H παράσταση Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ, στο φεστιβάλ Αντίβαρο στο Ρέθυμνο

Στο Ρέθυμνο, στο 3ο  Φεστιβάλ Αντίβαρο, στο γνωστό και αγαπημένο πλέον αυτοσχέδιο θέατρο της οδού Κριτοβουλίδου 15,   οι φίλοι του θεάτρου είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν στις 9, 10 και 11 Μαρτίου την   παράσταση που με διασκευή και σκηνοθεσία  της Ιώ Βουλγαράκη και συγκεκριμένα το αριστουργηματικό έργο «Ορλάντο» της  Βιρτζίνια Γουλφ  με πρωταγωνίστρια την Αμαλία Καβάλη.

Η παράσταση ήταν εξαιρετική με ιδιαίτερο ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα και  έδινε τροφή για περίσκεψη και προβληματισμό.

«Η αλήθεια είναι πως ύστερα απ’ όλα αυτά τα σοβαρά, ποιητικά, πειραµατικά βιβλία νιώθω την ανάγκη µιας φυγής» γράφει στο ηµερολόγιό της η Βιρτζίνια Γουλφ για το «Ορλάντο», που γεννιέται τον Οκτώβρη του 1928 σαν ένα φωτεινό διάλειμμα για την ίδια ανάμεσα στο «Φάρο» και τα «Κύματα». Η συγγραφέας του το ονομάζει βιογραφία. Εμείς θα λέγαμε πως είναι μάλλον μια μυθιστορηματική φαντασίωση.

Ένα πλάσμα, χωρίς τους συνηθισμένους ανθρώπινους περιορισμούς του γήρατος και του θανάτου, ξεκινά τη ζωή του ως άγγλος ευγενής κατά την Ελισαβετιανή εποχή και φτάνει ως χειραφετημένη γυναίκα στον 20ο αιώνα. Ζει αναρίθμητες εμπειρίες, τόσο ως άνδρας όσο και ως γυναίκα, και δοκιμάζει τη ζωή με λύσσα επιζητώντας διαρκώς την βαθιά και πραγματική συνάντηση με τους ανθρώπους, αυτή τη «φωνή που απαντά σε μια άλλη φωνή». Μπορούν όμως οι άνθρωποι να συναντηθούν; Τελικά είναι το φύλο, ο χρόνος, ο χώρος που μας φυλακίζουν σ’ έναν μόνο εαυτό κι αυτός δεν αρκεί για να επικοινωνήσουμε ή μήπως είμαστε φτιαγμένοι από χιλιάδες διαφορετικούς εαυτούς αλλά το ανθρώπινο υλικό είναι το υλικό της αποτυχίας;

Η παράσταση

Η παράσταση τοποθετεί την Ορλάντο σε ενεστώτα χρόνο, στο ‘εδώ’ και στο ‘τώρα’ λίγο πριν το τέλος της. Σε μια οριακή στιγμή σαν αυτή, μας αφηγείται τις κορυφαίες εποχές της ζωής της σε μια ύστατη προσπάθεια για ανθρώπινη επαφή. Μέσα από τη μνήμη έρχεται ξανά αντιμέτωπη με τις πιο ακραίες εμπειρίες της, άλλοτε γήινες και φυσικές κι άλλοτε υπερβατικές. Πιάνει την ιστορία της από την αρχή, όπως πάντα κάνουμε όταν μας ζώνει το άγνωστο ή ο θάνατος.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Νικήτας Σινιόσογλου
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Σκηνικός χώρος-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Φωτισμοί: Karol Jarek
Σχεδιασμός κομμώσεων: Alex Scissors
Σχεδιασμός μακιγιάζ: Marina Stat
Φωτογραφίες παράστασης: Κική Παπαδοπούλου
Teaser-Trailer: Σεμπάστιαν Φραγκόπουλος

Ερμηνεία: Αμαλία Καβάλη

Διάρκεια: 70 λεπτά

Πηγή : CultureNow