Η Ευτυχία μαθαίνεται! Το συμπέρασμα από την ημέρα της ευτυχίας που ήταν την 20η Μαρτίου

  • Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2018 19:11
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Στις μέρες μας, η αναζήτηση της ευτυχίας έχει ενδεχομένως υποτιμηθεί έναντι της αναζήτησης του χρήματος, της συσσώρευσης υλικών αγαθών, της προώθησης της καριέρας μας, ακόμα και της προσωπικής δόξας και αναγνώρισης. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι το χρήμα θα φέρει την ευτυχία. Πως θα σας φαινόταν εάν κάποιος σας έλεγε ότι η ευτυχία θα φέρει το χρήμα; Ότι η ευτυχία συνδέεται με την καλή σωματική και ψυχική υγεία και την μακροβιότητα; Το πιο καταπληκτικό με την ευτυχία είναι ότι μαθαίνεται! Ενώ επηρεάζεται από ένα γενετικά προκαθορισμένο επίπεδο σε ποσοστό 40% και από περιβαλλοντικές συγκυρίες που δεν είναι στο χέρι μας σε ποσοστό 20%, το υπόλοιπο 40% αφορά στη σκόπιμη, ενσυνείδητη εξάσκηση στην ευτυχία!

Αυτά τα θέματα συζήτησε η δημοσιογράφος κα Νεκταρία Μανουσουδάκη με την Επικ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του ΤΕΙ Κρήτης, κα Αργυρούλα Καλαίτζάκη, στην εκπομπή «Σημεία χωρίς τέρατα» του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, η οποία αφιερώθηκε στη Διεθνή Μέρα Ευτυχίας. Με τρόπο απλό και κατανοητό παρουσιάστηκαν τα πιο πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα της Θετικής Ψυχολογίας σχετικά με την ευτυχία και κυρίως τρόποι εκπαίδευσης και εξάσκησης στην ευτυχία. Απλές πρακτικές ασκήσεις και συμβουλές μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο της ευτυχίας μας σημαντικά, αρκεί να πειστούμε να τις συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Μέρας Ευτυχίας, το Εργαστήριο Ποιότητας Ζωής του ΤΕΙ Κρήτης πραγματοποίησε επίσης δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους φοιτητές και το προσωπικό του ΤΕΙ Κρήτης. Μοιράστηκαν μηνύματα και αναρτήθηκαν αφίσες με συμβουλές ενίσχυσης της ευτυχίας και τέλος, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να αναγράψουν στον τοίχο της ευτυχίας το δικό τους μήνυμα.

Μην ξεχνάτε ότι η ευτυχία είναι θέμα απόφασης, είναι δική μας επιλογή! Όπως είπε ο Καζαντζάκης «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα».

Αφηστε καποιο σχολιο