Μισό εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε μια χώρα που δεν υπάρχει!

  • Τρίτη, 27 Φεβρουάριος 2018 08:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Η Υπερδνειστερία (θα τη βρείτε και ως Τρανσνίστρια) είναι φωλιασμένη μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, έχει πληθυσμό μόλις 500.000 κατοίκων που μιλούν κυρίως ρωσικά και στα μάτια του κόσμου, η χώρα αυτή δεν υπάρχει επίσημα.

Κάποτε, η Υπερδνειστερία αποτελούσε μέρος της Μολδαβίας, αλλά το 1990 κήρυξε ανεξαρτησία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και τη συμμαχία της Μολδαβίας με τη Ρουμανία. Υπήρξε ένας σύντομος πόλεμος, με περίπου 1.500 θύματα, που κατέληξε σε αδιέξοδο.

Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος παρέμεινε ανεξάρτητο από τη Μολδαβία, αλλά δεν αναγνωρίζεται επισήμως ως έθνος. Ενώ υπάρχει κατάπαυση του πυρός από το 1992, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης». Η αυτοδιάθεσή της είναι διαφιλονικούμενη. Τα χρήματα της περιοχής αυτής είναι εντελώς άχρηστα εκτός των συνόρων της, όπως άχρηστα είναι και τα διαβατήρια.

Όπως η Κούβα, ακόμα και η Βόρεια Κορέα πριν από αυτήν, η Υπερδνειστερία έχει γίνει κάτι σαν τουριστικό hotspot για ταξιδιώτες που αναζητούν την περιπέτεια και θέλουν να επιστρέψουν στο... παρελθόν. Περπατήστε σε μια από τις πόλεις της Υπερδνειστερίας και θα σκοντάψετε στα αγάλματα του Λένιν και την υπερήφανη απεικόνιση των κομμουνιστικών συμβόλων.

Στην Υπερδνειστερία η Σοβιετική Ένωση είναι ολοζώντανη! Η χώρα διαθέτει μόνο ένα brand - σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, κινηματογράφους, ποδοσφαιρικές ομάδες - που ονομάζονται Sheriff.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες, επιλέγουν να βρεθούν στην Υπερδνειστερία σε ημερήσιες εκδρομές από τη Μολδαβία ή την Ουκρανία, δεδομένου ότι η Υπερδνειστερία χορηγεί άδεια διαμονής 10 ωρών. Μπορείτε να πάρετε το τρένο ή το λεωφορείο στην πρωτεύουσα της Tiraspol, και από εκεί, να εξερευνήσετε την περιοχή με τα πόδια.

Η Υπερδνειστερία συνεχίζει να επιθυμεί την ανεξαρτησία της και διατηρεί την κυριαρχία στην περιοχή της. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006 οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία (με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει). Δεν φαίνεται πάντως ότι η Ρωσία θα αποδεχτεί την ένωση με την Υπερδνειστερία στο άμεσο μέλλον.

news.gr