Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς των Όσκαρ - Μια 6χρονη κωφή πρωταγωνίστρια και η νοηματική

Δεκάδες θετικά σχόλια δέχθηκε η Βρετανίδα ηθοποιός Ρέιτσελ Σέντον για την ομιλία της μετά την παραλαβή του βραβείου Όσκαρ. Ο λόγος; Μίλησε στη νοηματική γλώσσα, μετά από υπόσχεση που είχε δώσει στην 6χρονη κωφή συμπρωταγωνίστριά της.

Η 30χρονη ηθοποιός κέρδισε το όσκαρ καλύτερης ταινίας Μικρού Μήκους για το «The Silent Child», το οποίο αναφέρει την ιστορία ενός κωφού παιδιού που γεννήθηκε μέσα σε μια οικογένεια χωρίς προβλήματα ακοής.

Η Σέντον έγραψε και πρωταγωνίστησε στην ταινία και αποδέχθηκε το όσκαρ με τον αρραβωνιαστικό της και σκηνοθέτη της ταινίας, Κρις Όβερτον. Η έμπνευσή της για το σενάριο ήταν από τη μάχη του δικού της πατέρα, που δεν είναι πλέον εν ζωή, με την κώφωση.

Καθώς ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το Οσκαρ, η Σέντον χρησιμοποίησε τη νοηματική γλώσσα για το κοινό με προβλήματα ακοής και για την 6χρονη συμπρωταγωνίστριά της, Μέισι Σλάι.

Η ομιλία της αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, συγκέντρωσε χιλιάδες σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαινώντας την ηθοποιό για την αξιόλογη πράξη της. «Η αγαπημένη μου στιγμή χθες το βράδυ ήταν η ομιλία της Ρέιτσελ Σέντον στη νοηματική» έγραψε ένας χρήστης του Twitter.

«Έδωσα μία υπόσχεση στην 6χρονη πρωταγωνίστριά μας πως θα μιλήσω στην νοηματική και τα χέρια μου τρέμουν λίγο, γι’ αυτό ζητώ συγνώμη» είπε η Σέντον στο κοινό. «Η ταινία μας είναι ένα κωφό παιδί που γεννιέται σε έναν κόσμο σιωπής. Δεν έχει σημεία υπερβολής. Αυτό συμβαίνει. Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν στη σιωπή και αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας και ιδιαίτερα εμπόδια στην εκπαίδευση» συνέχισε.

«Η κώφωση είναι μια σιωπηρή αναπηρία. Δεν μπορείτε να το δείτε και δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, γι’ αυτό θέλω να πω το μεγαλύτερο από τα ευχαριστώ στην Ακαδημία που μας επέτρεψε να το προβάλουμε μπροστά σε ένα ευρύ κοινό» είπε.

Νωρίτερα, είχε αποκαλύψει το συναισθηματικό κίνητρο πίσω από τη συγγραφή της ταινίας και ο λόγος ήταν ο πατέρας της Τζέοφ, που έμεινε κωφός μετά από θεραπεία για χημειοθεραπεία, όταν εκείνη ήταν 12 ετών.

Η ηθοποιός έγινε καταξιωμένη διερμηνέας της βρετανικής νοηματικής γλώσσας και πρεσβευτής της Εθνικής Εταιρείας Κωφών Παιδιών.

Η μικρή Μέισι, που παραβρέθηκε στην τελετή της απονομής των βραβείων Όσκαρ, περπάτησε στο κόκκινο χαλί με την Σέντον και τον Όβερτον. Αυτή και οι γονείς της είναι κωφοί και μιλούν στη νοηματική. Συμμετείχε στην οντισιόν για το ρόλο όταν οι γονείς της απάντησαν σε μια ανάρτηση στο Facebook, που ζητούσε ένα κωφό παιδί που επικοινωνεί εξ ολοκλήρου στη νοηματική γλώσσα.

Φωτογραφίες: GettyImages, AP



Πηγή:iefimerida.gr