Μήπως εσύ είσαι το τοξικό μέλος της σχέσης σου;

Οι ερωτικές σχέσεις είναι συχνά ένα δυσεπίλυτο κομμάτι της ζωής μας. Πολλές φορές, ωστόσο, ο εγωισμός και η υπερηφάνεια μας δε μας αφήνουν να δούμε πού κάνουμε και εμείς λάθος, ποιες είναι οι βεβιασμένες μας επιλογές και τι ήταν αυτό που οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Προτιμάμε να κατηγορούμε τους συντρόφους μας και να επιρρίπτουμε τις ευθύνες της καταστροφής σε εκείνους και τη δική τους συμπεριφορά.

Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να δεις και τα δικά σου λάθη; Να αντιμετωπίσεις την αλήθεια και να συνειδητοποιήσεις ποια είναι τα 8 σημάδια που αποδεικνύουν ότι μάλλον εσύ έχεις το «πρόβλημα» και όχι όλοι οι άλλοι άνθρωποι που κατά καιρούς βρέθηκαν στο πλάι σου!

 

1. Δεν ελέγχεις τα νεύρα σου
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον παρορμητικό άνθρωπο και στον οξύθυμο ή τον ακραίο. Αν πιάνεις, λοιπόν, τον εαυτό σου να βγαίνει εκτός έλεγχου πολύ εύκολα, να ξεσπάει με το παραμικρό και να καταφεύγει σε ακραία και ορισμένες φορές βίαια μέσα, τότε μάλλον δε φταίνε οι άλλοι που σε νευριάζουν αλλά εσύ που αρπάζεσαι τόσο εύκολα. Προσπάθησε να κοντρολάρεις τις σκέψεις και το θυμό σου και να φιλτράρεις τις αντιδράσεις σου πριν ξεσπάσεις για το οτιδήποτε. Κανείς δε μπορεί να έχει δίπλα του κάποια με τόσο απρόβλεπτη συμπεριφορά.

2. Θέλεις συνεχώς να περνάει το δικό σου
Σε μία σχέση και οι δύο έχουν ανάγκες αλλά και «υποχρεώσεις». Με το να διατηρείς μία εγωιστική και απαιτητική συμπεριφορά, θέλοντας σε κάθε περίπτωση να επικρατεί η δική σου άποψη και τα δικά σου «θέλω», είναι δεδομένο ότι έχεις χάσει το νόημα της σχέσης. Εσύ δεν επιδιώκεις να έχεις κάποιον δίπλα σου που να σου προσφέρει και να του προσφέρεις αλλά κάποιον που θα σου κάνει όλα τα χατίρια και θα βάζει το «εγώ» του κάτω από το «εμείς».

3. Δε σέβεσαι την προσωπική του ζωή
Το ότι είστε ζευγάρι, δε σου δίνει το δικαίωμα να ασκείς κτητική συμπεριφορά πάνω του και να περιορίζεις τον προσωπικό του χώρο. Αν αυτό συμβαίνει από έλλειψη εμπιστοσύνης ή από δικές σου προσωπικές ανασφάλειες, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να χωρίσεις. Πρέπει να αποδεχτείς ότι ο καθένας σας θα έχει και ζωή εκτός της σχέσης, θα βγαίνει με την παρέα του, θα κάνει πράγματα που αγαπά και φυσικά θα διατηρεί το δικό του προσωπικό χώρο.

4. Θέλεις από τον σύντροφο σου να είναι εκείνος που θα λατρέψουν οι άλλοι
Είσαι με κάποιον άνθρωπο γιατί τον έχεις επιλέξει για αυτό που είναι, για την προσωπικότητα ή τις αδυναμίες του. Η προσπάθεια σου να τον αλλάξεις και να τον κάνεις να ταιριάζει στις προσδοκίες και τις επιθυμίες του κοινωνικού σου περίγυρου, είναι εγγυημένα τρόπος να καταστρέψεις ολοσχερώς τη σχέση σας. Επικεντρώσου στο τι αγαπάς εσύ πάνω του, τι είναι αυτό που σε έχει έκανε να τον ερωτευτείς και να τον ξεχωρίσεις από άλλους άντρες. Μόνο αν το ξεκαθαρίσεις εσύ με τον εαυτό σου, θα τον αποδεχτούν και οι γύρω σου.

5. Δεν αφήνεσαι συναισθηματικά
Είναι εκείνες οι στιγμές που ο σύντροφος σου σου κάνει ερωτική εξομολόγηση, σου εκμυστηρεύεται τα συναισθήματα του με πλήρη ειλικρίνεια και περιμένει και εκείνος μία αντίστοιχη αντιμετώπιση από εσένα. Αν νιώθεις ότι δε μπορείς ή δε θες να ανταποκριθείς στα καλέσματα του, τότε αυτό που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς πολύ σοβαρά το χωρισμό. Αυτό το στοιχείο της ανταπόδοσης είναι ένα από τα βασικά θεμέλια μίας σχέσης που αν και θεωρείται αυτονόητο, σε πολλές περιπτώσεις όπως και στη δική σου, δεν είναι και τόσο!

6. Επιβάλλεις στον σύντροφο σου το πώς να νιώθει για εσένα
Άλλο ένα σημάδι ότι μάλλον εσύ έχεις καταστροφική συμπεριφορά για τη σχέση σου είναι ο τρόπος που προσπαθείς να χειριστείς τα συναισθήματα του συντρόφου σου. Στην ουσία, επιβάλλεις και εξαναγκάζεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου να σκέφτεται και να νιώθει ό,τι αισθάνεσαι και εσύ για εκείνον. Μην ξεχνάς ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων του.

7. Χρησιμοποιείς τα δάκρυα για να κερδίσεις αυτό που θες
Ο συναισθηματικός εκβιασμός είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε οποιονδήποτε άνθρωπο εκτιμάς και αγαπάς. Γνωρίζοντας, λοιπόν, εκ των προτέρων πως θα τον επηρεάσεις βάζοντας τα κλάματα και δείχνοντας ότι δεν είσαι καλά ψυχολογικά, παίζεις με τα αισθήματα του προσπαθώντας να κερδίσεις αυτό που θες. Αυτή η συμπεριφορά δε συνάδει σίγουρα με την αγάπη και την ειλικρίνεια που πρέπει να υπάρχει σε μία σχέση ενώ η προσπάθεια σου να τον γεμίσεις ενοχές για να πετύχεις τον σκοπό σου, είναι τουλάχιστον ανώριμη από μέρους σου.

8. Ο σύντροφος σου νιώθει ότι συνέχεια κάνει λάθος μαζί σου
Έχεις ακούσει ποτέ το σύντροφο σου να σου λέει πως το μόνο που θέλει είναι να χαλαρώσει και να είναι ο εαυτός του; Αν η απάντηση σου είναι «ναι», τότε μάλλον πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι σοβαρά τι κάνεις λάθος. Με το να τον λούζει κρύος ιδρώτας κάθε φορά που είστε μαζί, να αγχώνεται μήπως κάνει κάτι που θα σε ενοχλήσει και να μετρά κάθε του λέξη για να μη σε στεναχωρήσει, το μόνο που καταφέρνεις είναι να γίνεσαι πιεστική και να δημιουργείς μέσα του μία ωρολογιακή βόμβα που από στιγμή σε στιγμή μπορεί να εκραγεί!

 

Πηγή: savoirville