Τι είναι και πόιτε μπορεί να χρειάζεται η κολπική σύσφιξη

Ο φυσιολογικός τοκετός, η εμμηνόπαυση, η γήρανση και οι ορμονικές διαταραχές είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε κολπική χαλάρωση, με άμεσο αντίκτυπο στη σεξουαλική απόλαυση.

Μία σύγχρονη θεραπεία με Laser προσφέρει αναζωογόνηση του κόλπου και της ερωτικής ζωής, μας λέει η κυρία ΔΡΙΜΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Η απόλαυση της σεξουαλικής ζωής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από τους σημαντικότερους είναι η αίσθηση τη στιγμή της ερωτικής πράξης. Η πιθανή χαλάρωση του κόλπου μπορεί να αποδειχτεί αρκετή για να κρατήσει τελικά τους δύο συντρόφους σε απόσταση.

Η χαλάρωση του κόλπου είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες γυναίκες που έχουν βιώσει τη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Τις ώρες της γέννας, οι ιστοί του κόλπου διατείνονται και προκαλούνται βλάβες στα τοιχώματα και τους υποστηρικτικούς μυς, με αποτέλεσμα η περιοχή να χαλαρώνει και η αίσθηση κατά την ερωτική διείσδυση να περιορίζεται εφ’ εξής.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και πολλές γυναίκες που δεν έχουν παιδιά, αλλά μπαίνουν στην εμμηνόπαυση και χάνουν από «συμμάχους» τους τα οιστρογόνα. Η μειωμένη παραγωγή ορμονών προκαλεί ατροφία στην περιοχή του κόλπου, καθιστώντας λιγότερο απολαυστική τη σεξουαλική ζωή, δυσκολότερη την επίτευξη οργασμού αλλά και διαταραχές όπως ακράτεια ούρων. Έχει διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα συνήθως εμφανίζεται σε διάστημα 4-5 ετών και αφορά πάνω από το 50% των γυναικών.

Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες για την κολπική χαλάρωση και ατροφία είναι η γήρανση, οι ορμονικές διαταραχές, το κάπνισμα, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η απότομη αυξομείωση του σωματικού βάρους ή η μακροχρόνια άρση βαρέων αντικειμένων.

Για όλες αυτές τις γυναίκες, η μέθοδος της κολπικής αναζωογόνησης και σύσφιξης αποτελεί μία ενδεικνυόμενη λύση.

Έχει διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες αναζητούν κολπική αναζωογόνηση για τρεις λόγους:

για να ενισχύσουν ή να βελτιώσουν τη σεξουαλική λειτουργία τους
για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας (κολπική ξηρότητα, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες)
για την επίλυση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την πυελική χαλάρωση (κυστεοκήλη, ορθοκήλη, πρόπτωση μήτρας ή κολπικού κολοβώματος, και ακράτεια ούρων)

Μέχρι πρότινος, οι επιλογές της γυναίκας ήταν η χειρουργική ή συντηρητική προσέγγιση. Η χειρουργική αντιμετώπιση εξ ορισμού περιλαμβάνει αναισθησία, νοσοκομειακή περίθαλψη και διάστημα εύλογο για την αποκατάσταση της χειρουργικής ουλής, καθώς και την αποδοχή εκ μέρους της ασθενούς των πιθανών επιπλοκών που σχετίζονται με αυτές.

Από την άλλη μεριά, η συντηρητική προσέγγιση του προβλήματος της κολπικής ατροφίας αποσκοπεί στην αποκατάσταση των φυσιολογικών συνθηκών του κόλπου, ελαττώνοντας τα συμπτώματα. Ωστόσο, μη ορμονικές θεραπείες, όπως λιπαντικά και ενυδατικές αλοιφές, δεν έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και έρευνες έχουν αποδείξει ότι δεν είναι αποτελεσματικές. Όσο για την ορμονοθεραπεία, πρέπει να χορηγείται στη μικρότερη δυνατή δόση και σε προσεχτικά επιλεγμένες ασθενείς έχοντας κατά νου τις πιθανές παρενέργειες και δράσεις του σε περίπτωση κακοηθειών.

Η νέα ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος
Πλέον όμως, υπάρχει μία σύγχρονη, ανώδυνη και μη-επεμβατική μέθοδος που προσφέρει σύσφιξη του κόλπου και αποκαθιστά τη μειωμένη αίσθηση κατά τη σεξουαλική επαφή, χωρίς χρόνο αποθεραπείας ή παρενέργειες.

Η θεραπεία εφαρμόζεται με σύγχρονο Laser CO2, το οποίο χάρη σε μία ειδική κεφαλή, εισέρχεται στον κόλπο και εφαρμόζεται περιστρεφόμενο σε όλο το κολπικό κανάλι, επιτυγχάνοντας έτσι πλήρη κάλυψη των ιστών. Η ενέργεια του Laser απορροφάται από τους ινοβλάστες και με αυτόν τον τρόπο διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου, που μαζί με την ελαστίνη συνθέτουν την υποστηρικτική δομή του δέρματος.

Ο σχηματισμός νέου κολλαγόνου αυξάνει τον όγκο της δερμίδας (η στιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα) και κάνει πιο παχιά την επιδερμίδα, μειώνοντας έτσι την χαλάρωση των εσωτερικών ιστών.

Η διαφορά στην εσωτερική αίσθηση είναι άμεση, καθώς η ενέργεια του Laser κάνει τις υπάρχουσες ίνες του κολλαγόνου να συσπώνται και να σφίγγουν. Μετά από 2-3 ημέρες, οι νέες ίνες κολλαγόνου έρχονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την αίσθηση της σύσφιξης και της εσωτερικής αναζωογόνησης.

Τόσο πριν, όσο και μετά τη συνεδρία, δεν συστήνεται καμία ειδική φροντίδα, αφού η θεραπεία «ξυπνάει» τη φυσική διαδικασία κυτταρικής ανανέωσης του οργανισμού. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες είναι άμεση, ενώ η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε λίγες μέρες. Είναι η στιγμή που η εσωτερική σύσφιξη θα μεταφραστεί σε σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στο ζευγάρι!

 

πηγή:stogiatro.gr