Κρητικοί στα δίκτυα των εξαρτήσεων - "Θερίζουν" ναρκωτικά, τζόγος, διαδίκτυο και αλκοόλ και σε ανήλικους

  • Δευτέρα, 26 Φεβρουάριος 2018 08:53
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Στους 880 ανέρχονται αυτή τη στιγμή οι εξαρτημένοι που στηρίζονται ή παρακολουθούν προγράμματα στις δομές του ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη, με τον αριθμό των ατόμων που έχουν ανάγκη να αυξάνονται διαρκώς μέσα στην κρίση. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια διάλεξης ο υπεύθυνος του Θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ, κοινωνιολόγος Μιχάλης Σκουλάς, τονίζοντας ότι απαιτείται άμεσα η ενεργοποίηση της κοινωνίας και των φορέων της για να οριοθετηθούν οι στόχοι και να εφαρμοστεί συγκεκριμένο σχέδιο δράσης προκειμένου να δημιουργηθεί ανάχωμα στις εξαρτήσεις.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Ηράκλεια Πρωτοβουλία στα πλαίσια σειράς διαλέξεων με γενικό τίτλο “Η κρίση εντός μας” και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης” του δημοτικού μεγάρου της οδού Ανδρόγεω στο Ηράκλειο. 

Τον ομιλητή προλόγισε η κ. Μαρίνα Κοντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Σύμβουλος Εξαρτήσεων ενώ  συντόνισε ο κ. Μανόλης Βασιλάκης, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ παρούσες ήταν η πρόεδρος της Ηράκλειας πρωτοβουλίας Άννα Παπαχρονάκη και η   Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ.Ρένα Βεργάκη. 

Ο αριθμός πάντως αφορά όσους έφθασαν ως την “πόρτα” του ΚΕΘΕΑ με πολλούς εξαρτήσεων να μην φτάνουν ως εκεί.

Ρομαντική εποχή

Τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σκουλάς για την Κρήτη ήταν ενδεικτικά μιας κατάστασης με τις εξαρτήσεις να εμπλέκονται μεταξύ τους και να δημιουργούν συνεχώς ένα πρόβλημα όλο και πιο σύνθετο που θα πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία. Αναφερόμενος στο ξεκίνημα των δομών του ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη το 1993, ο κ. Σκουλάς αναφέρθηκε σε μια ρομαντική εποχή που υπήρχαν μικρές πιάτσες διακίνησης ναρκωτικών στο Ηράκλειο και ουσιαστικά οι δομές της Κρήτης λετουργούσαν συμβουλευτικά κι έστελναν τους εξαρτημένους στην Αθήνα. Για τη σημερινή κατάσταση αλλά και όσα θα γίνουν στο μέλλον τόνισε: “καλούμεαστε τώρα να αποφασίσουμε για όσα θα γίνουν στο συγκεκριμένο τομέα, τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια. Κι είναι σημαντικό να συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια ολόκληρη η κοινωνία, οι πολίτες, οι φορείς, οι πολιτικοί, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα”.

“Θερίζει” το αλκοόλ

Σήμερα το ΚΕΘΕΑ στην Κρήτη λειτουργεί δομές για εξαρτημένους από ναρκωτικά, από τζόγο και διαδίκτυο και από αλκοόλ.Για κάθε ομάδα εξαρτημένων που λειτουργεί, λειτουργούν παράλληλα και οι ομάδες υποστήριξης των συγγενών για να μπορέσουν εκτός από το να ξεπεράσουν την εξάρτηση να σταθούν στα πόδια τους οι οικογένειες και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Οι εξαρτήσεις πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρες μεταξύ τους αφού οι χρήστες ουσιών, μπορεί να έχουν θέμα και με τον αλκοολισμό ή να ασχολούνται με τον τζόγο. Και είναι όλες εφιαλτικές. Ωστόσο ο κ. Σκουλάς στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του αλκοόλ που όπως είπε: “στην Ελλάδα το ποσοστό των αλκοολικών είναι 6% και στην Ελλάδα 10% και βαίνει συνεχώς αυξανόμενο. Στην Κρήτη το ποσοστό είναι μεγαλύτερο αφού η κουλτούρα και η νοοτροπία που υπάρχει φέρνει τα παιδιά σε επαφή με το αλκοόλ σε πολύ μικρές ηλικίες”.

Ο τομέας της κατανάλωσης αλκοόλ βάζει τις βάσεις καθώς φαίνεται για την εμπλοκή όλων και περισσότερων νέων στις εξαρτήσεις ενώ καθημερινά σε όλο τον κόσμο και κατά συνέπεια στην Κρήτη υπάρχει η απειλή από την εμφάνιση νέων εξαρτήσεων. Σε αυτές τις νέες εξαρτήσεις είναι οι καινούριες ψυχότροπες και οπιούχες ουσίες που εμφανίζονται διαρκώς αλλά και το “σκοτεινό διαδίκτυο” που εκτός από το ίδιο που αποτελεί εξάρτηση βάζει ...τις βάσεις για την εξάπλωση πολλών άλλων εξαρτήσεων.