Ταινίες που σκηνοθέτησαν γυναίκες και άφησαν εποχή

Θα μπορούσε κανείς να πει πως το 2017 ήταν μια ακόμη χρονιά που δεν ευνόησε τις γυναίκες σκηνοθέτες καθώς ο πλανήτης του Hollywood δεν τις τίμησε όπως θα έπρεπε. Από την Patty Jenkins που έσπασε τα ταμεία με το Wonder Woman μέχρι τη Sophia Coppola που αναδείχθηκε η δεύτερη γυναίκα που έχει κερδίσει ποτέ το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη για την ταινία The Beguiled. Οι γυναίκες δουλεύουν πίσω από τις κάμερες και δουλεύουν πολύ και καλά. Παρακάτω θα σου αναφέρω μόνο μερικές από τις αγαπημένες μας ταινίες που φυσικά γυρίστηκαν με γυναίκα σκηνοθέτη.

 

1. La Fée aux Choux (1896), από την Alice Guy-Blaché
Η Alice Guy-Blaché θεωρείται ευρέως ως η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης με το La Fée aux Choux να είναι η πρώτη της απόπειρα. Η ταινία είναι βασισμένη σε ένα γαλλικό παραμύθι το οποίο ισχυρίζεται πως τα αγόρια γεννιούνται μέσα σε λάχανα και τα κορίτσια μέσα στα τριαντάφυλλα.

2. Chronicle of Flaming Years (1961), από την Yuliya Solntseva
Η Yuliya Solntseva έγραψε ιστορία όταν το 1961 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Cannes Film Festival. Το δράμα Chronicle of Flaming Years διαδραματίζεται το 1941 μετά που τα γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

3. Working Girls (1986), από την Lizzie Borden
Η ταινία Working Girls είναι μια από τις πιο σημαντικές καθώς προέρχεται από το δεύτερο κύμα φεμινισμού. Σκηνοθετημένη από την Lizzie Borden, αποτελεί την πρώτη ταινία που απεικονίζει τη δουλειά της ιερόδουλης με στυγερό τρόπο, μέσα από τη γυναικεία ματιά.

4. Children of a Lesser God (1986), από τη Randa Haines
H ταινία απεικονίζει τη δραματική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε μια κωφάλαλη επιστάτη και σε έναν δάσκαλο οι οποίοι δουλεύουν σε ένα σχολείο για κωφάλαλους. Η ταινία πήρε βραβείο καλύτερης εικόνας στα Όσκαρ το 1987.

5. Daughters of the Dust (1991), από τη Julie Dash
Αυτή η ταινία αναπαριστά τη ζωή τριών γυναικών Gullah οι οποίες αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ταινία Daughters of the Dust αποτελεί την πρώτη ταινία σκηνοθετημένη από έγχρωμη γυναίκα η οποία αποδόθηκε και θεατρικά.

7. The Piano (1993), από τη Jane Campion
Η Jane Campion έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το μεγαλύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών, το Palme d’Or. Η ταινία μας δείχνει τη ζωή μιας γυναίκας η οποία δε μιλούσε και πουλήθηκε για γάμο σε έναν άντρα από τη Νέα Ζηλανδία. Μαζί της έχει την κόρη της και φυσικά το πιάνο της.

8. The Hurt Locker (2009), από την Kathryn Bigelow
Το The Hurt Locker θεωρείται μια από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες με τον Jeremy Renner να δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία. Με αυτή την ταινία, η Bigelow έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη καλύτερης εικόνας.

9. Kung Fu Panda 2 (2011), από τη Jennifer Yuh Nelson
Ψάχνεις λόγο να δεις το  Kung Fu Panda 2; Εάν ναι, τότε έχουμε να σου πούμε πως δεν είναι μόνο απολαυστικό αλλά είναι και η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που σκηνοθετήθηκε αποκλειστικά από γυναίκα. Σε πείσαμε;

10. Wonder Woman (2017),από την Patty Jenkins
Η λίστα μας δε θα ήταν πλήρης εάν δεν αναφερόμασταν σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του 2017, το Wonder Woman. H Patty Jenkins κατάφερε να κάνει μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες δράσεις όλων των εποχών.

 

Πηγή: savoirville