ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑΣ: "ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ..."

  • Πέμπτη, 22 Φεβρουάριος 2018 23:32
  • Συντακτική Ομάδα
  • Μουσική

Συνέντευξη του ραδιοφωνικού παραγωγού Παναγιώτη Βουρδουμπά στη Δήμητρα Ψιμουλάκη

ΓΡΑΦΕΙ Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΨΙΜΟΥΛΑΚΗ


Πριν κάποια χρόνια χτύπησε το τηλέφωνό μου... (-Η κυρία Ψιμουλάκη Δήμητρα; -Μάλιστα... -Είμαι ο Παναγιώτης Βουρδουμπάς απο το Κρητικόραμα...επισκέφθηκα τη σελίδα σας κι έμεινα κατάπληκτος απο τις μαντινάδες σας...θα ήταν τιμή μου να σας φιλοξενήσω στο στούντιο του σταθμού να μας πείτε τις μαντινάδες σας και να τις μάθει ο κόσμος... ) Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα...με πίστεψε, με στήριξε, με βοήθησε...όπως κάνει πάντα με όλο τον κόσμο όπως διαπίστωσα στα έτη φιλίας που μετρούμε πιά...ακομπλεξάριστος παρά την επιτυχία του και την εμπειρία του στο χώρο,ανιδιοτελής σε ότι βοήθεια προσφέρει απλώχερα στους ανθρώπους,χωρίς να αποσκοπεί σε κέρδος ή σε αντάλλαγμα,όποια βοήθεια κι αν προσφέρει...καθαρός...καθαρό βλέμμα,καθαρή καρδιά,καθαρή συνείδηση...δυνατός και πεισματάρης μιάς και πολεμάται απο κάποιους γιατί είναι "μεγάλος αντίπαλλος" αλλά δεν καταφέρνει ποτέ κανείς να τον ρίξει...ξέρει ποιός είναι και τι αξίζει...και ξέρουμε κι εμείς που είμαστε δίπλα του...κι όσοι δεν ξέρετε θα μάθετε εδώ σήμερα στα ΚΡΗΤΟΠΑΙΝΕΜΑΤΑ που μου απαντάει σε ότι τον ρωτήσω...

-Αγαπημένε μου Παναγιώτη...καλώς σε βρήκα στο φτωχικό μου...

-Δημητρούλα μου,σ' ευχαριστώ για το κάλεσμα...δεν θα μπορούσα να σου αρνηθώ πραγματικά.


-Μα τι σου 'χω ζητήσει όλα αυτά τα χρόνια και μου τ' αρνήθηκες;Πραγματικά!Το φανταζόσουν ποτέ οτι μετά απο κάποια χρόνια θα ήσουν εσύ καλεσμένος δικός μου;Εμένα,που τότε στην πρώτη μου εκπομπή μαζί σου με καθησύχαζες να μην έχω άγχος,μου έδινες οδηγίες,έτρεμαν τα πόδια μου χαχαχαχα...και τώρα είσαι εδώ μπροστά μου,σε αντίστροφο ρόλο.Εγώ τότε δεν το φανταζόμουν!

-Εγώ το φανταζόμουν!Ημουν σίγουρος για 'σένα απο την πρώτη στιγμή και στο 'λεγα και δε με πίστευες...έγω δεν έκανα κάτι,είδα απλά αυτό που έχεις μέσα σου κι οτι μπορείς...

-Παναγιώτη μου,να πούμε στον κόσμο που ίσως δεν ξέρει κάποιος, οτι είσαι απο τα όμορφα και λατρεμένα μου Χανιά...έτσι;

-Ναι,απο επαρχεία Σφακίων & Γεράνι Κυδωνίας Χανίων...

-Το κύριό σου επάγγελμα είναι στη ΔΕΗ;

-Ναι στη ΔΕΗ απο το 1984...αυτό είναι το βασικό μου επάγγελμα...

-Είσαι όμως και πολλά χρόνια στο ραδιόφωνο...κι εκεί θέλω να σταθούμε...να μου πεις τη ραδιοφωνική σου διαδρομή...

-Το 1992 ξεκίνησα σε τοπικούς σταθμούς του Ηρακλείου με λαική μουσική μεσονύκτια...το κρητικό πρόγραμμα ήρθε μετά,που το λάτρευα πάντα...το 2005 πήρα μετάθεση στα Χανιά,κάτι που ποτέ δε μετάνιωσα,αντίθετα το επιδείωξα αρκετά.Μου έγινε πρόταση απο το ράδιο Φάρος αρχικά κι έκανα την εκπομπή "Κρήτη μου και πατρίδα μου" κι απο 'κεί αργότερα πήγα στο πρώτο κρητικό ραδιόφωνο της Κρήτης το Κρητικόραμα με τον ίδιο τίτλο εκπομπής και το σποτ που ακούγεται είναι του μεγάλου Βαγγέλη Πυθαρούλη.



-Τι διαφορά υπάρχει στο κρητικό απο το λαικό πρόγραμμα μιάς κι έχεις εμπειρία και στα δύο;

-Το λαικό πρόγραμμα με εκφράζει είμαι δεμένος με αυτή τη μουσική ειδικά της δεκαετίας του '70...το κρητικό ήρθε λίγο μετά.Υπήρξα και χορευτής εδώ στο Ηράκλειο στη σχολή χορόυ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ.Μετά κάποιος ραδιοφωνικός παραγωγός μου είπε οτι οι σκέψεις μου και η ψυχή μου θα ήταν κατάλληλες και για κρητικό πρόγραμμα.Τη λατρεύω την κρητική μουσική,μ' αρέσει η μαντινάδα,ο χορός και ο καλός δημιουργός...Η καλή μαντινάδα όπως γνωρίζεις κι εσύ πολύ καλά Δημητρούλα μου,προέρχεται απο την ψυχή του ανθρώπου γιατί αφορά τα βιώματά του.Η δε μουσική δημιουργείται απο όμορφους σκοπούς που δένουμε με τη μαντινάδα.

-Θυμάσαι την πρώτη σου εκπομπή;

-Χαχαχα,αμέ...εδώ στο Ηράκλειο,με πολύ άγχος.Εκανα σοβαρά λάθη όσον αφορά την κονσόλα και τον τρόπο που εκφραζόμουν,γιατί Δήμητρά μου το μικρόφωνο δε συγχωρεί το λάθος.

-Ο πρώτος σου καλεσμένος; θυμάσαι;

-Φυσικά...,μετά απο δέκα εκπομπές είχα τον πρώτο μου καλεσμένο...τον Αντώνη Ψαραντώνη.Ετρεμαν τα πόδια μου απέναντί του και τα χέρια μου είχαν ιδρώσει.Διότι είχα απέναντί μου έναν ογκόλιθο της Κρητικής μουσικής.απο 'κεί και πέρα πέρασαν πολλοί καλλιτέχνες απ' το στούντιο κι όλα σιγά σιγά πήραν το δρόμο τους.

-Θα μπορούσες ποτέ να αποχωρήσεις απο το ραδιόφωνο; Να τα παρατήσεις;

-ΟΧΙ! με μεγάλα κεφαλαία γράμματα οχι...το ραδιόφωνο είναι ο "χαμένος μου αδερφός"!

-Εχουν προσπαθήσει κάποιοι,ευτυχώς όχι πολλοί γιατί είσαι καλό παιδί και σ' εκτιμούν,αλλά κάποιοι έχουν προσπαθήσει να σε βλάψουν,να σε κατηγορήσουν,να σε μειώσουν...αμέσως η παροιμία "τη φορτωμένη μηλιά πετροβολούν" μου 'ρχετε στο μυαλό.

-Εχουν προσπαθήσει οι ζηλόφθονοι.Λογικό.Παντού τα πάντα.Δε με χαλάει αυτό.Οταν κάνεις σωστά τη δουλειά σου κάποιους τους ενοχλεί.Εγώ τους το ανταποδίδω με την καλή μουσική επιλογή στην εκπομπή μου και με τον όμορφο στίχο.Εξάλλου ΕΙΜΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ!!!



-Αγαπάς το στίχο το ξέρω...θυμάσαι την πρώτη σου εκπομπή με στίχο καθαρά;

-Αγαπημένη μου Δήμητρα,με λόγια ψυχής σου λέω πως η πρώτη μου καλεσμένη "Μαντιναδολόγος" ήσουν εσύ!

-Εγω;;;;;;; Σοβαρά το λες τώρα; αυτή τη λεπτομέρεια δεν την ήξερα αν και φίλοι...

-Ναι, εσύ.Γιατί μ' άρεσε ο τρόπος που εκφράζεσαι με σεμνότητα και ταπεινότητα στο στίχο...έχεις το δικό σου στυλ που διακρίνεται και ξεχωρίζει και δεν αντιγράφεις έχεις τη δική σου έμπνευση και υπογραφή.Η επόμενη μαντιναδολόγος καλεσμένη ήταν η γνωστή κι αγαπητή Πόπη Νικηφόρου και μετά η κοινή μας κι αγαπημένη φίλη Θάλεια Παπαδάκη.

-Ακολούθησαν μετά μεγάλα ονόματα της κρητικής παράδοσης...

-Ναι,Νίκος Σωπασής ήταν μεγάλη η χαρά μου, Μαμαλάκης,Συγλέτος,Βρουβογιάννης,Αλεφαντινός και πολλοί άλλοι...όμως δίνω βήμα και σε νέα παιδιά νέους καλλιτέχνες γιατί είναι το μέλλον της παράδοσής μας...

-Απο τα Χανιά όπου κατάγεσαι,ποιός καλλιτέχνης σε εκφράζει μουσικά;

-Θα σου αναφέρω έναν καλλιτέχνη που αγαπώ ιδιαίτερα για την σεμνότητά του και την αγάπη του ως προς την κρητική μουσική και το στίχο,το λυράρη Γιώργο Βογιατζή...επίσης αγαπώ πολύ και το βιολί το οποίο τιμούν ο Λαινάκης Στέλιος,ο Μιχάλης Λουφαρδάκης,ο Ηλίας Χορευτάκης...και αγαπώ κι άλλους εξίσου καλούς καλλιτέχνες!

-Απο ερωτικούς τραγουδιστές;

-Απο ερωτικούς αγαπώ πολύ Μπικάκη Στέλιο που τον είχα καισ το στούντιο επίσης τον Βαγγέλη Πυθαρούλη...

-Υπάρχει τραγούδι που σε έχει σημαδέψει;

-Ναι, του Σωπασή Νίκου με τίρλο Παγωμένες Νύχτες.

-Γιατί αυτό;

-Γιατί για 'μένα παγωμένες νύχτες είναι αυτές που περνάς μόνος χωρίς την ανάσα του δικού συ ανθρώπου!


-Γράφεις μαντινάδες;

-Οχι, δεν έχω αυτό το χάρισμα που έχεις εσύ κι άλλοι αξιόλογοι μαντιναδολόγοι...δυστηχώς...

-Θυμάσαι κάποια πρόσφατη που έχεις διαβάσει;

-Ναι, θυμάμαι μια της Θάλειας της Παπαδάκη και λέει: Μια σπίθ' απο τα μάθια σου...πάντα φωθιά θα βάνει...να μου κεντά μέσα στο νου...τη σκέψη που σε βγάνει... Και στην αφιερώνω μιάς και τα μάτια σου είναι γνωστά για την ομορφιά τους!

-Σ' ευχαριστώ πολύ! πάντα με τον καλό λόγο...να σε ρωτήσω...τι προσόντα πρέπει να 'χει κάποιος για να κάνει ραδιόφωνο;

-Πονηρή ερώτηση...δεν παίζει ρόλο η ομορφιά του αλλά ο τρόπος που εκφράζεται και η σκέψη του, ο λόγος του να είναι αληθινός...γιατί σου είπακαι πριν το μικρόφωνο δε συγχωρεί το λάθος κι επειδή εμείς οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί είμαστε διασκεδαστές θα πρέπει να σεβόμαστε τους ακροατές μας...

-Γράφεις και σε ένα κρητικό περιοδικό...πώς σου φαίνεται η "συνέντευξη-σύνταξη"; δεν το 'χεις ξανακάνει.

-Το είχα αλλά δεν το είχα δημιουργήσει...εξάλλου δεν υπήρχαν και τα διαδικτυακά περιοδικά...χαίρομαι γι' αυτό έχω την ευκαιρία να φιλοξενώ αξιόλογα άτομα όπως τη Μαρία Μανουσάκη πατριώτισσά μου, όπως τη Γεωργία Ράπου τη σύγχρονη Βανέσσα Μέη της Ελλάδος.

-Τι άποψη έχεις επι των πνευματικών δικαιωμάτων και τις μαντινάδες έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στο διαδίκτυο;

-Οσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο πονάει πολύ.Κατ' εμέ όταν κάποιος δημιουργός-στιχουργός-ποιητής δημοσιεύει την εργασία του και την υπογράφει αυτομάτως έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα της αυθεντικότητας.Οταν κάποιος την αναδημοσιεύει με το όνομα του δημιουργού αυτό είναι τιμή για 'κείνον, αλλά αν δεν γράφει το όνομα του δημιουργού τότε μιλάμε για ατιμία...Εσύ που μάχεσαι γι' αυτό όπως καλά ξέρουμε όλοι το ξέρεις καλύτερα....

-ΠΟΤΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ Παναγιώτη μου...έχω φάει τη ζωή μου να το φωνάζω...θα πεθάνω με αυτή τη λέξη στο στόμα μου! Πες μου, έχεις πληγωθεί απο άτομα του χώρου έτσι; Εχεις νιώσει οτι έχεις βοηθήσει,προσφέρει,τρέξει,παλέψει,να παρουσιάσεις κάποιον ή να αναδείξεις κάποιον ή να φιλοξενήσεις κάποιον και να στο ανταποδώσει με αχαριστία;

-Δυστυχώς ναι.Κι ιδιαίτερα στον τομέα του καλλιτεχνικού χώρου...ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ θα ήταν ένας καλός τίτλος...όμως συγχωρώ...αρκεί να μην ξεπεράσουν την κόκκινη γραμμή...δεν είμαι αλάνθαστος,έχω κάνει λάθη και η συγνώμη μου είναι ταπεινή.Εχω ξεγελαστεί με την εικόνα κάποιων κι έχω παρασυρθεί απο τον ενθουσιασμό μου με αποτέλεσμα να υπερεκτιμήσω την αξία του άλλου,να του δώσω βήμα που ίσως δεν άξιζε τελικά...όμως δεν πειράζει...ο κόσμος έχει ένστικτο κι αυτός θα κρίνει όχι εγώ!

-Το τρίπτυχο της ζωής σου;

-Τα 3 μου παιδιά...ο Ανδρέας,η Μαρία και η Μυρτώ το ψιμάκι μου!

-Πώς διαχειρίζεσαι το να φεύγει κάποιος απ' τη ζωή σου;

-Οταν οι άνθρωποι απομακρύνονται απο 'σένα άστους να φύγουν...αυτός ήταν ο ρόλος τους μάλλον,απλοί κομπάρσοι...

-Πού χρωστάς ένα μεγάλο ευχαριστώ κι ένα μεγάλο συγνώμη στη ζωή σου;

-Ενα ευχαριστώ στους γονείς μου, που με μεγάλωσαν με αξίες... Κι ένα συγνώμη στον αδερφό μου,που τον έχασα και δεν πρόλαβα να τον ζήσω περισσότερο...

-Πώς θες να κλείσουμε; Δε θα σε ρωτησω κάτι,κλείσε όπως θες εσύ...

-Κατ' αρχήν να ευχαριστήσω τη διεύθυνση του σταθμού ΚΡΗΤΙΚΟΡΑΜΑ 93,8 και τον κύριο Στρατάκη που με εμπιστεύεται...ευχαριστώ τους συναδέλφους μου εκεί όλους...κι ευχαριστώ κι εσένα για τη φιλοξενία σου.Ελπίζω κάποτε και είμαι βέβαιος να σε δω κι εσένα ραδιοφωνική παραγωγό που ίσως πολλοί δεν ξέρουν οτι αυτό είναι το όνειρό σου Δημητρούλα μου...αν ζούσες Χανιά θα ήσουν ήδη μιας κι έχεις ανοιχτή πρόταση απο καιρό...κλείσε με μια δική μας μαντινάδα που γράψαμε μαζί τη θυμάσαι;

-Φυσικα:

-Σ' ευχαριστώ για όλα Παναγιώτη μου...

 

πηγή:critionair.gr