Η απόκτηση παιδιών γερνά τη γυναίκα κατά 11 χρόνια

  • Δευτέρα, 5 Μάρτιος 2018 08:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Το θαύμα της ζωής έχει και το τίμημά του…

Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει, αναφέρει η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Human Reproduction, έχουν μικρότερα σε μήκος τελομερή σε σύγκριση με όσες δεν έχουν αποκτήσει παιδί. Τα τελομερή είναι περιοχές του DNA που βρίσκονται στο άκρο κάθε χρωμοσώματος και προστατεύουν τις χρήσιμες γενετικές πληροφορίες από τη φθορά, περίπου όπως το προστατευτικό κάλυμμα στο άκρο ενός κορδονιού από παπούτσια.

Όσο περνούν τα χρόνια τα τελομερή μικραίνουν σε μέγεθος και επίσης η βράχυνσή τους επισπεύδεται από παράγοντες όπως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η κακή διατροφή και το στρες. Για τον λόγο αυτόν, τα τελομερή θεωρούνται χρησιμότατος δείκτης εκτίμησης της βιολογικής ηλικίας του οργανισμού και του ρυθμού γήρανσης.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει το μήκος των τελομερών με την τεκνοποίηση, δείχνοντας ότι οι γυναίκες που έχουν αποκτήσει παιδιά είναι, βάσει του μήκους των τελομερών τους, κατά 11 χρόνια πιο γερασμένες βιολογικά σε σχέση με τις άτεκνες.

Αντίστοιχα σοβαρή επίδραση στα τελομερή έχει διαπιστωθεί στο πλαίσιο άλλων μελετών από παράγοντες όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα.

onmed.gr

Αφηστε καποιο σχολιο