περίπου 8 κιλά σαπούνι.
Αυτό το σαπούνι είναι ιδανικό για να καθαρίζει τόσο λεκέδες από τα ρούχα όσο και να πλένεστε καθημερινά.
Αν το δέρμα σας έχει συγκάματα, αυτό το σαπούνι είναι ιδανικό.

reconsblog.gr