Η υψηλή διατροφική αξία του σπαραγγιού

Η υψηλή διατροφική αξία του σπαραγγιού αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για να το επιλέγουμε συχνότερα, ενώ το γεγονός ότι το βρίσκουμε στην αγορά για λίγους μήνες το χρόνο, το καθιστά ακόμη πιο πολύτιμο.

Τα σπαράγγια είναι πολύ πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, που είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και παράλληλα, συμβάλλει στην προστασία της οστικής υγείας. Επιπλέον, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α, καθώς και σημαντικές ποσότητες θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου και καλίου.

Φυσικά, από τα σπαράγγια δε θα μπορούσαν να λείπουν τα αντιοξειδωτικά συστατικά, που προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και πολλές μορφές καρκίνου. Ειδικότερα, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε καροτενοειδή, φλαβονοειδή, γλουταθειόνη και βιταμίνη Ε.

Τέλος, είναι πλούσια σε ασπαραγίνη, αμινοξύ στο οποίο αποδίδεται και η γνωστή διουρητική τους δράση, φυτικές ίνες και ινουλίνη, η οποία δρα ως πρεβιοτικό, προάγοντας την ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου.

Πηγή: neadiatrofis.gr