Το κλέψιμο της Νύφης στο Μελιδόνι Όταν οι χριστιανοί έδερναν τους Τούρκους!

  • Δευτέρα, 19 Φεβρουάριος 2018 22:51
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Το κλέψιμο της Νύφης, αποτελεί ένα έθιμο της Αποκριάς που διοργανώνεται στο χωριό Μελιδόνι του Ρεθύμνου, το οποίο ανάγεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και έδινε την ευκαιρία στους χριστιανοιύς κατοίκους του χωριού να ...δέρνουν νόμιμα τους Τούρκους ακτοίκους της περιοχής.

Ολόκληρο το έθιμο, αναπαριστά με σκωπτικό τρόπο τις συνήθειες της τουρκοκρατίας των σκληρών περιόδοων αλλά φαίνεται να αναπτύχθηκε κατά το 19ο αιώνα.

6 χριστιανοί ντύνονταν με αποκριάτικες μάσκες και εφοδιάζονταν με βέργες από μουργιές, ένας άλλος ντυνόταν με νυφικό και αναπαριστούσε την νύφη, αδελφή των 6 παλληκαριών. Οι παριστάμενοι τούρκοι συμμετέχοντες μαζί με τους χριστιανούς κάτω από τους ήχους της λύρας, προσπαθούσαν να κλέψουν τη νύφη και οι αδελφοί προστάτες της  τους έδερναν με τις βέργες. Αργότερα υποτίθεται ότι η νύφη έμενε έγκυος και όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν πιος ήταν ο...ένοχος. Για το σκοπό αυτό καλούσαν τον τούρκο δικαστή ή Καδή ή Καουκά όπως τον αποκαλούσαν οι χριστιανοί για να εξετάσει την περίπτωση, αλλά αποδεικνυόταν ότι ήταν δικό του το παιδί και όυταν το "παραδεχόταν" άναβε το γλέντι.

Στα πολύ δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν κάποιος Τούρκος Αγάς, ορέγονταν κάποια όμορφη κοπέλλα και την ήθελε για γυναίκα του, καλούσε τον Καδή να εξετάσει την παρθενία της. Εκείνος συνήθως εκμεταλλευόταν το γεγονός και γινόταν ο πρώτος άνδρας της ζωής της.

Μέσα από αυτό το έθιμο λοιπόν, όταν κάποιες εποχές  οι Χριστιανοί ζούσαν ειρηνικά με τους Τούρκους αναπαριστούσαν ζοφερές μνήμες από τα χρόνια της σκληρής τουρκοκρατίας,  και διασκέδαζαν μαζί.

Εδώ και τριάντα χρόνια, το έθιμο διοργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Μελιδονίου και μεταφέρθηκε από την Κυριακή της Αποκριάς την καθαρά Δευτέρα, λόγω των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Εφέτος το έθιμο διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία πάλι από τον πολιτιστικό σύλλογο Μελιδονίου με την παρουσία πλήθους κόσμου, που συμμετείχαν με κέφι στο "Κλέψιμο της Νύφης"