Μανιτάρια, πλούσια σε πρωτεΐνες και γευστικά - Τρεις εύκολοι τρόποι να τα μαγειρέψετε

  • Κυριακή, 25 Φεβρουάριος 2018 08:33
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Τα μανιτάρια είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Πλούσια σε πρωτεΐνες και απολύτως γευστικά μπορούν να αποτελέσουν μία ιδανική επιλογή. Μπορούν να συνδυαστούν εύκολα με ρύζι, πατάτες ή σαλάτα, ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες. Συγκεντρώσαμε τρεις εύκολες συνταγές για να εμπνευστείτε και να δημιουργήσετε τα δικά σας σαρακοστιανά πιάτα με ελάχιστα υλικά.

Μανιτάρια στο τηγάνι

Υλικά:

500 γραμμάρια μανιτάρια λευκά μικρά

4 κουταλιές της σούπας λάδι

Χυμός ενός λεμονιού

4 κκουταλιές της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος

Σκόρδο σε σκόνη

Θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μία βρεγμένη πετσέτα και στη συνέχεια τα ξεφλουδίζουμε. Δεν χρειάζεται να τα πλύνουμε γιατί θα απορροφήσουν υγρασία.

Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετούμε λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Έπειτα, τοποθετούμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.

Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι.

Τέλος, βάζουμε αλάτι και πιπέρι, γαρνίρουμε με τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε!

 

Μανιτάρια στον φούρνο

Υλικά:

500 γραμμάρια φρέσκα ελληνικά μανιτάρια πλευρώτους

3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ξύδι balsamico

2 κουταλιές του γλυκού ρίγανη ξερή

Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα μανιτάρια σε λωρίδες χωρίς να τα πλύνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα αντικολλητικό ταψί.

Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλάτι.

Ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε  προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα, ή στους 220 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά και σερβίρουμε.

 

Μανιτάρια γεμιστά με ρύζι

Υλικά:

6 τεμάχια μανιτάρια portobello

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά και καυτερή

Πιπέρι -αλάτι

1 μεγάλο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες ψιλοκομμένες σκόρδο

4 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί

250 ml ντοματοχυμός

1/2 ματσάκι άνηθος

1/2 ματσάκι μαϊντανός

1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε. Έπειτα, προσθέτουμε το ρύζι.

Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το κάρυ.

Βγάζουμε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια, τα σκουπίζουμε και ξεκινάμε να τα γεμίζουμε.

Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάζουμε ελάχιστο νερό στα σημεία που ακουμπούν.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου για 35-40 λεπτά. Τα σερβίρουμε ζεστά .

sarakosti.gr