Γυρίζει με τους Ηρακλειώτες και τους μαθαίνει ιστορία! - Η ξεχωριστή πορεία της Αθηνάς Σφακάκη - Κυριακάκη

  • Δευτέρα, 12 Μάρτιος 2018 08:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Μας μαθαίνει την ιστορία αλλιώς. Εκείνη την πολύ παλιά ιστορία που ακούγαμε βαρετά όταν με το σχολείο πηγαίναμε εκδρομές στην Κνωσό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τώρα τη βρίσκουμε γοητευτική γιατί η Αθηνά Σφακάκη – Κυριακάκη, συνταξιούχος κι εθελόντρια ξεναγός πλέον δεν έχει μόνο τις απαραίτητες γνώσεις. Έχει και το επιβεβλημένο πάθος, εκείνο που κάποιους ανθρώπους τους κάνουν φωτεινούς και ξεχωριστούς. Και κάνουν όλους τους υπόλοιπους να “κρέμονται από τα χείλη τους”.

Της Μαρίας Καλλέργη 

Όταν η κ.Σφακάκη είχε την ξενάγηση ως πρώτο ή ως δεύτερο επάγγελμα αφού έκανε και σπουδαία καριέρα ως τραπεζικό στέλεχος, προφανώς ήταν επιτυχημένη στο έργο της. Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της, δυνατός αλλά και συνάμα εθαίσθητος, η μεθοδικότητα και η συνεχής μελέτη και συγγραφή την έκαναν πολύτιμη. Κι ακόμα πιο πολύτιμο είναι πως μοιράζεται αυτή τη γνώση ως εθελόντρια πλέον συνεργαζόμενη με διάφορες ομάδες, όπως είναι οι εθελοντές του Δήμου Ηρακλείου, ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Ιωάννη αλλά και άλλοι φορείς με προσοχή όπως έχει επισημάνει η ίδια στο παρελθόν σέβεται και εκτιμά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι της ξεναγοί εργάζονται για την επιβίωση τους.

Ιδιαίτερα αγαπητή και στους ξεναγούς, τις ξεναγήσεις της παρακολουθούν ιδιαίτερα οι πιο νέοι αφού υπάρχουν σημεία ξενάγησης όπως το Ενετικό φρούριο του Κούλε που θεωρείται ότι η κ.Σφακάκη γνωρίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Άλλη μια ζωή

Κάποιοι βγαίνοντας στη σύνταξη βρίσκουν την ευκαιρία να ξεκουραστούν. Η κ.Σφακάκη, αν και έχει δουλέψει πολύ στη ζωή της, δεν το σκέφτηκε ποτέ έτσι. Βγαίνοντας στη σύνταξη αποφάσισε να ζήσει άλλη μια ζωή. Μια ζωή που είχε ξεκινήσει από το 1992 όταν αποφάσισε να γίνει εθελόντρια ξεναγός και από τότε έχει μάθει τα “μυστικά” του Ηρακλείου, της Κνωσού και άλλων αρχαιολογικών χώρων σε δεκάδες χιλιάδες Ηρακλειώτες,

Μόνο το 2017 πραγματοποίησε 113 ξεναγήσεις και ομιλίες με ακροατές που πλησιάζουν τα 3000 άτομα ενώ δυναμικά ξεκίνησε και το 2018 αφού έχει πολλές προγραμματισμένες ξεναγήσις έχει μία συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ενώ εδώ και τρία χρόνια έχει τακτική παρουσία στην Αθήνα, όπου θα βρίσκεται στις 26 Μαρτίου για να μιλήσει για την ενετοκρατία, την παιδεία, την κοινωνία και τις τέχνες στην Κρήτη.

Παράλληλα έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή δίνοντας σημαντικά βιβλία ντοκουμέντα που στηρίζονται στη βαθιά γνώση και μελέτη της ιστορίας μας.

“Μαγεύει” τον κόσμο

Η αλήθεια είναι ότι όπου κι αν ανακοινωθεί ξενάγηση της κ.Σφακάκη δημιουργείται το αδιαχώρητο. Είναι ο λόγος της αλλά και οι γνώσεις που την κάνουν να μπορεί να προσαρμόζει την ξενάγηση της στο επίπεδο του ακροατηρίου. Έχει φανατικούς ακολούθους σε όλες τους τις ξεναγήσεις, ανθρώπους που ομολογούν πως μαζί της μαθαίνουν την ιστορία από την αρχή.

Κάπως έτσι η δημοφιλής ξεναγός να χωρέσει σε μια ζωή, πολλές ζωές, ως γυναίκα, εργαζόμενη, εθελόντρια, σύζυγος, μητέρα και γιαγιά.

Έχει δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια, τρία αγόρια κι ένα κορίτσι που καμαρώνουν για όσα κάνει και στηρίζουν τις αποφάσεις της.

Την τίμησαν οι Σοροπτιμίστριες

Το μεσημέρι της Κυριακής την κ.Αθηνά Σφακάκη – Κυριακάκη τίμησε ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ηρακλείου, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας σε εκδήλωση στο Κτήμα Καλαθάκη στις Μαλάδες.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ομίλου για το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων στον Πόρο Ηρακλείου.