Μαρία Χριστοφοράκη, η Κρητικοπούλα που κατέκτησε την κορυφή της επιστήμης από τα 17 της!

  • Πέμπτη, 8 Μάρτιος 2018 08:29
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πρόσωπα

Η Μαρία Χριστοφοράκη είναι ένα όμορφο και δροσερό νέο κορίτσι. Λίγο πριν την ενηλικίωσή του. Κάνει όλα όσα κάνει ένα κορίτσι της ηλικίας του, αλλά όχι μόνον αυτά.

Της Μαρίας Καλλέργη 

Πριν λίγο καιρό, φιλοξενήθηκε από το διεθνές περιοδικό Science News for Students, μεταξύ δεκάδων γυναικών από το χώρο της επιστήμης. Η Μαρία, ξεκινώντας από το Λύκειο Γαζίου, όπου φοιτά ως σήμερα, ήδη έχει κατακτήσει πολλές διακρίσεις στην επιστήμη ως αρχηγός της ομάδας DiaSat του Λυκείου.

Το μέλλον διαγράφεται ακόμα πιο ελπιδοφόρο, αφού την ώρα που η Μαρία δίνει τη μάχη της για την εισαγωγή της στο Πολυτεχνείο, έχει ήδη προτάσεις για σπουδές με υποτροφία στο εξωτερικό. Όλοι μιλούν κολακευτικά για τη Μαρία και η ίδια δηλώνει αφοπλιστικά: «Κάθε λεπτό που δημιουργώ, αισθάνομαι ελεύθερη!».

Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς

Η φωνή που ακούγεται στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι δυνατή και ζωηρή. Η Μαρία, βράδυ πια, ανάμεσα σε σχολεία, τρεξίματα και διαβάσματα βρίσκει λίγο χρόνο να μιλήσουμε. Μετά τα απαραίτητα “συγχαρητήρια” και τις ευχαριστίες, η Μαρία απαντά στην ερώτηση πώς αισθάνεται, λέγοντας: «Είμαι πολύ χαρούμενη, η αλήθεια είναι πως δεν το περίμενα. Φυσικά, ήταν κάτι που μου έδωσε δύναμη, που τη χρειάζομαι φέτος που δίνω Πανελλαδικές».

Συνειδητοποιώντας το μέγεθος της διάκρισής της, η Μαρία είχε γράψει στο προφίλ της σε κοινωνικό δίκτυο: «Όταν ξαφνικά διαβάζεις το online περιοδικό του Science News for students και βλέπεις ότι περιλαμβάνουν και εσένα ως την πρώτη νεαρή ελληνίδα επιστήμονα για το έτος 2016-2017και τρίτη παγκοσμίως…». Την ανάρτηση συνόδευαν οι γνωστές φατσούλες, που δείχνουν χαρά κι ευτυχία. Γιατί, φυσικά, η Μαρία είναι ένα κορίτσι της εποχής μας.

Για το πώς τα κατάφερε, η Μαρία λέει: «Η αλήθεια είναι ότι δούλεψα σκληρά για την ομάδα και ότι δημιουργήσαμε όλοι μαζί. Έτσι η διάκριση αυτή, όπως και οποιαδήποτε άλλη στη ζωή, δεν ήταν τυχαία. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς».

Για όσα θα συμβούν στο μέλλον, η Μαρία είναι έτοιμη, αφού συνεχίζει να δουλεύει ακατάπαυστα και με προσήλωση στο στόχο. Το σίγουρο είναι πως οι δρόμοι για αυτήν είναι διάπλατα ανοικτοί. Και η ίδια ελπίζει να μπορέσει να πετάξει ψηλά. Το ίδιο κι όσοι αισθάνονται υπερήφανοι γι’ αυτήν και τα επιτεύγματά της.

Τι έγραψε το περιοδικό

Ένα κείμενο που “τα λέει όλα” φιλοξένησε το περιοδικό. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Δεν υπάρχει όριο ηλικίας στην αγάπη της επιστήμης. Η Χριστοφοράκη είναι μία μαθήτρια του Λυκείου Γαζίου στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο ήταν μέλος μιας ομάδας από το σχολείο της που πήρε μέρος στον European Cansat Competition. Αυτός είναι ένας διαγωνισμός στον οποίο ομάδες κατασκευάζουν μοντέλα δορυφόρων. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ο δορυφόρος έπρεπε να είναι στο μέγεθος και το σχήμα ενός κουτιού αναψυκτικού. Πολλή δημιουργικότητα απαιτείται – και η Χριστοφοράκη λέει ότι αυτό το μέρος είναι το καλύτερο. «Κάθε στιγμή που δημιουργώ», λέει, «νιώθω ότι είμαι ελεύθερη».

Ακούραστη, επίμονη κι αγαπά πραγματικά την επιστήμη

Ένας άνθρωπος που ξέρει τη Μαρία, παρακολούθησε τη σημαντική της πορεία στην επιστήμη και μπορεί να μιλήσει όχι μόνο για όσα έχει ήδη καταφέρει αλλά και για την ελπίδα που δίνει για το μέλλον, είναι ο καθηγητής Φυσικής στο Λύκειο Γαζίου Αστρινός Τσουτσουδάκης.

Παρακολουθώντας από την πρώτη στιγμή την πορεία της Μαρίας στην ομάδα Diasat, ο κ. Τσουτσουδάκης αναφέρει: «Είχα τη μεγάλη χαρά να την έχω μαθήτρια τα δύο τελευταία χρόνια. Από την αρχή ξεχώρισε ανάμεσα στους συμμαθητές της για τη φιλομάθειά της και την αγάπη της για την επιστήμη. Η καταπληκτική εργασία που υπέβαλε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ως αρχηγός της ομάδας Diasat, οδήγησε το Γενικό Λύκειο Γαζίου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους τελικούς του 2016 European Cansat Competition, που έγινε στην πόλη Santa Cruz της Πορτογαλίας, μια διάκριση που ακόμα και σήμερα φαίνεται απίστευτη».

Η Μαρία είναι ιδιαίτερα επίμονη, αφού, όπως θυμάται ο κ. Τσουτσουδάκης, “ξανάστησε” την ομάδα πάνω στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και έκανε η ίδια μάθημα στους συμμαθητές της. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Διακρίνεται από απίστευτη εργατικότητα, ήθος και συνέπεια και δε δίστασε να θυσιάσει όχι μόνο τον προσωπικό της χρόνο αλλά και τον ύπνο της τους τελευταίους μήνες της προετοιμασίας μας για το διαγωνισμό, ενώ παρέμεινε άριστη μαθήτρια».

Ξεχωρίζει για το ήθος

Μια άλλη πλευρά της Μαρίας περιγράφει ο καθηγητής της, κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης, αυτήν του ιδιαίτερου χαρακτήρα της. Η Μαρία, όπως τονίζει, υπήρξε το παιδί που συνέχιζε να δουλεύει με πάθος, όταν όλοι οι άλλοι ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν. Κι όλοι έμειναν έκπληκτοι, όταν παρουσίασε εργασία 510 σελίδων.

Ωστόσο, η Μαρία ασχολήθηκε με την ομάδα σε όλα τα επίπεδα. Όπως λέει ο κ. Τσουτσουδάκης, «όταν, μάλιστα, η ομάδα χρειάστηκε χρήματα, πριν βρεθούν χορηγίες, πρόσφερε τις αποταμιεύσεις και το χαρτζιλίκι της, προκειμένου να αγοραστούν τα υλικά και τα εργαλεία που χρειαστήκαμε».

Ένα περιστατικό που προδιαγράφει το λαμπρό μέλλον της Μαρίας ανέφερε ακόμα ο κ. Τσουτσουδάκης, τονίζοντας: «Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, έκλεψε τις εντυπώσεις, όταν ακόμα και ταλαιπωρημένη και ασθενής παρέμεινε να αγωνίζεται με ένταση και πάθος μέχρι και την τελευταία στιγμή τυλιγμένη μόνο με την ελληνική σημαία να την προστατεύει από το κρύο. Όταν στο τέλος του διαγωνισμού, ζήτησα από τον 1 από τους 3 κριτές να της δώσει κάποια συστατική επιστολή, αφού έχει ήδη προτάσεις για σπουδές με υποτροφία στο εξωτερικό, αυτός μου απάντησε ότι θα είναι στη διάθεσή μου, αλλά αυτό το κορίτσι είναι πολύ σπουδαίο για να χρειαστεί τη δική του συστατική επιστολή».