Άρθρο κόλαφος για τους γκραφιτάδες και τα αναρχο-γκράφιτι...

  • Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2018 18:28
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σκέψεις

«ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΚΡΑΦΙΤΑΔΕΣ» .. Μεγάλο, υπερήφανο και κεφαλαίο φαρδιά πλατιά στην είσοδο του παλιού Απόλλωνα..Και το σήμα των αναρχαίων δίπλα, που πάει με όλα (σχεδόν) τα «γκράφιτι» στην πόλη. Πιο πάνω μια χοντρομ…ία για τον μπαμπούλα καπιταλισμό, πιο δίπλα κάτι τεράστιες μουτζούρες που αφορούν ποδοσφαιρικές ομάδες (όπως και στα ενετικά τείχη πιο κάτω) ..αυτά δεν είναι των αναρχαίων αλλά καταλήγουν στο ίδιο αισθητικό αποτέλεσμα αφού ο ένας παπά…ας είναι Ολυμπιακός, ο άλλος ΑΕΚ και ο ένας σβήνει του άλλου…… και πάει λέγοντας  πιο δίπλα που ένας άλλος τζιχάντης μας επιπλήττει που έχουμε αφεντικά.. και δίπλα και πιο κει και πιο πάνω..

Σταθερός πρωταγωνιστής η απόλυτη αδιαφορία του τζιχάντι για την ασχήμια που δημιουργεί, ο απόλυτος εγωισμός σε βαθμό τύφλωσης που τον οδηγεί στο απατηλό συμπέρασμα ότι αυτό που έχει να πει είναι πιο σημαντικό από αυτό που έχουν να πουν οι υπόλοιποι κάτοικοι της πόλης και τέλος η ψευδαίσθηση ότι πέρα από εκνευρισμό μια μαλακιάρα που θα γράψει σε ένα τοίχο δημοσίου κατά προτίμηση κτιρίου θα μας προκαλέσει οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα.

Να ξεκινήσουμε από τα βασικά και τα αυτονόητα που ποτέ δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο απ’οτι φαίνεται στο μπαχαλιστάν. Το γκράφιτι είναι πλέον σε πολλές χώρες του πλανήτη μια υψηλή μορφή λαϊκής (αφού κατά κύριο λόγο γίνεται μέρος της καθημερινότητας του απλού πολίτη for-free) τέχνης (αφού τα σχέδια πολλές φορές είναι τόσο περίτεχνα και απαιτούν τέτοιο βαθμό δεξιότητας που μόνο ως τέχνη μπορούν να χαρακτηριστούν) με σπρέι αντί για πινέλο ζωγραφικής και τοίχο αντί για καμβά.

Το να πάρεις ένα σπρέι και να αρχίσεις να γράφεις ότι σου κ.. όπου σου κ… δεν σε κάνει γκραφιτά. Σε κάνει ένα μαλάκα με σπρέι. Το ότι είσαι αναρχαίος είναι άσχετο. Θα μπορούσες να είσαι φιλελεύθερος ή κεντρώος ή Κουτσούμπας.. η πράξη σου θα είχε ακριβώς την ίδια επίδραση που έχει και τώρα σε μένα και τους υπόλοιπους που καμαρώνουν τη μουτζούρα σου εκεί που κατά βάθος ήξερες ότι θα ενοχλήσει τους πιο πολλούς συγκατοίκους σου. Θέλουν καταρχήν να σου σπάσουν το κεφάλι με το σπρέι και μετά ακολουθούν οι υπόλοιπες σκέψεις που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την απόγνωση του να ζεις σε ένα μέρος που ο καθένας σαν και σένα κάνει ότι βανδαλισμό (γιατί μόνο αυτό είναι ) χωρίς ποτέ να πληρώνει.

Το να πληρώνει βέβαια είναι σχήμα λόγου. Στα ιδιωτικά κτίρια ή έξω από ιδιωτικές επιχειρήσεις, ναι σίγουρα κάποια στιγμή ο δύσμοιρος ο επιχειρηματίας που όλα τα χει έχει και το μαλάκα με το σπρει, θα αναγκαστεί να το σβήσει για να αποφύγει την άσχημη εικόνα η επιχείρηση του. Στα δημόσια κτίρια , στα κτίρια του δήμου των Χανιών και αυτά που είναι υπό την ομπρέλα ευθύνης του (αστεία πράγματα) τι να πληρώσει? Αφού τα κτίρια μένουν  με τη μουτζούρα πολλές φορές για δεκαετίες..η ίδια μουτζούρα για χρόνια. Μάλιστα είναι ένας βασικός λόγος που η φράση γράφεται σε δημόσια κτίρια. Όχι επειδή οι αναρχικοί θέλουν να βανδαλίσουν οτιδήποτε συμβολίζει την κρατική επιβολή..Οι υψηλές αυτές φιλοσοφίες είναι για ανθρώπους που έχουν περάσει την βρεφική ηλικία της μουτζούρας. Όχι κυρίως γίνεται γιατί ξέρουν ότι την φράση που θα γράψουν σε δημόσιο κτίριο θα τη βλέπουμε όλοι για χρόνια.. εκεί να μας θυμίζει ότι η συνειδητή υποβάθμιση του δημοσίου χώρου σε αυτή τη χώρα δεν πληρώνεται σχεδόν ποτέ από αυτόν που την διαπράττει..

Μα τι να πληρώσει αφού έλα μωρέ τώρα… σιγά το θέμα… και τι θα κάνουμε δηλαδή κάθε φορά…. έχουμε και σοβαρά προβλήματα να λύσουμε (εξού και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα) ..  (και το καλύτερο).. δεν έχουμε υπαλλήλους.. (τι ωραία που το καθάριζαν τα κτίρια τότε που είχαν υπαλλήλους έ?) και πάνε πέντε-πέντε για αλλαγή λάμπας (κάποτε γιατί τώρα δεν κάνουν ούτε αυτό).

Και ναι ok.. δεν μπορεί να τρελαίνεσαι ρε φίλε κάθε φορά.. που να ξέρουμε δηλ που έχει γράψει ο καθένας με σπρέι  … …… …. η φάτσα της Δημοτικής Αγοράς (τους τελευταίους μήνες) είναι ένα σημείο που θα μπορούσε να τους αγγίξει ίσως? Μπα.. ούτε εκεί… Ούτε στα Ενετικά τείχη.. Ούτε στο Φιρκά.. Ούτε στην εκκλησία του Αγίου Ρόκκου.. ούτε στα Νεώρια .. ούτε τα Βυζαντινά τείχη.. ούτε στο κτίριο του Πολυτεχνείου στη Τζανακάκη.. Ούτε στην Εφορία.. Ούτε στα Δικαστήρια.. Ούτε στο δημαρχείο Χανίων ρε σύντροφοι? Ούτε καν εκεί σας ενοχλεί ???

Ένα πιεστικό κάποιος και κάποιος άλλος να μας παίρνει την πίεση μέχρι κάποιος στο δήμο να αποφασίσει ότι αυτή δεν είναι εικόνα πόλης…

Το παιδί με το αυτοκινητάκι που κάθε μέρα κάνει πάνω κάτω το ίδιο άθλιο πεζοδρόμιο με τις κολλημένες τσίχλες .. μήπως ρε παιδί μου να του παίρναμε ένα πιεστικό?  Μπορεί να του άρεσε η νέα του ασχολία, μπορεί να την έβρισκε πιο ενδιαφέρουσα… Αυτό το παιδί όταν δεν παίζει με το αυτοκινητάκι μήπως θα μπορούσε να κάνε μια δουλειά που να βοηθήσει την εικόνα της πόλης? … Λέω ρε παιδί μου μήπως

Ψιλά γράμματα και αυτά..ψιλά και οι λάμπες στον κήπο, ψιλά και η ηχορρύπανση.. ψιλά και η απουσία της τροχαίας εντός της πόλης, ψιλά και οι δρόμοι μέσα και έξω που σε λίγο θα κυκλοφορούν μόνο τζιπ που αντέχουν τους ισχυρούς κραδασμούς.. Ψιλά γράμματα όλα.. Να μου πεις εδώ η κεντρική κυβέρνηση λειτουργεί σε mode «έλα μωρέ τώρα σιγά» , οι δικοί μας σε μαράνανε? Μα δεν έχω υψηλές απαιτήσεις ρε σύντροφοι… Ένα πιεστικό ζήτησα για να γλυτώσουμε από τους μουτζουροταλιμπαν.

Και κάτι τελευταίο..ο μόνος πραγματικός γκραφιτάς που τίμησε με τα σχέδια του την πόλη είναι η κυρία που (την ευχαριστώ προσωπικά από τα βάθη της καρδιάς μου) έκανε τον άλλοτε σκοτεινό δρόμο της Κορνάρου μια όαση καλαισθησίας… μέχρι να αναλάβουν δράση τα παιδιά με τις μουτζούρες που λογικά είναι εξοργισμένα γιατί ποτέ δεν ζήτησε την άδεια τους.

Hasta na pan sto dialo siempre.

(…γράφει και υπογράφει ο Παρα-Κρητικός Σ.Π.)

πηγή:www.parakritika.gr