Bοδινό ή μοσχάρι στο φούρνο με κριθαράκι από τη Ν. Κοκκινάκη - Γιατί το γιουβέτσι στο πήλινο είναι ξεχωριστό

  • Σάββατο, 3 Μάρτιος 2018 09:03
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Βοδινό ή μοσχάρι με κριθαράκι γιουβέτσι στο φούρνο είναι ένα κυριακάτικο παραδοσιακό φαγητό για όλη την οικογένεια. Λατρεμένο φαγητό του Έλληνα που έμαθε να το απολαμβάνει με τους οικείους του ζεστό, αχνιστό στο μεσημεριανό τραπέζι.


Έχει επικρατήσει ο όρος γιουβέτσι είτε το κρέας είναι βοδινό είτε μοσχάρι, είτε αρνάκι ή κατσικάκι κοκκινιστό με κριθαράκι που ψήνεται σε πήλινο σκεύος. Το πώς ένα πήλινο σκεύος έδωσε το όνομα του σε ένα από τα νοστιμότερα φαγητά της Ελληνικής κουζίνας, κανένας δεν έχει δώσει κάποια τεκμηριωμένη απάντηση. Η βιβλιογραφία αναφέρει πως η λέξη γιουβέτσι προέρχεται από το τουρκικό güveç, που όμως αναφέρεται στο πήλινο σκεύος και όχι στο φαγητό. 
Θα μου πείτε ότι τα πήλινα μας τα γνώρισαν πρώτοι οι τούρκοι ή αυτοί μας έμαθαν να ψήνουμε φαγητά σε πήλινα; Μάλλον η ιστορία και η αρχαιολογία θα μειδιάσει, για να μην πω κάτι άλλο.
Όλοι οι αρχαίοι λαοί μέχρι και τα νεώτερα χρόνια μαγείρευαν σε πήλινα σκεύη. Σε ένα από τα αρχαιολογικά μουσεία, και ιδιαίτερα της Κρήτης και να μπεις, θα θαυμάσεις τον πλούτο των μινωικών αγγείων μαγειρικής. 
Το γκάζι και ο ηλεκτρισμός προώθησαν τις νέες τεχνολογίες και άλλαξαν το σκηνικό και στην μαγειρική με σύγχρονα μαγειρικά σκεύη. 
Μπορεί να έγιναν πολλές αλλαγές αλλά το πήλινο σκεύος δεν έχασε την αξία του. Σύγχρονοι αγγειοπλάστες, από τα παραδοσιακά κέντρα αγγειοπλαστικής της Κρήτης και από άλλες περιοχές που ασχολούνται με την κεραμική τέχνη φτιάχνουν καταπληκτικά περίτεχνα κεραμικά σκεύη παραδοσιακής μαγειρικής. Όλο και περισσότερος κόσμος φτιάχνει ξανά ένα ξυλόφουρνο στο σπίτι του ή στο εξοχικό του για να απολαύσει με την οικογένεια του και τους καλεσμένους του, ένα καλομαγειρεμένο και νόστιμο φαγητό. 
Το ψήσιμο το πήλινο σκεύος ή γάστρα δεν θέλει και ιδιαίτερες τεχνικές. Μια δυο φορές να επιχειρήσεις να ψήσεις φαγητό σε αυτά θα καταλάβεις την συμπεριφορά του. Ακόμα και φαγητά με όσπρια μπορείς να τους απογειώσεις την γεύση μαγειρεμένα σε αυτά. 
Τα καλά και φρέσκα υλικά μαζί με την μαστοριά του μάγειρα θα μας δώσουν καλό αποτέλεσμα. Πέρα όμως από την συνταγή έχει σημασία ακόμα και η ποιότητα του ξύλου που θα χρησιμοποιηθεί για να δώσει θερμότητα. 
Εμείς σήμερα επιλέξαμε μια παραδοσιακή συνταγή με βοδινό και κριθαράκι ψημένο σε πήλινο. Εσείς επιλέξτε να το ψήσετε, είτε σε ξυλόφουρνο, αν φυσικά διαθέτετε, είτε στην ηλεκτρική κουζίνα του σπιτιού και φροντίστε να το σερβίρετε αχνιστό για καλύτερη απόλαυση.

Υλικά 
1κ. βοδινό ( με κόκαλο )
300γρ κριθαράκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες 
1 κουταλιά πελτέ 
200ml κόκκινο κρασί
100ml ελαιόλαδο
100γρ ανθότυρο ξυσμένο ή κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
1 ξύλο κανέλας
4-5 φύλλα δάφνης
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Ο αγαπητός μου κρεοπώλης, ο Μανώλης πάντα με προμηθεύει με τα καλύτερα κροατικά, είναι ο άνθρωπος που με μαθαίνει τι κρέας και ποιο κομμάτι είναι καλύτερο για κάθε συνταγή. Όταν λοιπόν του είπα πως θέλω να φτιάξω κριθαράκι με μοσχάρι με συμβούλεψε να πάρω βοδινό. <<Είναι γέρικο, πιο σκληρό λίγο αλλά θα βγάλει καλύτερο ζουμί και το ζελέ θα σου δέσει περισσότερο το κριθαράκι.>> Τον άκουσα και φυσικά είχε απόλυτο δίκιο, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να σουρώσει, το στεγνώνομαι με απορροφητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας πολύ καλά και από τις δυο πλευρές.


Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να τσιγαριστεί, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε δυο κούπες περίπου ζεστό νερό να καλυφτεί και αφήνουμε να μεσοψηθεί για μια ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.


Όταν περάσει ο χρόνος, μεταφέρουμε το φαγητό σε μια γάστρα (κατά προτίμηση πήλινη, αν δεν έχετε γάστρα και βάλετε σε ταψί σκεπάστε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο). Προσθέτουμε τη ντομάτα ξυσμένη, το πελτέ, τα μυρωδικά αλάτι και πιπέρι. (μπορούμε να ξεκινήσουμε όλη τη διαδικασία στη γάστρα αλλά θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, τουλάχιστον δυο ώρες) Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς πάνω κάτω θερμοκρασία στη κάτω σχάρα για 1.5 ώρα.


Ανοίγουμε τη γάστρα, προσθέτουμε περίπου 2.5 - 3 κούπες ζεστό νερό. (Η σωστή αναλογία είναι 1 πρός 3) Δοκιμάζουμε αν χρειαστεί λίγο αλάτι και ρίχνουμε το κριθαράκι, ανακινούμε απαλά. Ξανά βάζουμε στο φούρνο χωρίς καπάκι και ψήνουμε για 15 λεπτά.


Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε το τυρί, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό για 10-15 λεπτά να μελώσει.

Πηγή: kritikes-geuseis.gr