Tροφές που μειώνουν το αίσθημα πείνας και έχουν ελάχιστες θερμίδες

Το θέμα δεν είναι να χάσεις βάρος από τη μια μέρα στην άλλη με δίαιτες, στέρηση και παράπονα. 

Το θέμα είναι να κάνεις μια συνολική αναθεώρηση της διατροφής σου και να βρεις τις τροφές που θα σε κάνουν να νιώθεις αίσθημα κορεσμού, θα χαρίσουν στον οργανισμό σου πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και δεν θα σου δημιουργούν την ανάγκη να κάνεις παρασπονδίες.

Η σωστή διατροφή είναι ο μόνος σωστός χάρτης όταν έχουμε χαθεί στο δρόμο για την απώλεια βάρους (ή τη διατήρησή του). Και όταν λέμε σωστή, δεν εννοούμε άνοστη. Υπάρχουν τροφές που αν τις συνδυάσουμε έξυπνα είναι πιο νόστιμες και από τις «απαγορευμένες» (αυτές που έχουν αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά στο φουλ).

Θα έχεις βαρεθεί να ακούς και να διαβάζεις ότι χρειάζεται να τρως συνέχεια φρούτα και λαχανικά «για να μην παχύνεις».

Είνα σχεδόν βασανιστικό να ξέρεις ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας «πρέπει να τρως αυτά για γρήγορο και σίγουρο αποτέλεσμα». Το θέμα είναι να τρως νιώθοντας ευχαρίστηση γι’αυτό που καταναλώνεις. Να υπάρχει ποικιλία. Να τρως και να χορταίνεις και να μην νιώθεις την ανάγκη να φας και μια μακαρονάδα «για να σε κρατήσει».

Ακολουθούν τροφές με λίγες θερμίδες που μειώνουν το αίσθημα πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν συνδυαστούν σωστά, τότε θα πεις αντίο στα τυποποιημένα προιόντα, απλά γιατί δεν θα σου προσφέρουν πια ευχαρίστηση.

1) Κανέλα: Αν θες να κάνεις τη γεύση των δημητριακών σου ή των φρούτων που καταναλώνεις πιο πλούσια, πρόσθεσε κανέλα. Η κανέλα έχει την ιδιότητα να «ελέγχει» την όρεξή σου και παράλληλα να σου χαρίζει αναρίθμητες ευεργετικές ιδιότητες.

2) Γιαούρτι: Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βοηθά δραστικά στην καύση του λίπους. Ενα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά συνδυασμένο με φρούτα είναι ιδανική (και άκρως χορταστική) επιλογή για σνακ.

3) Mέντα: Η μυρωδιά και η γεύση της μέντας μπορούν να μειώσουν το αίσθημα πείνας. Εχεις αντιβατηριδιακές ιδιότητες και χαρίζει αίσθηση δροσιάς.

4) Σπόροι chia: Είναι πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεινών και φυτικών ινών και μειώνουν το αίσθημα πείνας.

5) Φασόλια: Πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών και μια πολύ καλή επιλογή αν θέλετε να νιώσετε γρήγορα αίσθημα κορεσμού. Mπορείτε να προσθέσετε φασόλια στη σαλάτα σας και να απογειώσετε τη θρεπτική αξία της.

6) Πράσινο τσάι: Αν δεν σας αρέσει ο καφές και το πολύ νερό σας φουσκώνει, καταναλώστε μια κούπα πράσινο τσάι. Θα δείτε ότι σταδιακά θα μειωθεί το αίσθημα πείνας. Το πράσινο τσάι βοηθά, επίσης, στην καύση του λίπους.

7) Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Μαρούλι, λαχανίδα, σπανάκι. Προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και απολαύστε τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

8) Tροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες: Ψάρι και κοτόπουλο, σε συνδυασμό με μια σαλάτα αποτελεί ιδανική επιλογή για το μεσημεριανό και το βραδινό σας γεύμα. Ενα γεύμα που θα σας χορτάσει και το αίσθημα κορεσμού θα διαρκέσει για ώρες.

9) Wasabi: Οι καυτερές γεύσεις μειώνουν το αίσθημα πείνας και προκαλούν γρήγορα το αίσθημα κορεσμού. To wasabi έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες και «ελέγχει» το αίσθημα πείνας.

10) Μια σούπα με λαχανικά: Σας χορταίνει γρήγορα περιέχοντας θρεπτικά συστατικά και ελάχιστες θερμίδες. Αν καταναλώσετε μια μικρή μερίδα σούπας πρίν το κύριο γεύμα σας, είναι σίγουρο ότι θα φάτε λιγότερο.

11) Πέστο: Μια μικρή ποσότητα σάλτσας πέστο -με σκόρδο και βασιλικό- μπορεί να δώσει ξεχωριστή γεύση στο κρέας ή το σάντουιτς σας και παράλληλα να σας κάνει να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα γεύματος.

12) Λεμόνι: Ο χυμός λεμονιού όχι μόνο οπλίζει τον οργανισμό μας με βιταμίνη C αλλά, παράλληλα, προκαλεί γρηγορότερα το αίσθημα κορεσμού.

13) Μαύρη σοκολάτα: Θες να τρως συνέχεια γλυκά και δεν μπορείς να συγκρατηθείς; Δοκίμασε να φας ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα κάθε φορά που έχεις όρεξη για γλυκό και θα δεις ότι και την γευστική σου ανάγκη θα ικανοποιήσεις και δεν θα επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με περιττές θερμίδες.

14) Χυμός λαχανικών: Είναι σίγουρο ότι θα σας χορτάσει, οπλίζοντας τον οργανισμό σας με πολύτιμα στοιχεία. Παράλληλα, αν εντάξετε έναν χυμό λαχανικών στο καθημερινό σας διαιτολόγιο θα δείτε ότι δεν θα έχετε την όρεξη για μεγάλες μερίδες στα υπόλοιπα γεύματά σας μέσα στη μέρα.

15) Αβοκάντο: Τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Μειώνει το αίσθημα πείνας και αποτελεί πεντανόστιμη επιλογή.

16) Αυγά: Μελέτες έχουν δείξει ότι αν καταναλώνουμε ένα ή δύο αυγά για πρωινό, δεν έχουμε την τάση να τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το αίσθημα πείνας μειώνεται.

17) Μήλα: Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μειώνουν το αίσθημα πείνας και ανεβάζουν τα επίπεδα ενέργειας.

18) Καρύδια, αμύγδαλα: Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο. Αμύγδαλα και καρύδια, με λίγες θερμίδες, προκαλούν αίσθημα κορεσμού και δίνουν ενέργεια.

19) Βρώμη: Μια υπέροχη επιλογή για το πρωινό και απογευματινό σας γεύμα. Συνδυασμένη με ξηρούς καρπούς και φρούτα μειώνει το αίσθημα πείνας χωρίς να σας επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και επιταχύνει τον ρυθμό του μεταβολισμού.

20) Σολομός: Μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο σολομός αυξάνει την ποσότητα της ορμόνης λεπτίνης στον οργανισμό που είναι γνωστή για την καταστολή της πείνας.

 

Πηγή: bovary