Κουνουπίδι - Ποια τα οφέλη στον οργανισμό μας αν το καταναλώνουμε;

Τo να μαγειρεύεις σωστά το κουνουπίδι είναι σημαντικό προκειμένου να επωφεληθείς στο μέγιστο από αυτό. Το κουνουπίδι έχει την τάση να αναδύει μια άσχημη οσμή θείου όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη είναι η οσμή αυτή. Για να την αποφύγεις ελαχιστοποίησε το χρόνο μαγειρέματος και ταυτόχρονα κράτα έτσι τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του.

Αντικαρκινικό
Η σουλφοραφάνη που εμπεριέχεται στο κουνουπίδι έχει σημειώσει αντικαρκινική δράση σκοτώνοντας τα κύτταρα που προκαλούν καρκίνο και μπλοκάροντας την ανάπτυξη των όγκων. Σε ορισμένες μελέτες μάλιστα φάνηκε ότι ο συνδυασμός  κουνουπίδι με κουρκουμά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός για τη καταπολέμηση και την θεραπεία του καρκίνου στον προστάτη.

Διαιτητικό
Εκτός του ότι είναι πλούσιο σε νερό, το κουνουπίδι,  αποτελεί και πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών και βιταµινών όπως A, B1, B2, B3, B6. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και ισχυρό αντιοξειδωτικό ενώ η χαμηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες το κάνει ιδανικό για δίαιτες.  Επιπλέον, τα 150 γραµµάρια κουνουπίδι περιέχουν µόλις 25 θερµίδες, γεγονός που το κάνει και µια εξαιρετική τροφή για περιόδους δίαιτας.

Αποτοξινωτικό
Μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός από τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, το κουνουπίδι έχει ένα σημαντικό ρόλο στον καθαρισμό του οργανισμού από βλαβερές ουσίες (αποτοξίνωση), που είναι αποτέλεσμα της ανθυγιεινής και κακής διατροφής, καθώς και λόγω της ρύπανσης και της ακτινοβολίας.

Θωρακίζει την καρδιά
Περιέχει αλλικίνη που βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων και βοηθά στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Το σελήνιο και η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου χοληστερόλης. Το φολικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη και τον ταχύ πολλαπλασιασμό της, ενώ οι φυτικές ίνες, προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέως εντέρου.


Extra tips
Οταν το αγοράζουμε πρέπει να είναι λευκό και κρουστό, χωρίς μαύρα σημάδια στην επιφάνεια.
Τυλιγμένο σε μεμβράνη μπορεί να διατηρηθεί για μια περίπου εβδομάδα στο ψυγείο για να το προφυλάξεις από την υγρασία.
Το κουνουπίδι γίνεται ακόμα και τηγανητό, αλλά είναι εξαιρετικό και ωμό ή ακόμη καλύτερα να το μαγειρέψεις στον ατμό για να απολαύσεις στο μέγιστο όλα τα διατροφικά του οφέλη. Επίσης δοκίμασε ψητό κουνουπίδι στο φούρνο και φάε όσο θες!

 

Πηγή: shape