Πανεύκολο υγρό κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά και βούτυρο

  • Σάββατο, 17 Φεβρουάριος 2018 16:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Ένα υπέροχο, υγρό σοκολατένιο κέικ χωρίς αυγά ή βούτυρο. Ένα λαχταριστό αφράτο κέικ, πανεύκολο στη παρασκευή του που δεν απαιτεί καν τη χρήση μίξερ. Μια πολύ εύκολη, για αρχάριους συνταγή για να απολαύσετε το τέλειο κέικ, γαρνιρισμένο (προαιρετικά) με ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλάσο. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο, χωρίς το γλάσο, με παγωτό ή αν νηστεύετε πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη ή με ινδοκάρυδο. Απολαύστε το!!!

Υλικά συνταγής

Για το κέικ:
1 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. κακάο 
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη ψιλή, κρυσταλλική
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. λευκό ξύδι
1 κ.γ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας [*]
5 κ.σ. σπορέλαιο
1 φλ. τσαγιού νερού
Για το σοκολατένιο γλάσο (προαιρετικά):
1 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας μαύρης κουβερτούρας
1/4 φλ. τσαγιού γάλα εβαπορέ 
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση συνταγής

Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα τετράγωνο ταψάκι με διάσταση βάσης 20 εκ. και ρίχνετε μέσα το 5 πρώτα ξηρά συστατικά (δηλ. αλεύρι, κακάο, ζάχαρη, σόδα και αλάτι) . Τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά, τα στρώνετε ομοιόμορφα και κάνετε με ένα κουτάλι 3 λακουβίτσες (βλέπε φωτογραφία Νο.3).
Ρίχνετε στη πρώτη λακουβίτσα το ξύδι στη δεύτερη το εκχύλισμα βανίλιας  στη τρίτη λακουβίτσα το σπορέλαιο. Πάνω απ” όλα ρίχνετε και το νερό και τα ανακατεύετε καλά με σύρμα μέχρι να έχετε ένα λείο, ομογενοποιημένο μείγμα. (Δείτε τις φωτογραφίες πιο κάτω με την εκτέλεση της συνταγής βήμα βήμα).
Ισιώνετε με μια μαρίζ την επιφάνεια του μείγματος, το βάζετε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και το ψήνετε για 35-38 λ. Ελέγχετε αν είναι έτοιμο βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή το κέικ είναι έτοιμο. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. 
Για το σοκολατένιο γλάσο (προαιρετικά): Βάζετε σε πυρίμαχο ή μεταλλικό μπολ τις σταγόνες σοκολάτας, το γάλα εβαπορέ, το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας και τα λιώνετε σε μπεν μαρί, σε νερό που σιγοβράζει χωρίς να ακουμπά το μπολ με τα υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να έχετε ένα λείο, σοκολατένιο μείγμα.
Σημείωση: Αν είστε εξοικιωμένοι να λιώσeτε τα υλικά στο φούρνο μικροκυμάτων για 30-40 δευτερόλεπτα ή μέχρι να λιώσουν καλά. 
Το αποσύρετε από το μπεν μαρί, συνεχίζετε για λίγα δεύτερα το ανακάτεμα και στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάτε με μίξερ ή με αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Απλώνετε ομοιόμορφα το γλάσο, ενώ είναι ακόμα ζεστό, πάνω από το αρκετά χλιαρό ή κρύο κέικ. Το αφήνετε για λίγο να κρυώσει και σταθεροποιηθεί και μετά το κόβετε σε κομμάτια και το απολαμβάνετε.

[*] Αν δεν έχετε υγρό  εκχύλισμα βανίλιας και χρησιμοποιήσετε βανίλια σε σκόνη βάλτε 2 καψουλίτσες βανίλιας σε σκόνη μαζί με τα 5 πρώτα ξηρά συστατικά και στις λακουβίτσες, στη θέση του υγρού εκχυλίσματος βάλτε 2 κ.σ. γάλα εβαπορέ. 

Σημείωση: Διπλασιάστε τη δόση του κέικ και τη δόση γλάσου, για περισσότερες μερίδες ή μόνο για πιο παχύ στρώμα γλάσου. 

sintayes.gr