20 χρόνια γιορτάζουν οι χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης

Tα 20 χρόνια δράσης της χορευτικής τους ομάδας γιορτάζουν oι καταξιωμένοι χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης   και παρουσιάζουν στη μουσική σκηνή “Σφίγγα” τις Πέμπτες 1, 8 και 15 Μαρτίου  ένα θέαμα που συνδυάζει την κρητική παραδοσιακή μουσική και το χορό με την κινηματογραφική εικόνα ενώ αντιμετωπίζει με κριτική διάθεση το φολκλόρ .

Η παράσταση”Όταν ακούω Κρήτη”  αποτελεί σημείο αναφοράς για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, από το Καστέλλι Κισσάμου έως την Κάτω Ζάκρο στην ανατολική Κρήτη, γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από χοροδιδασκάλους.

Παρουσιάζονται κρητικοί χοροί, από τους πλέον διαδεδομένους μέχρι τους πιο σπάνιους τοπικούς ή ξεχασμένους χορούς, οι οποίοι καλύπτουν γεωγραφικά ολόκληρη την Κρήτη.

Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι αλλά και νέοι χορευτές τοπικούς χορούς.

Παίζουν καταξιωμένοι μουσικοί, μας εξηγούν και μας περιγράφουν οι ίδιοι τα παλιά γλέντια, τους χορευτές, τους παλιούς μουσικούς και πολλά άλλα.

Επίσης παρέες μάς τραγουδούν τα γνήσια ριζίτικα τραγούδια.

Οι μουσικοί συνοδεύουν ιστορίες που ακούγονται στο βίντεο.

Οι χορευτές και οι τραγουδιστές παίρνουν ατάκα από ένα σχόλιο.

Η εικόνα λειτουργεί σαν σκηνικό στο χορό. Και όλοι μαζί (μουσικοί, χορευτές, ήρωες του ντοκιμαντέρ) συνιστούν έναν ποικιλόμορφο θίασο από ένα νησί που ξέρει να εκφράζει τα μεγαλύτερα συναισθήματά του μέσα από το τραγούδι και τον χορό.

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 2005 στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.