Ανησυχία για την επιδημία της ιλαράς

  • Τρίτη, 20 Φεβρουάριος 2018 19:20
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει γύρω απ’ την επιδημία της ιλαράς, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και τα στοιχεία που έρχονται απ’ την Ευρώπη δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την επιδημία της ιλαράς στην Ελλάδα ενώ τονίζει πως «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη».

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει τη μεγάλη σημασία της εφαρμογής εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες. Ο ίδιος φαίνεται αισιόδοξος ότι «η κινητοποίηση και οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα θα συντελέσουν καταλυτικά στον έλεγχο της επιδημίας, ώστε να μην τεθεί θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ, κακώς ο πληθυσμός πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, καθώς «οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά. Περίπου το 30% των περιπτώσεων ιλαράς θα παρουσιάσουν μια ή περισσότερες επιπλοκές, που είναι συχνότερες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και σε ενήλικες άνω των 20 ετών»

Μερικές φορές, συνεχίζει ο ίδιος, οι επιπλοκές αυτές μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο, αναφέροντας ότι από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα άτομα με το εμβόλιο της ιλαράς.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ στέκεται ιδιαίτερα στο πόσο σημαντική είναι η χορήγηση 2 δόσεων εμβολίου κατά της ιλαράς, με αφορμή θανάτους ατόμων ανεμβολίαστων ή ατελώς εμβολιασμένων.

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων ιλαράς του γενικού πληθυσμού ελληνικής υπηκοότητας ήταν ενήλικες άνω των 25 ετών» , τονίζει ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα της νόσου που αφορούσε μια 35χρονη γυναίκα που είχε εμβολιαστεί αλλά μόνο με μία δόση.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ για την επιδημία της ιλαράς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς κατά 400% μέσα στο 2017.

Με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ,  η ιλαρά βρίσκεται σε «μεγάλη έξαρση» για μία στις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2017 στην Ευρώπη καταγράφηκαν συνολικά 21.000 κρούσματα ιλαράς και 35 θάνατοι από την επιδημία. Το 2016, τα κρούσματα ήταν μόλις 5.273.

«Κάθε νέο κρούσμα ιλαράς στην Ευρώπη μας υπενθυμίζει ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά αλλά και οι ενήλικες, άσχετα από το πού μένουν, παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο όχι μόνο να νοσήσουν, αλλά και να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους, που ενδεχομένως να μην έχουν την δυνατότητα εμβολιασμού», σχολίασε η δρ. Σουζάνα Τζακάμπ, περιφερειακή διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Περισσότερα από 20.000 κρούσματα και 35 χαμένες ζωές το 2017, είναι μια τραγωδία που απλώς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε

Το 2017, 15 από τις 53 χώρες στην Ε.Ε. είδαν έξαρση στην ιλαρά. Η Ρουμανία βρίσκεται στην χειρότερη θέση (καταγράφησαν 5.562 κρούσματα), δεύτερη χειρότερη έρχεται η Ιταλία με 5.006 κρούσματα και τρίτη την Ουκρανία με 4.767.

Τέταρτη είναι η Ελλάδα με καταγεγραμμένα 967 κρούσματα, η Γερμανία με 927, η Σερβία με 702, το Τατζικιστάν με 649, η Γαλλία με 520, η Ρωσία με 408, το Βέλγιο με 369, το Ηνωμένο Βασίλειο με 282, η Βουλγαρία με 167, η Ισπανία με 152, η Τσεχία με 146 και η Ελβετία με 105.

 

Πηγή: ipop