Μασάζ κατά του πόνου… και κατά του άγχους

  • Τετάρτη, 21 Μάρτιος 2018 14:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Ο Ιπποκράτης είχε επισημάνει ότι: «το τρίψιμο μπορεί να σφίξει μια άρθρωση που είναι πολύ χαλαρή και να χαλαρώσει μια άρθρωση που είναι πολύ σφιγμένη»

Από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου ήταν γνωστή η αποτελεσματικότητα της αρωματοθεραπείας, που σημαίνει κυριολεκτικά τη θεραπεία με τη χρήση αρωμάτων. Έρευνες πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και των φυτών από τα οποία προέρχονται, αναφέρουν ότι σε πολλούς πολιτισμούς τα αιθέρια έλαια θεωρούνται πολύτιμα.


Όπως επισημαίνει η ειδική αρωματοθεραπεύτρια Κάθριν Τζάκσον, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα», τα έλαια, όταν συνδυάζονται με το επαγγελματικό μασάζ, έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καταπολέμηση του άγχους, στη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυσή της.

Η λέξη «άρωμα» είναι ελληνική και αρχικά σήμαινε «καρύκευμα», ενώ σήμερα τη χρησιμοποιούμε με τη γενικότερη έννοια της ευχάριστης μυρωδιάς. 
«Αρωματοθεραπεία» σημαίνει κυριολεκτικά τη θεραπεία με τη χρήση αρωμάτων. Έρευνες πάνω στις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και των φυτών από τα οποία προέρχονται, αναφέρουν ότι σε πολλούς πολιτισμούς τα αιθέρια έλαια θεωρούνται πολύτιμα…

Στο μασάζ της αρωματοθεραπείας, αιθέρια έλαια σε μίγματα ελαίων ενισχύουν τις επιδράσεις του μασάζ. Τα αρώματα γίνονται αντιληπτά από το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με το συναίσθημα, άρα ένα ευχάριστο άρωμα μπορεί να έχει θετική επίδραση στην απόλαυση της ζωής. Το μασάζ είναι πιθανόν η παλαιότερη και απλούστερη θεραπευτική μέθοδος. Το τρίψιμο ενός ώμου που πονάει ή το χάδι σε ένα συνοφρυωμένο μέτωπο είναι ένα θεραπευτικό ένστικτο, κοινό σε όλους τους πολιτισμούς.

Ο Ιπποκράτης είχε μάλιστα επισημάνει ότι:

«το τρίψιμο μπορεί να σφίξει μια άρθρωση που είναι πολύ χαλαρή και να χαλαρώσει μια άρθρωση που είναι πολύ σφιγμένη». Αυτή είναι η πιο συναρπαστική ιδιότητα του μασάζ, τονίζει η κ. Τζάκσον. Οι ίδιες κινήσεις μπορούν να παράγουν πολλά διαφορετικά αποτελέσματα. Οι γρήγορες κινήσεις αναζωογονούν, ενώ παρόμοιες κινήσεις, όταν γίνονται αργά, μπορούν να προκαλέσουν ύπνο.

Και επειδή το μασάζ είναι σχεδόν δεύτερη φύση μας, οι τεχνικές μαθαίνονται εύκολα. Τα οφέλη του μασάζ στη φυσική κατάσταση, όπως η βελτίωση της κυκλοφορίας και η χαλάρωση των μυών, καθώς και τα ψυχολογικά συναισθήματα της ανακούφισης και της φροντίδας, παράγουν μια αίσθηση ευεξίας, που είναι σίγουρα μοναδική.

Γενικότερα, το άγγιγμα είναι ένα θαυμάσιο μέσο επικοινωνίας και έχει αισθητή επίδραση στη γενική ευεξία. Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν ανεπιφύλακτα συναισθηματική κατανόηση με τον ίδιο τρόπο, επισημαίνει η κ. Τζάκσον. Το μασάζ στο σώμα θεωρείται ότι «αγγίζει το νου, απελευθερώνοντας χημικές ουσίες ευεξίας, που ρέουν από το σώμα στον εγκέφαλο, προκαλώντας ευχαρίστηση και συναισθήματα αισιοδοξίας.

kontasou.com