Γιατί η αποκλειστική κατανάλωση φυτικού γάλακτος είναι επικίνδυνη

Εάν είσαι φίλη του φυτικού γάλακτος, δηλαδή του γάλακτος καρύδας ή αμυγδάλου και δεν μπορεις να φανταστείς την...
καθημερινότητά σου χωρίς αυτό, τότε τα νέα που έχουν προκύψει μάλλον θα σε ανησυχήσουν.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το φυτικό γάλα και η αποκλειστική κατανάλωσή του μπορεί να σου προκαλέσει σοβαρή έλλειψη ιωδίου.

Ειδικότερα, ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ ανέλυσε την σύσταση ενός αριθμού ροφημάτων (47τον αριθμό) υποκατάστατων του ζωικού γάλακτος, όπως είναι το γάλα σόγιας, καρύδας, ρυζιού, φουντουκιού, ακόμα και κάνναβης και συγκεκριμένα την περιεκτικότητά τους σε ιώδιο.

Προέκυψε, λοιπόν, ότι τα περισσότερα είδη φυτικού γάλακτος που εξέτασαν δεν περιείχαν επαρκή επίπεδα ιωδίου, με τα επίπεδα συγκέντρωσης να φτάνουν στο 2% σε σχέση με το αγελαδινό γάλα.

"Πολλοί δεν γνωρίζουν πόσο αναγκαίο είναι αυτό το ιχνοστοιχείο και είναι σημαντικό όσοι καταναλώνουν φυτικό γάλα, να καταλάβουν ότι δεν τους παρέχει ιώδιο όπως το αγελαδινό. Ένα ποτήρι φυτικό γάλα παρέχει πολύ μικρή ποσότητα ιωδίου σε σχέση με το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης για ενήλικες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες ή για όσες σκοπεύουν να κυοφορήσουν, μιας και στην περίπτωση της εγκυμοσύνης το ποσοστό συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης είναι ακόμη μεγαλύτερο", σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Margaret Rayman.

Σημειώνεται ότι το ιωδίο είναι από τα πλέον σημαντικά ιχνοστοιχεία για την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Προσλαμβάνεται από τη τροφή, αποθηκεύεται στο θυροειδή αδένα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Η έλλειψη του πάλι, μπορεί να μας επηρεάσει τόσο σωματικά (π.χ. υποθυροειδισμός) όσο και νοητικά.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την έλλειψη ιωδίου ως την πιο διαδεδομένη -αλλά και εύκολα να προληφθεί- αιτία πρόκλησης εγκεφαλικής βλάβης.

Επίσης, είναι μεγάλη η σημασία του και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τον οργανισμό και κυρίως την ομαλή εγκεφαλική ανάπτυξη των εμβρύων, καθως έχει αποδειχθεί ότι γυναίκες που είχαν έλλειψη σε ιώδιο κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδιά με διανοητική και νευρολογική βλάβη.