Γλύκισμα με μπισκοτένια βάση, καραμέλα, φιστίκια και σοκολάτα

  • Τρίτη, 14 Αύγουστος 2018 19:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Ένα υπέροχο γλύκισμα με μπισκοτένια βάση, καραμέλα καλυμμένη με φιστίκια και στρώση σοκολάτας.Μια συνταγή  να πεντανόστιμο γλύκισμα για τα μικρούς και μεγάλους φίλους της σοκολάτας και καραμέλας.

Υλικά συνταγής

Για τη μπισκοτένια βάση:
190 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
70 γρ. καστανή ζάχαρη
120 γρ. βούτυρο λιωμένο + 2 κ.σ. για άλειμμα του ταψιού
Για τη γέμιση καραμέλας:
1 κουτί [397 γρ.] ζαχαρούχο γάλα
70 γρ. καστανή ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο
Για την επικάλυψη φιστικιών-σοκολάτας: 
150 γρ. καβουρδισμένα [στο τηγάνι ή φούρνο] ανάλατα φιστίκια
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
80 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση συνταγής

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C και αλείφετε καλά με βούτυρο ένα μακρόστενο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων βάσης 13 x 30 εκ. Προαιρετικά στρώστε το ταψάκι με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας περιμετρικά περιθώριο 2 εκ. προκειμένου να το ξεφορμάρετε εύκολα.
Για τη μπισκοτένια βάση: Σε ένα μέτριο μπολ βάζετε το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Προσθέτετε και το λιωμένο βούτυρο και το ανακατεύετε πολύ καλά ή το χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα στη βάση του ταψιού και το στρώνετε ισομερώς πιέζοντάς το με την ανάποδη ενός κουταλιού. Το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20 λ ή μέχρι να ροδίσει. Το βγάζετε από το φούρνο, αλλά δεν σβήνετε το φούρνο. 
Για τη γέμιση καραμέλας: Εν τω μεταξύ μέχρι να ψηθεί η βάση φτιάχνετε τη γέμιση καραμέλας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζετε το ζαχαρούχο γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, σε χαμηλή φωτιά και τα ανακατεύετε συνεχώς για 8 λ μέχρι να δέσει η καραμέλα χωρίς να βράσει.
Ρίχνετε και απλώνετε τη καυτή καραμέλα στο ταψάκι πάνω από τη ψημένη βάση μπισκότου και τη ψήνετε στο ζεστό φούρνο για 15 λ μέχρι η καραμέλα να αρχίσει να δημιουργεί φυσαλίδες. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα για να κρυώσει.
Για να κάνετε την επικάλυψη φιστικιών σοκολάτας: Πασπαλίζετε τα φυστίκια σε όλη την επιφάνεια πάνω από τη καραμέλα. Σε ένα μικρό κατσρολάκι βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και τα σιγοβράζετε ανακατεύοντας για 3-4 λ μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. 
Στρώνετε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από τα φιστίκια και ισιώνετε την επιφάνεια με μια στρογγυλή λάμα μαχαιριού. Βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να κρυώσει καλά. Το κόβετε σε 16 κομμάτια και σερβίρετε. 

sintayes.gr