Επικίνδυνα σωματίδια φέρνει η αφρικανική σκόνη - Νέα ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης

  • Τρίτη, 6 Μάρτιος 2018 10:12
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Νέα προειδοποίηση για υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων εξαιτίας της αφρικάνικης σκόνης απευθύνει η Περιφέρια Κρήτης, εφιστώντας την προσοχή. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: "Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης με το παρόν σας γνωστοποιούμε ότι θα υπάρξουν  υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης. Το φαινόμενο θα επηρεάσει ολόκληρη  την  Περιφέρεια Κρήτης, αλλά θα είναι πιο έντονο στην περιοχή της Π.Ε. Ηρακλείου και Π.Ε. Λασιθίου.

 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,  η  συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων  PM10, αναμένεται να  ξεπεράσει το  όριο  της μέσης  ημερήσιας  τιμής 50 μg/m3  και  το φαινόμενο, το οποίο θα παρουσιάσει διακυμάνσεις,  θα είναι έντονο την  Τετάρτη   07 -03-2018  με βάση την παρούσα πρόγνωση, οπότε και θα υποχωρήσει σταδιακά. 

Σε συνέχεια των παραπάνω, και βάση της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια»

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

α) Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,

β) Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.

γ) Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα."

Αφηστε καποιο σχολιο