Κι όμως και τα ζώα έχουν συναισθήματα! Γράφει η Κατερίνα Αλεξαντωνάκη*

  • Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2018 23:12
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Όμως και τα ζώα έχουν συναισθήματα. Δίνουν και παίρνουν αγάπη!

Ιδιαίτερα ο σκύλος γιατί μπορεί να αναπτύξει με τον άνθρωπο ισχυρό συναισθηματικό δεσμό.

Ο άνθρωπος και ο σκύλος χτίζουν αιώνια σχέση αγάπης.

Το σκυλί όπως ο άνθρωπος θέλει τον σεβασμό μας, τη φροντίδα και την αγάπη μας.

Ο τρόπος που μας κοιτάει μαγνητίζει και είναι συγκινητικός.

Δεν μπορεί να μας μιλήσει και με λόγια να μας εκφράσει την αγάπη του αλλά η στάση του, η κίνησή του, η έκφραση των ματιών του εκδηλώνουν την καθαρότητα των συναισθημάτων του.

Το σκυλί δένεται περισσότερο με τον άνθρωπο όταν ζει μαζί του μέσα στο σπίτι.

Αυτό σημαίνει επιπλέον κόπος και χρόνος για το μάζεμα της τρίχας από τα έπιπλα και το πάτωμα.

Συχνά διστάζουμε να αναλάβουμε την ευθύνη να υιοθετήσουμε ένα σκυλί γιατί αυτό σημαίνει δέσμευση και απαιτεί  χρόνο, φροντίδα και  επιπλέον προσπάθεια στην τακτοποίηση και την καθαριότητα του σπιτιού.

Ο συναισθηματικός όμως δεσμός με τον σκύλο δημιουργεί ψυχική πληρότητα, ψυχική καθαρότητα, ευγένεια και ασφάλεια.

Θυμάμαι ότι είχα πυρετό και ήμουν μόνη μέσα σε απελπισία και μοναξιά που ένας πυρετός μπορεί να φέρει και η Μάγια μου, το μικρό μου κόκερ σπάνιελ  ήταν εκεί να με παρηγορήσει και να μου χαρίσει συντροφιά.

Με ένα άγγιγμα μου και με μια ματιά της ένιωθα λες και ήταν αρκετά ο πυρετός να υποχωρήσει.

Πονάς ή έχεις χτυπήσει σε κάποιο σημείο στο σώμα σου αυτό από ένστικτο θα το αντιληφτεί και θα σε γλύψει επίμονα στο σημείο του πόνου λες και θέλει να τον ρουφήξει.

Δεν χρειάζεται να μιλήσει για να εκφράσει την αγάπη της αρκεί να σε κοιτάξει μέσα στη σιωπή της. Ένα της βλέμμα είναι αρκετό για να εκφράσει συναισθήματα συγκίνησης. Η γλώσσα του σώματος της είναι δυνατή και εκφραστική.

Παρακοιμήθηκες το πρωί και έκλεισες το ξυπνητήρι εκείνη θα το αντιληφτεί και θα τρέξει στο κρεβάτι σου να σε ξυπνήσει και να σου υπενθυμίσει ότι είναι ώρα να σηκωθείς.

Είσαι μόνος, μόνη  και θέλεις να πας μια βόλτα αυτό θα είναι πρόθυμο να σε συνοδεύσει και να διασκεδάσει τις μοναχικές στιγμές σου.

Θα περπατάει δίπλα σου υπομονετικά και θα σε περιμένει καρτερικά.

Όλο όμως αυτό για να χτιστεί θέλει χρόνο, φροντίδα και υπομονή.

Η σιωπή στο κοίταγμα των ματιών του είναι η πιο γλυκιά ανταπόδοση που μπορείς να λάβεις μετά από την φροντίδα που θα του έχεις προσφέρει.

Θα είναι εκεί δίπλα σου κοντά σου για ένα χάδι ή ένα άγγιγμα σου.

Εάν νιώσει ότι κινδυνεύεις θα τρέξει με κάθε τρόπο κοντά σου και θα εκφράσει έντονα την αγωνία του. Θα τρέξουν από τα μάτια του τα δικά του δάκρυα.

Και αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να φύγεις από κοντά του εκείνο δεν θα σε ξεχάσει και όταν θα έρθει η στιγμή να σε συναντήσει η στιγμή αυτή θα είναι μοναδική στιγμή εκδήλωσης αγάπης και αφοσίωσης.

Μόνο με το άκουσμα του θορύβου του αυτοκινήτου θα τιναχτεί στον αέρα και θα τρέξει γεμάτη χαρά και συγκίνηση να σε συναντήσει. Τινάζεται , τρέχει αριστερά και δεξιά μέσα στην αμηχανία της να διοχετεύσει όλη την ενέργεια του ενθουσιασμού και της χαράς της.

Χαρίζει αγάπη δίχως όρια.

 

*H Κατερίνα Αλεξαντωνάκη (Msc), έχει σπουδάσει φιλοσοφία και παιδαγωγικά.