Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα έκτακτα ιατρικά περιστατικά στις πτήσεις

  • Πέμπτη, 8 Μάρτιος 2018 08:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Τα έκτακτα ιατρικά περιστατικά κατά τη διάρκεια των πτήσεων αυξάνονται, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων - ταξιδεύουν με αεροπλάνα. Οφείλεται επίσης και στην αύξηση των πτήσεων μακρινών αποστάσεων, οι οποίες «επιβάλλουν στους επιβάτες μεγαλύτερη έκθεση σε φυσιολογικούς στρεσογόνους παράγοντες», ανέφερε η μελέτη.

Οι ερευνητές αναφέρονται και σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι συμβαίνει μια ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανά 604 πτήσεις - δηλαδή περίπου 16 συμβάντα ανά 1 εκατομμύριο επιβάτες. Οι κορυφαίες ιατρικές καταστάσεις κατά την πτήση, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, είναι η ελαφριά κεφαλαλγία / απώλεια συνείδησης (37,4%), τα αναπνευστικά συμπτώματα (12,1%), η ναυτία ή ο έμετος (9,5%), τα καρδιακά συμπτώματα (5,8%).

Σύμφωνα με δεδομένα του Air Canada, πολλές από αυτές τις περιπτώσεις απαιτούν βοήθεια από επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μεταξύ των ετών 2014 και 2016, «το ήμισυ περίπου των ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον αέρα, το διαχειρίστηκαν γιατρός, νοσηλευτή ή άλλο άτομο από ασκεί παραϊατρικό επάγγελμα, ενώ τα υπόλοιπα τα διαχειρίστηκαν μόνο οι αεροσυνοδοί».

news.gr