Δράση για την ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για την Ισότητα των Φύλων

  • Πέμπτη, 8 Μάρτιος 2018 13:58
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Περίπτερο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ισότητα των Φύλων, στην Πλατεία Ελευθερίας έξω από την Περιφέρεια Κρήτης λειτουργεί από το πρωί στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με την στήριξη της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης. Στην σημερινή δράση που οργάνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη συμμετείχε και η Μονάδα Κινητής Μαστογραφίας της Περιφέρειας Κρήτης που παρείχε στις γυναίκες δωρεάν εξέταση.

Στο πλαίσιο του σημερινού εορτασμού η κα. Βρέντζου σε δήλωση-μήνυμα της αναφέρει:

 

«Η 8Η Μαρτίου είναι η ημέρα που υπενθυμίζει τους αγώνες των γυναικών για την ισότητα και την δικαιοσύνη και ημέρα αφετηρίας για νέες προκλήσεις και διεκδικήσεις. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει οι σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθούν να υφίστανται τόσο στον τομέα της πολιτικής εξουσίας της κοινωνικής εξουσίας και της οικονομικής εξουσίας. Σύμφωνα με την έκθεση της ισότητας των φύλλων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Επιτροπής οι γυναίκες και στον 20ο αιώνα εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία των οικονομικά άνεργων ατόμων. Να είναι πιο ευάλωτες στην φτώχεια, του κοινωνικού αποκλεισμού και στη βία και να αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερες οικονομικές δυσχέρειες» και προσθέτει: «Σήμερα οι άνισες συνθήκες ζωής και εργασίας των ανδρών και των γυναικών αυξάνονται και επιδεινώνονται, εξαιτίας και των συνεπειών της σοβαρής οικονομικής κρίσης, σε παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα οι πολύπλευρη επίθεση της κρίσης στα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών, πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξης τους, στην αγορά εργασίας, οδηγώντας ένα τεράστιο αριθμό γυναικών στην ανεργία. Επέβαλλε την μαζική επιστροφή τους στο σπίτι, έριξε στις πλάτες τους το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους. Ανέδειξε τις πολλαπλές μορφές βίας, που υφίστανται, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν και συμπίεσε ασφυκτικά τις επιλογές ζωής τους. Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε άμεσα τις έμφυλες διακρίσεις και τα στερεότυπα στα πεδία της εργασίας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στο πολιτικό επίπεδο το ποσοστό των γυναικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι 18.3% έναντι 37,2% στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στους 325 Δήμους της χώρας 16 μόνο γυναίκες, 18,8%. Στις 13 Περιφέρειες μόνο δυο γυναίκες, 15,38%, Περιφερειακοί Σύμβουλοι 16,13% γυναίκες, Επιμελητήρια Ελλάδας στα διοικητικά συμβούλια 11 γυναίκες σε σύνολο 294 μελών. Στόχος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλλων και της Περιφερειακής Επιτροπής των φύλλων, είναι η παρουσία των γυναικών με ίσους όρους σε όλα τα πεδία: Κοινοβούλιο, Ευρωβουλή, στην Κυβέρνηση, στην τοπική και περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, στα πολιτικά κόμματα, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους κοινωνικούς εταίρους, στα διοικητικά συμβούλια των δημόσιων οργανισμών και φορέων, των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, στους οικονομικούς οργανισμούς και στη κοινωνία των πολιτών».

Στην σημερινή δράση της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχε το στέλεχος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης Μερόπη Απελίδου και εθελοντές του Κέντρου Νοσηλευτικής Φροντίδας Ηρακλείου.