Όσα δεν πρέπει να κάνεις στην παιδική χαρά

  • Πέμπτη, 1 Μάρτιος 2018 17:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Υπάρχει κάτι πολύ τρομακτικό στην πρώτη φορά που επισκέπτεσαι την παιδική χαρά με το μικρόσου! Και τις επόμενες φορές που θα το κάνεις από εδώ και πέρα! Αυτό το άγχος που διατρέχει το κορμί σου, όταν αισθάνεσαι πως παντού ελλοχεύουν κίνδυνοι και ανά πάσα στιγμή το παιδί σου μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με μια καινούρια κατάσταση που δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει ή που δεν ξέρεις πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσεις εσύ! Αυτή η αίσθηση σχεδόν ενστικτωδώς οδηγεί όλες τις νέες μαμάδες να αντιδράσουν υπερπροστατευτικά! Πρόσεξες, φαντάζομαι, το “υπερ” στη λέξη “υπερπροστατευτικά”, αφού η αντιμετώπιση της κατάστασης από τη μεριά σου σίγουρα θα έχει ένα βαθμό υπερβολής! Και κάπου σε αυτό το σημείο, η παρουσία σου στην παιδική χαρά μετατρέπεται σε ένα… ενοχλητικό drone που κυνηγάει το παιδί από πίσω και δεν το αφήνει ούτε βήμα να κάνει μόνο του! Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, πως αυτή η αντίδραση, πέρα από υπερβολική, είναι και λανθασμένη, αλλά και σίγουρα ενοχλητική τόσο για το δικό σου παιδί, όσο και για τα υπόλοιπα που προσπαθούν να παίξουν με εσένα στα… πόδια τους, αλλά και για τους γονείς τους που σε βλέπουν να πηγαινοέρχεσαι μανιωδώς, μην επιτρέποντας σε κανέναν σε απολαύσει τη βόλτα του!

Μόλις, λοιπόν, έγινες μία από εκείνες τις μητέρες που αγχώνονται υπέρμετρα, αντιδρούν ακόμη πιο έντονα και τελικά δεν αφήνουν κανέναν να διασκεδάσει, αφού γίνονται πιεστικές και ενίοτε… ενοχλητικές! Αυτό σίγουρα θα κάνει μερικά… φρύδια να ανασηκωθούν, μερικούς ψιθύρους να ακουστούν και ορισμένα βλέμματα να σε “καρφώσουν”! Πώς να αποφύγεις όλα τα παραπάνω και να υιοθετήσεις την κατάλληλη συμπεριφορά στην παιδική χαρά; Ρίξε μια ματιά παρακάτω!

 

Μην ακολουθείς το μικρό σου στα παιχνίδια
Ο φόβος σου πως το παιδί θα γλιστρήσει και θα πέσει από τα σκαλιά, καθώς σκαρφαλώνει στην τσουλήθρα δεν πρέπει να σε “σπρώξει” να ανέβεις κι εσύ μαζί του! Η τσουλήθρα, όπως και οι κούνιες, οι τραμπάλες, τα τρενάκια και τα πυργάκια, είναι για τα παιδιά και όχι για τις μαμάδες τους! Προσπάθησε, λοιπόν, να συγκρατήσεις τον εαυτό σου και να απομακρυνθείς ησύχως, ώστε να αφήσεις το παιδί σου να “αναπνεύσει”, να παίξει και να αυτονομηθεί, αλλά και για να μην επεμβαίνεις στο ζωτικό χώρο των υπόλοιπων παιδιών!

 

Μην “κόβεις” τη σειρά που περιμένει για να είσαι κοντά στο μικρό σου
Οι ουρές μπροστά στις κούνιες, τις τσουλήθρες και τις τραμπάλες μπορούν να είναι πολύ πιο “σκληρές” κι από εκείνες που περιμένουν για μια συναυλία της Madonna! Αυτό σημαίνει πως αν αποπειραθείς να την… κόψεις, προκειμένου να είσαι κοντά στο παιδί σου και να ελέγχεις τις κινήσεις του, τότε να είσαι προετοιμασμένη για κλάματα και χτυπήματα κάτω απ’ τη μέση από τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και “απειλητικά” βλέμματα από τις υπόλοιπες μαμάδες, επειδή έκανες τα μικρά τους να κλαίνε και αναγκάστηκαν να σηκωθούν απ’ τις θέσεις τους για να τα παρηγορήσουν! Προσοχή, λοιπόν!

 

Μην αφήνεις το μικρό σου ανεξέλεγκτο στο… βωμό της δικής του διασκέδασης
Εκείνο το νεροπίστολο μπορεί να έκανε το μικρό σου ευτυχισμένο από την πρώτη στιγμή που το αντίκρισε και για αυτό το λόγο να μην τολμάς να του το στερήσεις, μην τυχόν και στεναχωρηθεί. Καιρός, όμως, να σκεφτείς και τους υπόλοιπους ανθρώπους, που δεν σου φταίνε σε τίποτα να γίνονται μούσκεμα χειμωνιάτικα! Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για κάθε λογής “ενοχλητικό” παιχνίδι, από το να πετάει χώματα, έως να ουρλιάζει: όσο χαρούμενο κι αν κάνει το παιδί σου, πρέπει να περιοριστεί ελαφρώς, για το κοινό καλό!

 

Μην αφήνεις το μικρό σου να μονοπωλεί τα παιχνίδια
Πόσο ευτυχισμένη μπορεί να νιώθεις όταν βλέπεις ότι το παιδί σου έχει λατρέψει την τσουλήθρα τόσο πολύ που ανεβοκατεβαίνει συνεχώς, τσουλάει και προσπαθεί να σκαρφαλώσει ανάποδα και την εκμεταλλεύεται με κάθε πιθανό τρόπο! Είναι αυτή η αίσθηση ικανοποίησης, που το μικρό σου χαίρεται και περνάει τόσο καλά που θέλει να… εξαντλήσει όλους τους πιθανούς τρόπους παιχνιδιού! Αν παρατηρήσεις, όμως, γύρω σου θα αντιληφθείς πως πολλά παιδιά παραπονιούνται και κάποια ίσως να επιχειρούν να σπρώξουν το μικρό σου και να το διώξουν για να πάρουν και εκείνα σειρά! Θυμήσου, λοιπόν, πως δεν είστε μόνοι στον κόσμο και πως αυτή η τσουλήθρα είναι το αγαπημένο παιχνίδι και άλλων παιδιών!

 

Μην επιτρέπεις στο μικρό σου να είναι ενοχλητικό
Αν θέλεις να δεις πώς μοιάζει μια μαμά-λέαινα, άφησε το μικρό σου να ενοχλήσει ένα άλλο παιδί και τότε θα αντιμετωπίσεις όλη την οργή της μαμάς του! Φρόντισε, λοιπόν, να έχεις πειθαρχήσει το δικό σου παιδί ή να το επαναφέρεις στην τάξη, όταν τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν!

 

Πηγή: tlife