Οι selfies κάνουν τη μύτη σου να φαίνεται μεγαλύτερη

  • Σάββατο, 10 Μάρτιος 2018 17:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Οι σέλφι μετατράπηκαν γρήγορα σε σύμβολο της εποχής, εν μέρει χάρη στη δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Σύμφωνα με μία έκθεση του περιοδικού JAMA Facial Plastic Surgery, το να τραβάς σέλφι από απόσταση περίπου 30 εκατοστών αυξάνει το μέγεθος της μύτης κατά σχεδόν 30%.

Ερευνητές τώρα προειδοποιούν ότι οι ασθενείς που σκέφτονται να κάνουν μία αισθητική επέμβαση δεν θα πρέπει να έχουν ως οδηγό τις σέλφι, προκειμένου να κάνουν μία αλλαγή στο πρόσωπο τους.

«Οι ασθενείς, τα άτομα, ακόμη και η οικογένειά μου πρέπει να γνωρίζει ότι η σέλφι δεν απεικονίζει πως πραγματικά είσαι», ανέφερε ο Δρ. Boris Paskhover, χειρουργός πλαστικής και επανορθωτικής ιατρικής στην ιατρική σχολή Rutgers του New Jersey και επικεφαλής της έρευνας.

«Οι σέλφι κάνουν τη μύτη να φαίνεται πιο πλατιά και παχιά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι, κάνοντας τον κόσμο να θέλει μία μικρότερη. Ο φόβος μου είναι ότι η σημερινή γενιά είναι ανίδεη. Το μόνο που γνωρίζει είναι η σέλφι», πρόσθεσε.

Οι σέλφι μετατράπηκαν γρήγορα σε σύμβολο της εποχής, εν μέρει χάρη στη δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram. Μέσα στο πρώτο έτος ύπαρξής της, η Google Photos είδε περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια σέλφι να αναρτώνται στους διακομιστές της, σύμφωνα με τον Anil Sabharwal, αντιπρόεδρο της Google Photos. Για να το κατανοήσουμε λίγο καλύτερα, αρκεί να σκεφτούμε ότι υπάρχουν περίπου 8 δισεκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

«Το φαινόμενο της σέλφι ενδέχεται να προτρέψει άτομα να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση, βάσει φωτογραφιών που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά τους», λέει ο Paskhover.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2018 που διεξήγαγε η Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής Προσώπου και Επανορθωτικής Χειρουργικής, το 55% των χειρουργών ανέφερε ότι είχαν ασθενείς που δήλωσαν ότι επιζητούν κάποια αισθητική επέμβαση για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους στις σέλφι ή σε άλλες φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα το 2017 και πάνω από 42% το 2016.

Η έρευνα JAMA βασίστηκε σε δεδομένα από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας για να υπολογίσει κατά προσέγγιση τις διαστάσεις του προσώπου ατόμων διαφορετικών φυλετικών και εθνικών προελεύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Χρησιμοποιώντας το μαθηματικό πρότυπο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φωτογραφίες που ελήφθησαν σε απόσταση 30 εκατοστών αύξησαν το μέγεθος της μύτης κατά 30% στους άνδρες και κατά 29% στις γυναίκες σε σύγκριση με τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε μία τυχαία απόσταση.

Οι φωτογραφίες που ελήφθησαν σε απόσταση ενάμιση μέτρου δεν έδειξαν να αλλοιώνουν σημαντικά τις ρινικές διαστάσεις.

«Στο ενάμιση μέτρο, η απόσταση μεταξύ μύτης και φωτογραφικής μηχανής και η απόσταση μεταξύ προσώπου και φωτογραφικής μηχανής είναι σχεδόν η ίδια», τόνισε ο Paskhover. «Επειδή η διαφορά είναι ελάχιστη, η μύτη δεν φαίνεται στραβή».

Το 2017, πραγματοποιήθηκαν περίπου 17,5 εκατομμύρια αισθητικές επεμβάσεις και ελάχιστα επεμβατικές αισθητικές διαδικασίες στις ΗΠΑ, μία αύξηση 2% από το 2016 και 200% από το 2000, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Αμερικανική Ένωση Πλαστικών Χειρουργών. Από αυτές τις επεμβάσεις, οι 218,924 ήταν αισθητικές επεμβάσεις μύτης.

«Συνολικά, οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν αυξηθεί και πάλι», ανέφερε ο Δρ. Jeffrey Janis, επικεφαλής πλαστικής χειρουργικής στο ιατρικό κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο και πρόεδρος της Αμερικανικής ‘Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών.

«Παρατηρείται μία άνοδος τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να αυξάνονται. Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τη δύναμη και την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πλαστική χειρουργική», πρόσθεσε ο Janis. «Ο κόσμος μοιράζεται φωτογραφίες με άτομα που γνωρίζει και ενίοτε με άτομα που δεν γνωρίζει».

Η ρινοπλαστική ήταν η τρίτη πιο συνηθισμένη αισθητική χειρουργική επέμβαση το 2017, με το κόστος να κυμαίνεται από 6,000 έως 15,000 δολάρια. Η αύξηση στήθους ήταν η πρώτη πιο συνηθισμένη αισθητική επέμβαση το 2017, καταμετρώντας πάνω από 300,000 επεμβάσεις. Η λιποαναρρόφηση, η βλεφαροπλαστική και οι κοιλιοπλαστικές ήταν ανάμεσα στις πέντε πιο συνηθισμένες αισθητικές επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

«Κατά τη γνώμη μου, ο κόσμος αισθάνεται πιο ελεύθερος να μιλήσει για την πλαστική χειρουργική με έναν τρόπο που να μην φέρει κάποιο κοινωνικό στίγμα. Αλλά σίγουρα πιστεύω ότι αυξήθηκε το ενδιαφέρον λόγω των σέλφι», πρόσθεσε ο Janis.

Η ρινοπλαστική και άλλες μορφές πλαστικής χειρουργικής θεωρούνται γενικά ασφαλείς, αλλά όπως με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Επιπλοκές όπως η λοίμωξη, η κακή επούλωση των πληγών και ο αποχρωματισμός του δέρματος εξακολουθούν να εμφανίζονται σε μικρό αριθμό περιπτώσεων, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πλαστικών Χειρουργών. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εναπόκειται στην διαφορά των προσδοκιών του ασθενούς με την πραγματικότητα.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μένα βρίσκεται, στην πραγματικότητα, στα επίπεδα των προσδοκιών. Ο πλαστικός πρέπει να σιγουρευτεί ότι πρώτον ο ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος και δεύτερον να κάνει μία ενδελεχή συζήτηση μαζί του για το τι να περιμένει μετά την επέμβαση», τόνισε ο Janis.

Τόσο ο Janis όσο και ο Paskhover υπογράμμισαν ότι η εξεύρεση ενός καλά εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου πλαστικού χειρουργού αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας οποιασδήποτε αισθητικής επέμβασης.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της ρινοπλαστικής είναι ότι το αισθητικό αποτέλεσμα θα ποικίλει αν κάποιος επιλέξει έναν χειρουργό χωρίς εμπειρία», δήλωσε ο Paskhover.

«Δεν θέλεις κάποιον χωρίς την απαιτούμενη εκπαίδευση και που δεν εργάζεται σε μια διαπιστευμένη κλινική να σε εγχειρήσει», πρόσθεσε ο Janis.

 

Πηγή: kathimerini