12 διάσημες σειρές που επιστρέφουν αυτή τη χρονιά

Η έμπνευση πέθανε, ζήτω η έμπνευση. Αυτές και άλλες παρόμοιες δραματικές δηλώσεις κάνουν πολλοί κριτικοί τα τελευταία χρόνια με αφορμή το ξαναζεσταμένο φαγητό που σερβίρουν τα αμερικανικά δίκτυα. Οι φόβοι τους είναι κατανοητοί εάν αναλογιστεί κανείς την αδιέξοδη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ την τελευταία δεκαπενταετία.

Τα πρησμένα μπάτζετ των επίδοξων μπλοκμπάστερ τρώνε τη χρηματοδότηση μικρότερων ταινιών και οι ιστορίες που τελικά καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι τη μεγάλη οθόνη πρέπει πρώτα να έχουν εξουδετερώσει το ρίσκο αποτυχία τους. Το τελευταίο πρακτικά σημαίνει ατέλειωτα σίκουελ (ή και πρίκουελ) επιτυχημένων ταινιών, επαναφορά παλαιότερων κόνσεπτ με νέο καστ, και γενικώς ό,τι έχει τη δύναμη να πατήσει τον διακόπτη της οικειότητας, οδηγώντας τον θεατή στα ταμεία. Μόνο που η αντίστοιχη κατάσταση στην τηλεόραση, με τα δεδομένα που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν δείχνει να ακολουθεί την ίδια, απαισιόδοξη πορεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2016, οι νέες αμερικανικές σειρές της χρονιάς εκείνης ήταν 455. Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Η αύξηση σε σχέση με τα 192 καινούρια προγράμματα του 2006 ήταν της τάξης του 137%, ενώ το 2017 ακολούθησε με το νέο ρεκόρ των 487 νέων σειρών. Μέσα σε αυτόν τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για την προσοχή του κοινού, η ανάγκη των δικτύων να πάρουν το προβάδισμα έχει πράγματι οδηγήσει στην αναβίωση σειρών που είχαμε αφήσει κάπου μεταξύ σχολείου και κυριακάτικης ραστώνης. Βάσει των στοιχείων ωστόσο, η φρέσκια ιδέα δεν διατρέχει ακόμη κίνδυνο πτώχευσης.

Για τη δημοφιλή κωμωδία ‘Arrested Development’ το πρόσημο δεν ήταν θετικό. Ούτε για το ‘McGyver’ που γύρισε με νέο πρωταγωνιστή στον ρόλο του θρυλικού μυστικού πράκτορα, ή το ‘Prison Break’. Τα νούμερα ήταν εκεί, αλλά η ποιότητα όχι. Οι ευχάριστες εκπλήξεις όμως είναι πολύ περισσότερες.

Τα ‘Gilmore Girls’ μας έκανε παρέα τα Σάββατα στο STAR, είχε την ευκαιρία μέσω του Netflix να τελειώσει με το φινάλε που είχε κάποτε οραματιστεί η δημιουργός της, Amy Sherman-Palladino, και δεν είχε καταφέρει τότε να γράψει. Τα ‘X-Files’ και ‘Will & Grace’ ήταν δύο από τα μεγαλύτερα περσινά χιτ για το FOX και το ABC αντίστοιχα, με τη φετινή τους πορεία να συνεχίζεται εξίσου θριαμβευτικά. Το ‘Twin Peaks: The Return’ του David Lynch βρέθηκε στην κορυφή των λιστών του παγκόσμιου Τύπου ως μία από τις καλύτερες σειρές της προηγούμενης χρονιάς.

Ας δούμε τι θα ακολουθήσει:

 

QUEER EYE

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της λίστας.

Το ορίτζιναλ 'Queer Eye' (ονομαζόταν 'Queer Eye for the Straight Guy' σε πρώτη φάση) ήταν μια ανέλπιστη επιτυχία για την αμερικανική τηλεόραση στις αρχές των '00s, με νούμερα, βραβεία και φανταστικές κριτικές από τον Τύπο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, είχε δεχθεί και αρνητικό σχολιασμό καθώς φαινόταν να ενισχύει στερεότυπα για τους γκέι άνδρες, όπως για παράδειγμα ότι είναι παραδοσιακά πιο μοδάτοι.

Στο revival όμως που έρχεται 15 χρόνια μετά στην post-Trump Αμερική, η σειρά δεν αποφεύγει τις δύσκολες συζητήσεις, με τους Fab 5 (ανάμεσα στα μέλη του καστ βρίσκεις έναν μαύρο και έναν μουσουλμάνο παρουσιαστή) να εστιάζουν τα makeovers τους στον Νότο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα συνεργαστούν με μάτσο, συντηρητικούς και βαθιά θρησκευόμενους τύπους (η αντίδρασή τους όταν τους σταματά ένα περιπολικό και ζητά από τον Αφροαμερικανό Karamo Brown να βγει από το όχημα προσγειώνει αμέσως την κατάσταση). Το αποτέλεσμα - εκτός από ασύλληπτα fun - είναι και συγκινητικό.

 

CHARMED

Το comeback των ‘Μαγισσών’ έχει κάνει τον γύρο του Τύπου και, σε πρώτο επίπεδο ως είδηση που άγγιξε τα εκατομμύρια των φαν που η σειρά κερδίζει ακόμα, είκοσι χρόνια μετά την πρεμιέρα της, και σε δεύτερο επίπεδο γιατί η περιγραφή της σειράς από τους νέους παραγωγούς ως φεμινιστική προκάλεσε την αντίδραση της πρώην βασικής πρωταγωνίστριάς της, Holly Marie Combs, που υποστήριξε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter ότι το κόνσεπτ της σειράς ήταν εξαρχής φεμινιστικό και δεν πρόκειται για κάτι νέο.

 

SABRINA, THE TEENAGE WITCH

Μιλώντας για ξόρκια, η ‘Σαμπρίνα, η Έφηβη Μάγισσα’ που λιώναμε στα μέσα των ‘90s θα παρουσιαστεί ξανά με νέο καστ από την ομάδα παραγωγής του περσινού χιτ ‘Riverdale’. Το βασικό νέο που ξέρουμε είναι ότι η Sabrina θα είναι goth, το σημαντικότερο νέο που ξέρουμε είναι ότι έκαναν καστ τον Salem.

 

ROSWELL

Ποιος θυμάται το νοσταλγικό ‘Roswell’; Το STAR δεν μας είχε κάνει τη χάρη στην περίπτωσή του, αλλά ευτυχώς μας την είχε κάνει το DVD club της γειτονιάς.

To ‘Roswell’ ήταν παλιό καλό WB, είχε Emilie DeRavin πριν το ‘Lost’, Shiri Appleby πριν το ‘UNReal’ και Katherine Heigl πριν το ‘Grey’s Anatomy’, έμπαινε με Dido στα credits και δεν ντρεπόταν για τους αδήλωτους μετανάστες του - τους εξωγήινους πρωταγωνιστές του.

Το reboot που βρήκε την κεντρική του ηρωίδα στην Jeanine Mason (‘Archer’, ‘Criminal Minds’, ‘You’re the Worst’, ‘Grey’s Anatomy’, ‘So You Think You Can Dance’) και τη σκηνοθέτιδά του στην Julie Plec των ‘Vampire Diaries’ και ‘Originals’, θα ακολουθήσει πιο στενά τα βιβλία ‘Roswell High’ στα οποία βασίστηκε η ορίτζιναλ σειρά με κάποιες διαφορές: Την ευαίσθητη  πολιτικά χροιά με τη νέα Liz να είναι κόρη μη καταγεγραμμένων μεταναστών και τον νέο (εξωγήινο) Max να είναι πλέον αστυνομικός, έχοντας κρύψει από όλους - και την εφηβική του σχέση, Liz - την αληθινή του ταυτότητα.

 

PARTY OF FIVE

Και το νέο ‘Party of Five’ (ή ‘Μόνοι στο Σπίτι’ όπως προβλήθηκε στην Ελλάδα) θα έχει κάτι να πει για την Αμερική του Trump, με τα πέντε νεαρά αδέρφια να πρέπει να τα βγάλουν πέρα μετά την απέλαση των γονιών τους στο Μεξικό.

Το ορίτζιναλ ‘Party of Five’ προώθησε τις καριέρες των Matthew Fox, Neve Campbell και Jennifer Love-Hewitt. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων σεζόν του είχε χαμηλή τηλεθέαση με τους κριτικούς να το βάζουν σε ό,τι λίστα υπήρχε με τις υποτιμημένες σειρές της περιόδου, αλλά μετά τη Χρυσή του Σφαίρα τα νούμερα ανέβηκαν για όλη την υπόλοιπη διάρκεια του σόου.

 

ROSEANNE

Η επιστροφή του ‘Roseanne’ είναι μάλλον η πιο πολυαναμενόμενη της λίστας. Η προοδευτική για τα χρόνια της σειρά είχε παρουσιάσει την εργατική οικογένεια με μια ασυνήθιστη για την εποχή ειλικρίνεια. Τώρα η ίδια οικογένεια ξαναγυρνά με σύσσωμο του υπεραγαπητό της καστ, με τη δημιουργό και πρωταγωνίστριά της, Roseanne Barr, να αποκαλύπτει πως ο χαρακτήρας της θα είναι πλέον ψηφοφόρος του Donald Trump, παραλληλίζοντας τη δική της προσωπική υποστήριξη στον 45ο Πρόεδρο. Η υποψήφια για Όσκαρ Laurie Metcalf και ο εθνικός θησαυρός της Αμερικής John Goodman θα είναι ξανά στο πλευρό της Barr.

 

MIAMI VICE

Το θρυλικό ‘Miami Vice’ παραγωγής του Michael Mann, η εμβληματική αστυνομική σειρά με το ακόμη εμβληματικότερο σάουντρακ, θα επανέλθει δια χειρός Vin Diesel και Chris Morgan, του σεναριογράφου κάποων εκ των ‘Fast and Furious’.

 

MURPHY BROWN

Το λιγότερο γνωστό στην Ελλάδα ‘Murphy Brown» που ακολουθούσε την υποψήφια για Όσκαρ Κάντις Μπέργκεν στον ρόλο μιας δραστήριας δημοσιογράφου, θα έχει δεκατρία επεισόδια στο CBS.

 

MAD ABOUT YOU

Το NBC είναι σε συζητήσεις για να επαναφέρει την κωμωδία ‘Mad About You’ που έβαλε στα πράγματα την Helen Hunt πολύ πριν πάρει το Όσκαρ της για την ερμηνεία της στο ‘Καλύτερα Δεν Γίνεται’ δίπλα στον Jack Nicholson.

 

THE OFFICE

Το λατρεμένο, αμερικανικό «The Office» θα επανέλθει με νέους ηθοποιούς και πιθανώς κάποιες ελάχιστες εμφανίσεις από το παλιότερο, δημοφιλές του καστ.

 

THE MUNSTERS

Το ‘Munsters’ ακολουθούσε μια οικογένεια τεράτων που προσπαθούσε να προσαρμοστεί στον μοντέρνο κόσμο. Το reboot που ετοιμάζει ο Seth Meyers θα κάνει το ίδιο, αλλά στο Brooklyn των χίπστερ.

 

LOST IN SPACE

Σκοτεινό, δραματικό remake της κλασικής κωμωδίας του ‘80 για μια οικογένεια που χάνεται στο διάστημα, έτη φωτός μακριά από τον προορισμό τους. Με τον Toby Stevens ('Black Sails', 'Jane Eyre') και τη Molly Parker που επιτέλους δεν παίζει σε κάτι που θα μας έχει με χαρτομάντιλα στο πάτωμα (μάλλον).

 

Πηγή: oneman