Οι 12 καλύτερες τροφές για να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες σας

Εκτός από το να προσθέσετε αυτές τις τροφές στη διατροφή σας για να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες σας, θα πρέπει ν' αποφεύγετε τις τοξικές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Επίσης, χρειάζεστε γυμναστική.

«Είστε ό,τι τρώτε,» όπως λέει η λαϊκή σοφία. Η ιδανική πρόταση όταν πρέπει να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες σας.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν ανθυγιεινή διατροφή υποφέρουν από τις συνέπειες (παχυσαρκία, χοληστερίνη, υπέρταση, κ.λπ.). Σ’ αυτές περιλαμβάνονται και οι βουλωμένες αρτηρίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους.

Στο σημερινό άρθρο, θέλουμε να σας μιλήσουμε για τις καλύτερες τροφές για να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες σας και ν’ αποτρέψετε καρδιακά προβλήματα.

Οι καλύτερες τροφές για να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες σας

Το σταδιακό βούλωμα των αρτηριών (αθηροσκλήρωση) είναι ένα πρόβλημα όλο και πιο συχνό στις δυτικές χώρες.

Προκαλεί περισσότερους θανάτους ανά έτος απ’ ότι το κάπνισμα ή το αλκοόλ. Το χειρότερο απ’ όλα, είναι ένας σιωπηλός εχθρός που δεν δίνει κανένα σημάδι.

Τα τείχη των αρτηριών γεμίζουν με λίπη από τα φαγητά που τρώτε.

Αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, φαγητά με ζάχαρη, το πιθανότερο είναι πως έχετε χοληστερίνη, υψηλή πίεση και προβλήματα στο κυκλοφορικό.

Επίσης, η διατροφή αυτή αυξάνει τον κίνδυνο να υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις.

Για ν’ αποφύγετε αυτές τις παθήσεις και να ζήσετε καλύτερα, σας προτείνουμε να προσθέσετε τις ακόλουθες τροφές στη δίαιτά σας:

1. Σκόρδο

Αυτό είναι μία από τις τροφές η οποία δε θα πρέπει να λείπει από το σπίτισας, καθώς δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά σας.

Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει την ικανότητα να πολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Μειώνει επίσης τα επίπεδα χοληστερίνης, την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη ροή του αίματος.

Μια σκελίδα ωμού σκόρδου την ημέρα θα σας βοηθήσει να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες σας. Αποτρέπει επίσης και τη συσσώρευση λίπους.

2. Ελαιόλαδο

Πρόκειται για το πιο υγιεινό λάδι. Επιπλέον, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για διάφορα πράγματα.

Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντρέσινγκ για σαλάτες. Όμως, μπορεί να δώσει μια ξεχωριστή γεύση στο κρέας και τα ψάρια σας.

Είναι πολύ υγιεινό και δεν προκαλεί τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες σας. Επίσης, κάνει γενικά καλό στην καρδιά.

Σας συνιστούμε όμως να το χρησιμοποιείτε με μέτρο λόγω τις θερμιδικής του αξίας.

3. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του ελαιόλαδου. Αρχικά, έχουν πολλά (βοηθητικά) απαραίτητα λιπαρά οξέα. Επιπροσθέτως, τα αβοκάντο αποτρέπουν την οξείδωση του συσσωρευμένου, στις αρτηρίες, λίπους. Μειώνουν επίσης τη χοληστερίνησας και σας δίνουν αίσθημα πληρότητας.

Προσθέστε τα αβοκάντο στη διατροφή σας: μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή ως συνοδευτικό για ν’ αντικαταστήσετε τη μαγιονέζα.

4. Βρώμη

Ένα από τα συστατικά το οποίο δε θα πρέπει να λείπει από το πρωινό σας είναι η βρώμη. Αυτό επειδή σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις. Ταυτόχρονα, σας δίνει ενέργεια και εξουδετερώνει την ικανότητα της χοληστερίνης να κολλάει στα αρτηριακά τοιχώματα.

Σας προτείνουμε να τρώτε μια κούπα γιαούρτι ή να πίνετε αποβουτυρωμένο γάλα με τη βρώμη σας κάθε πρωί. Μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο φρούτο αν θέλετε.

5. Φρούτα με πηκτίνη

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι φράουλες, τα μήλα, το γκρέιπφρουτ και τα σταφύλια (μεταξύ άλλων).

Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε πηκτίνη. Η πηκτίνη είναι μια διαλυτή ίνα η οποία μειώνει τις λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL).

Χρησιμοποιήστε τα για ν’ αντικαταστήσετε αρκετά φαγητά πλούσια σε λίπη και με μεγάλη θερμιδική αξία, κατά το δεκατιανό και το απογευματινό σας σνακ.
Η συχνή κατανάλωση φρούτων βελτιώνει την υγεία σας και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

6. Σπαράγγια

Πρόκειται για ένα λαχανικό πολύ υγιεινό, με εξαιρετικές ιδιότητες.

Για παράδειγμα, τα σπαράγγια σας βοηθούν να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες σας με φυσικό τρόπο. Βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερίνης (LDL) στο αίμα σας. Επιπλέον, αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Βραστά, σοταρισμένα, στον φούρνο ή στο γκριλ… Οι επιλογές για ν’ απολαύσετε αυτά τα μικρά πράσινα «ραβδάκια» είναι αναρίθμητες.

7. Ρόδι

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στον χυμό από ρόδι, καθώς σας δίνει ένα μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών (περισσότερα από τον χυμό πορτοκαλιού, του κράνμπερι ή του βατόμουρου).

Αυτό το πλούσιο μωβ ρόφημα μειώνει τη ζημιά που προκαλεί το λίπος όταν συσσωρευτεί στις αρτηρίες σας.

Μια κούπα για πρωινό είναι αρκετή. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να είναι φυσικός (φτιαγμένος από εσάς αν είναι εφικτό).

8. Σόγια

Η σόγια και τα παράγωγά τις (συμπεριλαμβανομένου του τόφου) μειώνει ελαφρώς την κακή χοληστερίνη σας (LDL).

Αν τρώτε 3 κουταλιές τις σούπας από αυτό το δημητριακό καθημερινά, θα απολαύσετε μια υγιή καρδιά.

Βεβαιωθείτε πως πρόκειται για οργανική σόγια. Επίσης, τρώτε τόφου αντί για κρέας.

9. Μπρόκολο

Το γευστικό αυτό λαχανικό από την οικογένεια του λάχανου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ. Αυτή βοηθά το ασβέστιο να συμβάλλει στις φυσικές σας διεργασίες.

Επίσης, το μπρόκολο σας δίνει καλή ποσότητα ινών και προάγει την αρτηριακή υγεία.

Μπορείτε να το φάτε στον ατμό, σοταρισμένο με λίγο ελαιόλαδο ή ως συμπλήρωμα σε κάποιο φαγητό κατσαρόλας.

Πιθανώς να σας αρέσει:Ο καλύτερος τρόπος για να φάτε το μπρόκολο

10. Λιπαρά ψάρια

Αυτή η ομάδα ψαριών αποτελείται από:

Σολομό
Τόνο
Ρέγγα
Σκουμπρί
Σαρδέλα
Πέστροφα

Όλα τα παραπάνω είναι υγιεινά ψάρια επειδή σας προμηθεύουν με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα οξέα αυτά είναι απαραίτητα για να ξεβουλώσετε τις αρτηρίες σας.

Επίσης, αποτρέπουν τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και ισορροπούν την αρτηριακή σας πίεση.

Προσπαθήστε να τρώτε τουλάχιστον ένα απ’ αυτά στον ατμό, στο φούρνο ή στο γκριλ τρεις φορές την εβδομάδα.

11. Μελιτζάνα

Το σκουρόχρωμο αυτό λαχανικό καθαρίζει τις αρτηρίες σας και μειώνει τη χοληστερίνη στο αίμα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όλα αυτά επειδή οι μελιτζάνες έχουν διαλυτές ίνες. Ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την καλή υγεία της καρδιάς σας.

Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι πρόκειται για πολύ ευπροσάρμοστο συστατικό. Μπορείτε να το απολαύσετε με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους!

12. Κουρκουμάς

Αυτό το κίτρινο μπαχαρικό δίνει γεύση στα πιάτα σας. Επιπλέον, έχει πολλές ενδιαφέρουσες ιδιότητες.

Για παράδειγμα, είναι μια αντιφλεγμονώδης τροφή. Επίσης, μειώνει τη ζημιά που προκαλεί το λίπος στα αρτηριακά σας τοιχώματα.
Και σα να μην έφτανε αυτό, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων στο αίμα.

meygeia.gr