Στην απλή και νόστιμη Κρήτης της παράδοσης -Ξεχωριστή παρουσία του Αμπελούζου στο 6ο Φεστιβάλ

Εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες που στάθηκαν, παρατήρησαν και συγκινήθηκαν μπροστά στον πάγκο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελούζου. Με πρώτη ύλη το σιτάρι, με δημιουργική διάθεση όσα θα μπορούσαν να παραχθούν από αυτό αυτό αλλά και φαντασία που “χώρεσε” όλη την παράδοση της Κρήτης σε ένα τραπέζι, τα μέλη του συλλόγου κατάφεραν να φθάσουν το δημιούργημα τους στην κορυφή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας.

Εκεί οι επισκέπτε είχαν την ευκαιρία να δουν την ξύλινη σκάφη ζυμώματος, το σοφρά, την τσουγκράνα, την κνισάρα, το χειρόμυλο για την άλεση του σιταριού αλλά και ένα καπάκι ξυλόφουρνο. Κοντά η παλιά πλάστιγκα με τα ζύγια, που για την περίπτωση ζύγιζε σιτάρι και αλεύρι και υπέροχα αγριολούλουδα αλλά κι ένα κλαδί βουκαμβίλιας να κάνει τη διάφορα.

Τα εδέσματα πλούσια και νόστιμα χειροποίητα ψωμιά και παξιμαδάκια ψημένα στον ξυλόφουρνο, χόντρος, γλυκό ψωμί, χυλοπίτες αλλά και τα σκιουφιχτά μακαρόνια που ήταν το φαγητό συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Τελικός ο πάγκος του Αμπελούζου μοιράστηκε την πρώτη θέση στην ειδική κατηγορία του επιμελημένου πάγκου με το σύλλογο “Αγία τριάδα” των Αγριανών. Κι όπως είναι εύκολο να διακρίνετε και στις φωτογραφίες δίκαια. Η φωτογραφίμα με τα μέλη του συλλόγου να κρατούν τις διακρίσεις τους είναι από το e – mesara.

H αντιπρόεδρος του συλλόγου Μαρία Τσαπάκη