Μόνο τρεις άνθρωποι στον κόσμο μιλούν αυτή την υπό εξαφάνιση γλώσσα

  • Τετάρτη, 28 Φεβρουάριος 2018 08:09
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Θα σας ενδιέφερε να μάθετε μερικές λέξεις από μια γλώσσα που μιλούν μόνο τρία άτομα στον κόσμο; Τη Badeshi τη χρησιμοποιούσαν κατά κόρων κατά το παρελθόν σε μια απομακρυσμένη χιονισμένη κοιλάδα, βαθιά στα βουνά του βόρειου Πακιστάν.

Σύμφωνα με το Ethnologue, τον οδηγό που απαριθμεί όλες τις γλώσσες του κόσμου, η εν λόγω γλώσσα είναι σε αχρηστία για τρεις ή περισσότερες γενιές. Αλλά στην κοιλάδα Bishigram, το BBC βρήκε τρεις ηλικιωμένους άνδρες που μπορούν ακόμα να μιλήσουν τη Badeshi. Μπορείτε να τα ακούσετε στο παρακάτω βίντεο.

«Μια γενιά πριν, τη Badeshi μιλούσε ολόκληρο το χωριό», λέει ο Rahim Gul. Δεν ξέρει πόσο χρονών είναι, αλλά φαίνεται πάνω από 70 ετών. «Αλλά όταν φέραμε γυναίκες από άλλα χωριά που μιλούσαν τη γλώσσα του Τόρβαλι και τα παιδιά τους μιλούσαν στη μητρική τους γλώσσα, τότε η γλώσσα μας άρχισε να πεθαίνει», σημειώνει.

Η Τόρβαλι είναι η κυρίαρχη γλώσσα στην περιοχή...Τώρα τα παιδιά μας και τα παιδιά τους μιλάνε την εν λόγω γλώσσα», δήλωσε ο Said Gul, ο πρώτος ξάδελφος του Rahim Gul. «Οπότε με ποιον λοιπόν να  μιλήσουμε τη δική μας γλώσσα;», αναρωτιέται.

Πάντως, λόγω έλλειψης ευκαιριών για να χρησιμοποιήσουν τη Badeshi, με την πάροδο των δεκαετιών, ακόμη και αυτοί οι τρεις άνδρες έχουν αρχίσει να τη ξεχνάνε. «Η μητέρα μου μιλούσε την Τόρβαλι, οπότε οι γονείς μου δε μιλούσαν καθόλου την Badeshi στο σπίτι. Το μετανιώνω που δεν την έμαθα, αλλά τώρα στα 32 δεν υπάρχει περίπτωση να τη μάθω. Λυπάμαι, αλλά η γλώσσα αυτή θα πεθάνει μαζί με τον πατέρα μου» λέει ο γιος του Rahim Gul.

news.gr

Αφηστε καποιο σχολιο