Οι άνθρωποι που σκέφτονται φωναχτά δεν είναι τρελοί

  • Κυριακή, 25 Φεβρουάριος 2018 13:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Σας αρέσει να σκέφτεστε φωναχτά´; Αν ναι, δεν είστε μόνοι... και δεν είστε τρελοί! Οι άνθρωποι που σκέφτονται φωναχτά έχουν μεγαλύτερη επιτυχία όταν συλλογίζονται με βάση γνώριμες έννοιες. Επιπλέον, συγκεντρώνονται πιο εύκολα.

Μήπως είστε από αυτούς που σκέφτονται φωναχτά; «Για να δούμε, μετά τη δουλειά πρέπει να πάω στο γυμναστήριο και έπειτα για ψώνια… Πώς θα προλάβω; Α, και πρέπει να θυμηθώ να έχω φτιάξει το βραδινό μέχρι τις εφτά…»

Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Μπορεί να επιδίδεστε σε αυτήν τη συνομιλία με τον εαυτό σας ενώ φτιάχνετε τον μεσημεριανό σας καφέ. Και ξαφνικά εμφανίζεται κάποιος συνάδελφός σας.

Αρχίζει να σας κοιτάζει περίεργα και χαμογελάει χωρίς να πει τίποτα, ή κάνει κάποιο αστείο σχόλιο.

Πολλοί γελάνε με τους ανθρώπους που μιλάνε στον εαυτό τους και σκέφτονται φωναχτά. Πιστεύουν ότι πρόκειται για κάτι σπάνιο που μόνο οι περίεργοι κάνουν. Ή πιστεύουν ότι οφείλεται σε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.

Ωστόσο η ιστορία είναι γεμάτη ιδιοφυΐες που μιλούσαν στον εαυτό τους. Δεν αποτελεί αυτό ένδειξη ότι η παραπάνω αντίληψη αποτελεί ένα λανθασμένο στερεότυπο;

Επίσης, αν έχετε δοκιμάσει να σκεφτείτε φωναχτά, γνωρίζετε ότι αυτό σας βοηθάει να πάρετε καλύτερες αποφάσεις. Γιατί όμως; Γιατί δεν αρκεί να σκέφτεστε σιωπηλά; Γιατί πρέπει να ακούτε τις σκέψεις σας;

Ίσως το παραπάνω ρήμα να αποτελεί την απάντηση. Ίσως το να «ακούτε» αποτελεί το κλειδί.

Οι άνθρωποι που σκέφτονται φωναχτά ακούνε την εσωτερική τους φωνή

Όταν σκέφτεστε κάτι που σας ανησυχεί, μερικές φορές τουλάχιστον, συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον.

Ξαφνικά ο νους σας γεμίζει σκέψεις που έρχονται απ’ έξω. Από την οικογένειά σας, τον/τη σύντροφό σας, τους φίλους σας… Όλοι έχουν κάτι να πουν και αισθάνεστε ότι χάνετε το δικαίωμά σας να κρίνετε.

Συνήθως οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι τους συμβαίνει. Αναρωτιούνται, «τι σκέφτομαι εγώ;». Και τότε είναι που οι άνθρωποι που σκέφτονται φωναχτά βρίσκουν την τέλεια λύση μέσα τους.

Και δεν είναι επειδή το συγκεκριμένο ζήτημα έχει σημασία για αυτούς, αλλά επειδή οι ίδιοι είναι σημαντικοί.

Λόγω αυτού, μερικές φορές πρέπει να λέτε στον εαυτό σας αυτό που σκέφτεστε. Πρέπει επίσης να λέτε στον εαυτό σας ποιες ιδέες πρέπει να σας επηρεάζουν.

Το να σκέφτεστε φωναχτά σας φανερώνει αυτό που επιθυμείτε. Σας βοηθάει επίσης να βρείτε τον τρόπο να το εκφράσετε καλύτερα. Επίσης σας παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας. Σας εξασφαλίζει αποφασιστικότητα όταν αντιμετωπίζετε τους άλλους και όταν εφαρμόζετε κάποιο σχέδιο.

Επιπλέον, διεγείρει τη φαντασία. Οι πιο δημιουργικοί άνθρωποι συμφωνούν ότι τα έργα τους γεννιούνται από έναν εσωτερικό και από έναν εξωτερικό διάλογο.

Όταν αυτή η συζήτηση γίνεται φωναχτά, η αποτελεσματικότητά της πολλαπλασιάζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πράγματα εκφράζονται λεκτικά.
Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε με μια ερώτηση ή με έναν ισχυρισμό. Στη συνέχεια συνεχίζετε να θέτετε ερωτήσεις και προχωράτε προς την αναζήτηση απαντήσεων.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι που σκέφτονται φωναχτά καταλήγουν σε λύσεις.

Μια ψυχολογική μελέτη επιβεβαιώνει το πλεονέκτημα του να σκέφτεστε φωναχτά

Οι ειδικοί Gary Lupyan και Daniel Swingley πραγματοποίησαν μια μελέτη με 20 συμμετέχοντες.

Τους πήγαν σε ένα σούπερ μάρκετ και τους ζήτησαν να βρουν ένα μήλο και ένα καρβέλι ψωμί.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που σκέφτονταν φωναχτά είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.
Όμως κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει μονάχα όταν το σημείο εκκίνησης είναι γνωστό.

Ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα σε αυτήν την κατάσταση. Ο λόγος είναι ότι η ικανότητά του να συσχετίζει έννοιες είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επιπλέον, το να σκέφτεστε φωναχτά είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για καλύτερη συγκέντρωση. Όταν σκέφτεστε φωναχτά, ακούτε τον εαυτό σας. Ακούγοντας τον εαυτό σας απαλλάσσεστε από ό,τι αποσπά την προσοχή σας μέσα στο περιβάλλον σας.

Επομένως οι αποφάσεις που λαμβάνετε χρησιμοποιώντας αυτό το εργαλείο είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένες στην επιτυχία.

Έχετε υπόψη σας ότι, όπως ήδη αναφέραμε, ξεκινάμε από όσα γνωρίζουμε για να βρούμε αυτό που είναι καλύτερο για μας.

Στην πορεία μπορεί να καταλήξουμε σε ένα συμβατικό σημείο ή στο αντίθετό του. Όμως θα γνωρίζουμε ακριβώς την πορεία που ακολουθήσαμε μέχρι αυτό το σημείο.

Έτσι, οι άνθρωποι που σκέφτονται φωναχτά δεν παρουσιάζουν αδυναμίες.

Αντί αυτού, επιδίδονται στη διαδικασία της ανακάλυψης και μέσα στον εαυτό τους και έξω από αυτόν. Αυτό συμβαίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση και με τη μεγαλύτερη αυτεπίγνωση όσον αφορά στις δυνατότητές τους.

Έτσι, σιγουρεύουν τα συμπεράσματά τους. Ταυτόχρονα διαβεβαιώνουν τον εαυτό τους ότι αυτά προέρχονται από τις επιθυμίες τους και όχι από τις προσδοκίες των άλλων.

 meygeia.gr